Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Ga lekker bij jezelf uit eten

Wil je uit eten gaan, maar heb je het geld hier niet voor of wil je eigenlijk ook niet teveel geld uitgeven, omdat je nog genoeg andere dingen moet betalen? Kies dan voor een diner thuis. Gewoon bij jezelf. Je kunt het zo luxe en uitgebreid maken als je zelf wilt!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Haute cuisine of tafeltje dekje – wat kies jij?

Je kunt er zelf voor kiezen hoelang je in de keuken wilt staan. Wil je je partner even helemaal in de watten leggen of kies je voor een eenvoudiger diner? Zorg er wel voor dat als je gasten uitnodigt je de gerechten al grotendeels hebt voorbereid, zodat je alle tijd hebt om gezellig bij te kletsen zonder de meeste tijd in de keuken te moeten staan.

Goedkopere en luxere gerechten

Voor het bedrag van één etentje in een restaurant kun je soms wel vier luxe etentjes thuis organiseren. Voor de prijs die je voor een gerecht betaalt in een restaurant, kun je dezelfde ingrediënten voor dit gerecht veel goedkoper inkopen bij de supermarkt.

Restaurants hebben een gemiddelde inslagpercentage van 30% voor hun gerechten. Dit betekent dat (maar) 30% van de verkoopprijs van een gerecht bestemd is voor de inslag. Dus als een gerecht € 23,00 op de kaart kost, hebben de ingrediënten nog geen € 7,00 gekost en bespaar je € 16,00. Lees ook eens ons artikel over het zuinig shoppen met de kiloprijs.

En misschien ben je ook bekend met het gezegde: “Ze eten je arm, maar ze drinken je rijk!” Dat betekent dat het meeste geld verdient wordt aan de dranken die genuttigd worden. Op drank zit vaak een hoge winstmarge, dus door thuis uit eten te gaan kun je veel geld besparen en toch luxe drankjes nuttigen (de bediening moet je uiteraard wel zelf doen, maar ach dat bespaart weer fooi).

Zoek lekkere recepten uit

Neem de tijd om wat lekkere recepten te verzamelen en grijp je kans om ze eindelijk uit te proberen. Vraag in de rondte voor leuke tips, bekijk onze Pinterest pagina voor eetinspiratie, kijk eens bij al die recepten die ik heb geplaatst en spreek eventueel af dat bezoekers zelf ook iets voorbereiden. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat de één het voorafje maakt, jij het hoofdgerecht en de ander het toetje.

Op deze manier wordt het allemaal niet te duur en krijg je de ruimte om eens iets leuks en avontuurlijks uit te proberen. Je etentje moet ten slotte wel een beetje culinaire allure uitstralen!

Nog een aantal voordelen

Hieronder vind je nog een aantal voordelen en mogelijkheden om het restaurant bezoek eens een keer links te laten liggen en te kiezen voor een diner bij jezelf thuis.

 • Je hebt dan niet de service en ambiance van een echt restaurant, maar als je een beetje je best doet kun je hier wel mee in de buurt komen, terwijl je ook nog eens een hoop geld bespaart.
 • Bezoek je een restaurant voornamelijk omdat je dan niet hoeft af te wassen? Maak dan gebruik van de tips in dit artikel, en ontdek hoe je de boel razendsnel weer aan kant hebt. Als je bezoekers hebt geldt natuurlijk de oud-Hollandsche wijsheid: “Vele handen maken licht werk”
 • Je kunt voor een duurdere wijn kiezen dan je normaal gesproken zou doen. Nu je toch thuis uit eten gaat, ga eens langs bij een slijterij om je te laten adviseren voor een wijn die bij het gerecht past. Wat je in een restaurant per twee glazen betaalt betaal je nu per fles.
 • Door zelf te koken, ontwikkel je jezelf op culinair gebied. Je leert werken met nieuwe smaken en gerechten, die je vervolgens bij volgende etentjes weer kunt gebruiken.
 • Je kunt zelf de tijd bepalen. In een restaurant is het vaak maar afwachten hoelang er tussen de verschillende gangen inzit. Nu jullie zelf de touwtjes in handen hebben, kunnen jullie zelf indelen hoeveel tijd er de tussen gerechten zal zitten.
 • Je hoeft nooit meer teleurgesteld te zijn in het dessert. Je kunt nu zelf bepalen hoeveel chocoladesaus en slagroom je over jouw ijs gooit!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 miranda

  ook leuk: organiseer een vrijdagmiddag borrel thuis.
  Ook voor de kids: appelsap in een champpagneflute met een scheutje grenadine, een echte kinder-kirr. Eerst even wat lekkers drinken, wat kleine hapjes, de week-doornemen, terwijl een ovenschotel warm wordt. Veel betaalbaarder dan de kroeg of tapasbar induiken! Steek de openhaard aan, gordijnen dicht en kaarsjes aan…Maak een wat luxer voor en nagerecht en begin onstpannen en betaalbaar aan het weekend.

 2. 🐐 frieke

  sinds enige tijd zijn wij in de familie bezig met etentjes te organiseren voor elkaar… dan met die zus en man, dan met de andere zus en man, dan met neef plus vrouw enzovoort.. het is heel leuk om te doen.. natuurlijk gaan we ook bij iedereen terug eten, of hebben dat al gedaan..en we zijn van plan om een mannen vrouwen menu dag te maken…

  het is allemaal reuze gezellig terwijl je eigenlijk helemaal niet echt heel erg bijzonder eet… gewoon macaroni is al goed.. het gaat er om wat je nog meer op tafel zet.. en de aandacht die je het eten geeft..

 3. 🐐 Elisabeth

  Richt met nog 2 stellen (of buren, collega’s etc) een eetclub op: 1 stel maakt voorgerecht, 1 stel hoofdgerecht en 1 stel het nagerecht. leuk en gezellig!

 4. 🐐 Ingeborg

  Ik vermoed dat je dan menu’s doet die mannen/vrouwen lekker vinden.
  Bijv. als ik mijn vriend wil verwennen worden het spareribs 😉 Een hele tafel vol met vlees. En als ik met vrouwen zou gaan eten zouden het meer verschillende hapjes zijn.

 5. 🐐 Veronica

  Wat ook wel nuttig is als er mannen meeëten; de gemiddelde man eet beduidend meer dan de gemiddelde vrouw. Calculeer dit in. Kook je bijvoorbeeld voor 2 vrouwen, 2 mannen en 4 kinderen onder de 10, dan is een hoeveelheid voor 8 personen een verstandige keus. Wil je toch voor maar 6 personen koken? Hou er dan rekening mee dat je een nagerecht achter de hand moet houden of een bijgerecht erbij moet serveren om te zorgen dat de grote eters voldoende binnen krijgen.

 6. 🐐 Rita

  Leuke ideeën en leuke reactie’s. Wat ik ook leuk vind is eens heel lekker voor jezelf en evt te koken. Je vriest alles in en haalt het er pas na een maand uit.
  Dan hoef je alleen alles nog te ontdooien en de tafel mooi te dekken, Heb je nog niet eens die speciale keer er werk aan. Wel goed opschrijven wat in de verpakking zit 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate