Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #11 – financiële situatie van Maartje

In deze editie van de rubriek open over geld geeft Maartje een kijkje in haar financiën. Hoe hoog zijn de inkomsten en uitgaven in het gezin en waar geeft ze voor haar gevoel nog teveel geld aan uit?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor deze rubriek open over geld kunnen bezoekers via een korte vragenlijst hun financiële situatie met ons delen. Het zijn een aantal vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze liever minder geld aan uitgeven.

Ik zou het leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen. Het staat vrij om je hele naam in te vullen, enkel de initialen of dit veld open te laten (anoniem), zodat dit je niet weerhoudt om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan hier. Vorige keer kon je lezen dat Y.Y. een slimme financiële tip had door een top 10 te maken van dingen die jij belangrijk vindt.

Vandaag is het de beurt aan Maartje om haar financiën met ons te delen. Ze woont samen met haar man en twee kinderen. Beide hebben ze een baan en hebben ze een flinke financiële buffer opgebouwd. Plannen wat ze met het gespaarde geld willen doen hebben ze genoeg. Hieronder lees je alle ins & outs van Maartje haar situatie. ⬇

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit?

Wij wonen samen en hebben twee kinderen van 4 en bijna 3 jaar.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Mijn man werkt 40 uur als verkoop binnendienst en ik 24 uur als kinderverpleegkundige.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn jouw uitgaven per maand?

 • Hypotheek – 700 euro
 • Gas/water/licht – 143 euro
 • Verzekeringen – 560 euro (zorgverzekering, levensverzekering, opstal/inboedelverzekering, etc.)
 • Gemeentelijke belastingen – 120 euro
 • TV/internet/telefoon – 96 euro – dit is inclusief een mobiel abonnement voor ons beiden
 • Boodschappen – 500 euro per maand
 • Benzinekosten – 300 euro per maand

Overige uitgaven per maand

 • Hond – 15 euro
 • Kapper – 25 euro
 • Dansles kinderen – 15 euro
 • Uitjes – 100 euro
 • Kado’s – 50 euro
 • Kleding – 75 euro
 • Kinderopvang en bso – 150 euro
 • Postcode loterij – 13 euro
 • Belasting auto’s – 68 euro

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Mijn inkomsten zijn 2050 euro per maand (dit is inclusief 275 reiskostenvergoeding). Mijn man verdient 2100 euro per maand. Totaal zijn onze inkomsten 4150 euro per maand.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

We sparen in totaal 775 euro per maand. We sparen zelf 500 euro, de kinderen ieder 50 euro, familie 25 euro en we sparen voor nieuwe auto, hiervoor leggen we 150 euro per maand weg. Al deze bedragen zetten we op aparte spaarrekeningen. In totaal staat er op de spaarrekeningen 9500 euro.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Kleine boodschappen: even naar de HEMA, even naar een drogist en soms koop ik toch meer kleding voor de kinderen of mezelf dan begroot.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

Ik let altijd goed op aanbiedingen, zoals 1+1 gratis. Verder kopen we vaak boodschappen bij de aldi. Kleding en speelgoed kopen we vaak via marktplaats en dan zoek ik juist de wat duurdere merken. Zo zien de kinderen er altijd mooi uit voor een fijne prijs.

Nu zijn we aan het denken over zonnepanelen. De investering doen we dan via een gesubsidieerde lening bij de provincie. De panelen leveren meer op dan de kosten van de lening en onze huidige energie kosten, dus waarschijnlijk gaan we ervoor.

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Op vakantie zou ik nooit willen besparen. We gaan graag 1 keer per jaar met het vliegtuig naar de zon in Europa. Even helemaal weg. We gaan ook een aantal keer per jaar een midweek naar een park hier in Nederland.

Verder zouden we ook niet graag besparen op uitjes die we met de kinderen doen, bijvoorbeeld een keer zwemmen, een keer naar de binnenspeeltuin.

9. Hoe organiseren jullie de rekeningen en betalingen?

Onze salarissen komen binnen op één rekening. Vervolgens wordt er een bedrag voor alle vaste lasten en sparen vanaf geschreven. Van de rest doen we ‘leven’ en doen we alle boodschappen en overige uitgaven.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Spaar direct als je salaris binnenkomt, zo weet je zeker dat je ook echt spaart.


Bedankt voor het delen van je financiële situatie Maartje! Jullie weten maandelijks behoorlijk wat geld te sparen. Slim ook op verschillende kleine spaarrekeningen aan te maken met ieder een ander doel. Op deze manier heb je echt een doel en kun je hier naartoe werken.

Wil je meer tips om maandelijks meer geld over te houden? Lees dan zeker ook deze eerder verschenen artikel om geld te besparen én om geld te verdienen.

Laat zeker even een reactie achter hoe jij je financiën beheert en of jij dingen anders aanpast of juist niet. Ik ben heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate