Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je financiële plaatje verbeteren – dit kun je er allemaal aan doen

Wat kun je zelf doen voor wat meer financiële stabiliteit? Tijd om je financiële plaatje onder de loep te nemen - je kunt namelijk meer doen dan je zelf denkt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Je financiële plaatje beter maken

De economie draait op volle toeren, maar zelf merk je daar niet altijd wat van in je huishoudpotje. Het geld blijft er met bakken uitvliegen. En hoewel je zelf niet de hele economie in handen hebt, kun je degelijk kleine stappen zetten om thuis wat meer financiële stabiliteit te krijgen.

Kijk eens goed naar knelpunten in je uitgaven. Neem je uitgaven onder de loep en kijk waar je op kunt besparen. Mijn advies is dan ook: Geef minder geld uit!

Je kunt je financiële plaatje beter krijgen door slim met je geld om te gaan. Zo bouw je een gevoel van vertrouwen en zekerheid op. Want stel nu dat je, in het allerergste geval, je baan kwijtraakt? Heb je dan een plan B om niet te vervallen in schulden of om je huis uit te moeten?

1. Een kasboek bijhouden

Het is slim om verstandig met je geld om te gaan. Geef dus niet overbodig veel geld uit zonder er bij na te denken, maar houd je uitgaven eens een tijdje bij in een kasboek. Je zult merken dat je vanzelf minder geld gaat uitgeven. Zeker omdat je weet dat je het later aan jezelf zult moeten verantwoorden.

Door een overzicht te maken van je cashflow zie je precies waar het geld naartoe gaat en kun je hier slim in snijden als dat nodig is. Koop je bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze op het werk twee keer in de week een fancy broodje? Dan kan je al snel zo’n 35 euro per maand besparen als je hier mee stopt, terwijl je waarschijnlijk niet eens door had hoeveel dit je kostte.

2. Minder uitgeven per maand

Kijk – je salaris is waarschijnlijk iedere maand even hoog. Je kunt niet even zeggen tegen je werkgever: “Kan ik deze maand 100 euro meer salaris krijgen?”. Oké, je kunt het natuurlijk wel proberen (of je het ook gaat krijgen, is de vraag 😉).

Wat je wel kunt doen is er voor zorgen dat je maandlasten naar beneden gaan. Zo kun je bijvoorbeeld flink wat geld besparen op de uitgaven van je boodschappen, energieleveranciers met elkaar vergelijken en kiezen voor een goedkopere aanbieder, en dat dure telefoonabonnement vervangen voor SIM-only.

Bekijk alle vaste uitgaven op je bankrekening van de afgelopen maand en kijk of je deze lasten naar beneden kunt brengen.

3. Ga op een uitgaven dieet

Bezuinigen is zoals lijnen. Het voelt een beetje ongemakkelijk en onnatuurlijk, maar wanneer je er eenmaal aan gewend bent gaat het vanzelf. Gebruik je kasboek om zuiniger te leven. Schaf hier en daar een nutteloos abonnement af, vergelijk aanbieders van verschillende diensten en ga af op de huismerken in de supermarkt.

Trek niet zomaar je pinpas, maar neem het voortouw om echt te willen besparen op je uitgaven.

4. Zet je zinnen op geld sparen

Plaats al het geld dat je over hebt op een spaarrekening. Zie deze spaarrekening als een extra buffer die je de vrijheid geeft om geldzorgen los te laten. Stel spaardoelen om het voor jezelf leuker te maken om te sparen. Het is leuk om te zien hoe je financiële onafhankelijkheid groeit, doordat je meer geld achter te hand hebt.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Antoine

    Het gebruik van een kasboek is een erg goede manier om overzicht te krijgen. De Japanners hebben daar ook iets moois voor bedacht: Kakebo, wat zoiets betekent als ‘kasboek voor huishoudelijke besparingen’. Kakebo is voor geld wat Marie Kondo is voor opruimen. Erg nuttig om een overzicht te krijgen van je uitgaven. Bij bol.com kun je ook een Nederlandse versie van Kakebo vinden, genaamd Kakebo, Spaar meer met deze praktische planner. In deze planner vind je een uitleg van hoe je het boekje in moet vullen, inkomsten, vaste lasten etc. Het wordt aangeraden het boekje elke dag op hetzelfde moment in te vullen. Echt een aanrader!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate