Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #8 – financiële situatie van B.

Vandaag mogen we een kijkje nemen in de financiële situatie van een vaste bezoeker. B. is een bezige bij die veel werkt en spaart om uiteindelijk een hypotheekvrij huis in Spanje te kopen. Hieronder lees je alle details van haar inkomsten en uitgaven en de nodige tips die ze voor ons heeft.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor deze rubriek open over geld kunnen bezoekers via deze vragenlijst hun financiële situatie met ons delen. Het zijn een aantal vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze voor hun gevoel (nog) teveel geld aan uitgeven.

We zouden het erg leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen. Het staat vrij om je hele naam in te vullen, enkel de initialen of dit veld open te laten (anoniem), zodat dit mensen niet weerhoudt om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan zeker hier. Vorige keer kon je lezen dat Kim graag een flink spaarpotje opbouwt bij hun energieleverancier en van zichzelf ook nog erg spaarzaam is.

Vandaag is het de beurt aan B. om haar financiën met ons te delen. Ze werkt parttime in dienstverband én heeft ook nog eens haar eigen onderneming als sportinstructrice en sportmasseuse. Ze werkt en spaart hard om uiteindelijk naar Zuid-Spanje te emigreren. Hoog tijd om je alle ins & outs te geven van B. haar situatie. ⬇️

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit?

Alleenstaand.

2. Hoeveel uur per week werk je?

32 uur per week – parttime in dienstverband en daarnaast een eigen onderneming waar ik ook parttime mee bezig ben.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn jouw uitgaven per maand?

  • Huurwoning – 625 euro per maand. Ik woon in een sociale huurwoning, kan een zogenaamde scheefhuurder genoemd worden. Maar een hypotheek krijg ik niet door problemen in het verleden met mijn ex en vrije sector hebben zulke bizarre eisen dat ik het wel prima vind.
  • Gas/water/licht – 90 euro
  • Verzekeringen (alles bij elkaar) – 210 euro
  • Gemeentelijke belastingen – 45 euro
  • TV/internet/telefoon – 130 euro per maand. Ik heb een vrij duur mobiel abonnement, maar kan dan ook gewoon onbeperkt bellen en internetten. Ik heb het er voor over.
  • Boodschappen – om en nabij de 300 euro per maand. Ik ben met boodschappen doen wel een luxepaardje, hou van goede producten en ga graag naar speciaalzaken.
  • Benzine/OV-kosten – zo’n 200 euro per maand.

Overige uitgaven

  • Ik betaal per maand bijna 200 euro af aan mijn studieschuld. Natuurlijk is het jammer dat ik die schuld heb maar daardoor heb ik wel redelijk onbezorgd kunnen studeren.
  • Verder heb ik een abonnement op de sportschool van 40 euro
  • En ik geef per maand toch zeker wel zo’n 100 euro aan horeca uit en 100 euro aan kleding en schoenen etc.

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Mijn dienstverband levert me maandelijks 2500 euro op, daarnaast verdien ik met mijn eigen onderneming (als sportinstructrice en sportmasseuse) nog zo’n 900 euro per maand.

Ook beleg ik met een app. Dat levert iedere maand ook wat op, maar dat is heel wisselend. Gemiddeld verdien ik daar zo’n 500 euro mee per maand.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Ik spaar per maand minimaal 1500 euro, maar vaak is het nog meer. Ik ben al jaren hard aan het sparen, zodat ik binnen een paar jaar mijn leven in Nederland achter me kan laten en in Zuid-Spanje een huis hypotheekvrij kan kopen en daar van mijn eigen onderneming kan gaan leven.

Natuurlijk moet ik daar dan weer een nieuwe klantenkring opbouwen maar daar heb ik wel vertrouwen in. Zoals het er nu naar uitziet kan ik rond 2025 die kant op vertrekken, dan zou ik 250.000 euro bij elkaar moeten hebben gespaard. Tot dusver lig ik financieel op schema. 🙂

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Kleding en horeca zouden misschien best wat minder kunnen, maar ik werk hard en veel en die verwen momentjes gun ik mezelf.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

Ik wissel regelmatig van energieleverancier en tv/intermaatschappij. Dat levert vaak toch wat voordeel op. Bekijk hier onze handige checklist…

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Op mijn vakanties, die zijn heilig voor me. Ik heb overigens geen dure smaak, ga regelmatig kamperen en ben natuurlijk niet afhankelijk van schoolvakanties etc.

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

Ik heb een privérekening en een zakelijke rekening. Wat ik met mijn eigen onderneming verdien gaat rechtstreeks door naar mijn spaarrekening. Van mijn privérekening (en salaris) betaal ik mijn vaste lasten en een week voordat mijn salaris wordt gestort, stort ik daarvan het overgebleven saldo op 100 euro na ook op mijn spaarrekening.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Hou het overzicht op je inkomsten en uitgaven – en indien je een partner hebt ga er samen eens goed voor zitten. Waar sta je nu en waar wil je naartoe?


Bedankt voor het delen van je financiële situatie B.! Wat fijn om een kijkje te hebben mogen krijgen in je financiën. Ik denk inderdaad dat het ontzettend goed werkt om een doel voor jezelf te stellen waar je je (spaar)geld voor wilt gebruiken. Het duurt nog een paar jaar, maar alvast onwijs veel plezier in Spanje!

Laat zeker even een reactie achter hoe jij je financiën beheert en of jij dingen anders aanpast of juist niet. We zijn heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate