Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Vermogen opbouwen zonder torenhoog inkomen – deze tips gaan je helpen!

Wil je meer vermogen opbouwen, zodat je spaarbuffer toeneemt? Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. De beste tips heb ik hier voor je uitgelicht!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Vermogen opbouwen is niet alleen voor de allerrijksten

Bij het woord vermogen bekroop me altijd het gevoel dat dit alleen weggelegd was voor de meest rijke mensen onder ons. Bill Gates, Charlene de Carvalho-Heineken, John de Mol, Jack Ma – dat soort mensen hebben echt een flink vermogen dacht ik altijd. En dat klopt natuurlijk ook, miljarden hebben deze mensen, maar vermogen opbouwen is voor iedereen weggelegd.

Lees ook: Hoe word je rijk in 4 stappen (+ bonusstap) 🚀

Hieronder laat ik je dan ook in simpele stappen zien -zonder ingewikkelde termen als je money mindset aanpakken of kapitaalkrachtiger worden- hoe je kunt beginnen met het opbouwen van meer vermogen. Het wordt mijns inziens allemaal veel te moeilijk gemaakt.

Een paar dingen vooraf:

 • Nee, ik was in het begin van mijn twintiger jaren niet al bezig met vermogen opbouwen. Wel was ik altijd vrij spaarzaam, waardoor ik nooit echt in geldproblemen terecht ben gekomen.
 • Ja, ik ben van nature dus vrij spaarzaam opgevoed. Ik was alleen nooit echt een persoon die durfde te investeren (zoals in beleggingen of het aflossen van de hypotheek). Wel genoeg spaargeld hebben, maar er was geen echte sprake van het laten groeien van mijn vermogen.

De laatste jaren ben ik anders naar geld gaan kijken. Ik heb mijn vermogen verder weten op te bouwen aan de hand van onderstaande tips. ⤵️

 1. Vroeg beginnen met vermogen opbouwen

Het heeft de voorkeur om op zo vroeg mogelijke leeftijd te beginnen met het opbouwen van vermogen. Dit zorgt er voor dat je sneller je doelen behaalt en misschien wel financieel onafhankelijk wordt.

Door zo vroeg mogelijk te beginnen kun je maandelijks geld opzij zetten, zodat je vermogen steeds een beetje toeneemt.

Behoor je voor je gevoel niet meer tot de jongeren onder ons (🙋‍♂️). Ook dan is het nog niet te laat om te beginnen met het opbouwen van vermogen. Je zult waarschijnlijk alleen iets meer dingen in versnelling moeten zetten.

Dit alles is afhankelijk van je doel. Is je doel vooral om je vermogen te laten groeien, zonder een specifiek bedrag in gedachten te hebben? Dan heb je natuurlijk geen deadline. Dit kan prima werken, maar het kan je ook laks maken.

Mijn voorkeur heeft om jezelf een vermogensdoel te geven. De kans is dan groter dat je dit doel behaalt. Stel dat je als doel hebt om 100.000 euro op de bank te hebben tegen de tijd dat je 50 bent geworden. Met dit doel hoeft iemand van 20 jaar er voor te zorgen dat er jaarlijks 3333 euro (zonder rendement) wordt gelegd, terwijl iemand van 35 jaar het dubbele bedrag in moet leggen om tot dit doel te komen. De weg er naartoe is voor iedereen anders, maar niet onmogelijk.

In het Broednest vind je een handig stappenplan om je financiële vrijheid te vergroten en richting dit doel te werken. ☀️

2. Kosten (verder) schrappen

Drie euro voor een kop koffie, een nieuw tijdschrift en een paar dagen later wordt er ook nog 40 euro voor je sportschool abonnement afgeschreven waar je voor je gevoel te weinig naar toe gaat. Voor je het weet heb je aan het eind van de maand weer heel veel geld uitgegeven. Hier zitten vast en zeker uitgaven bij die je niet persé een blijer mens maken.

Wil je ook meer vermogen opbouwen? Dan heeft zuinig leven de voorkeur – dit gaat je sneller richting je doel bewegen. Van huis uit ben ik altijd al vrij zuinig geweest. Ja ik ga graag op vakantie, eet graag regelmatig een hapje buiten de deur, maar ik koop niet veel nieuwe dingen.

Zo neem je regelmatig mijn uitgaven onder de loep, schrap ik een hoop overbodige kosten (zoals kleine uitgaven, abonnementen en bespaar ik op verzekeringen) en houd ik geld over. Zo simpel is het. Zorg uiteraard voor een goede balans tussen geld besparen en leuke dingen blijven doen waar je blij van wordt.

Reken aan het eind van de maand uit hoeveel geld je hebt bespaard ten opzichte van de vorige maand en zet het verschil op een aparte spaar- of beleggingsrekening, zodat je het niet per ongeluk uitgeeft.

3. Meer inkomen en/of passief inkomen genereren

Een slimme techniek om je vermogen te laten groeien is door simpelweg meer geld te gaan verdienen. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. De meest eenvoudige manier is door je werkgever te vragen om salarisverhoging, zonder hier extra werk voor te hoeven doen. Nee heb je, ja kun je krijgen  – luidt het spreekwoord.

Andere manieren om meer geld te verdienen is door te kijken naar het genereren van passief inkomen. Passief inkomen is inkomen waar je niet steeds voor hoeft te werken. Zo kun je denken aan het ontvangen van royalty’s, het beginnen van een blog of het automatiseren van bepaalde processen binnen je bedrijf, zodat je hier kosten op bespaard (en dus meer inkomen overhoudt).

Je kunt ook meer geld verdienen door een side business op te zetten over iets waar je over gepassioneerd bent. Of nog makkelijker – verhuur eens een kamer in je huis of je auto op momenten dat deze toch maar stilstaat en je eigenlijk alleen maar geld kost.

Je hoeft niet altijd meteen je hele leven op zijn kop te zetten, kleine stappen kunnen ook van grote invloed zijn.

4. Beste manieren om vermogen op te bouwen

Er zijn verschillende manieren om vermogen op te bouwen. De vier beste manieren deel ik hieronder met je.

 • Zet geld op een spaarrekening. Geld sparen is veruit de meest populaire manier om vermogen op te bouwen. Vrijwel iedereen heeft al een spaarrekening, weet hoe het werkt en het is relatief veilig. Je ontvangt er weliswaar (haast) geen rente over, maar bedenk dat niet iedere spaarvorm hetzelfde is. Zo zijn er flexibele spaarrekeningen waarbij je spaargeld altijd opneembaar is. Ook kun je kiezen voor een spaardeposito. Hierbij zet je iedere maand een bepaald bedrag op deze rekening tegen een vooraf afgesproken rente en periode.
 • Beginnen met beleggen. Door (een deel van je) geld te beleggen hoop je rendement te maken, zodat dit geld meer waard wordt. Beleggen brengt dan wel meer risico’s met zich mee dan sparen, maar het kan je ook een stuk meer rendement opleveren. Mijn advies is om alleen te beginnen met beleggen met geld dat je kunt missen. Een paar tientjes per maand kan al een goed begin zijn. Hier lees je er meer over.
 • Extra aflossen op de hypotheek. Inmiddels ben ik verhuisd en niet meer hypotheekvrij, tot voor kort was ik dit wel. We hadden de hypotheek op ons vorige huis afgelost door ieder jaar steeds het maximale extra af te lossen. Dit zorgde ervoor dat we geen maandelijks lasten we hadden van 900 euro én we hebben zeker 100.000 euro aan rente bespaard door extra af te lossen.
 • Sparen voor je pensioen. Als je in loondienst bent, spaar je automatisch al voor je pensioen. Heb je een aantal jaar niet gewerkt of ben je ondernemer, dan is het goed om geld op te bouwen voor je pensioen. Denk aan het opbouwen van fiscaal aantrekkelijke lijfrente. Periodiek (of eenmalig) betaal je een premie aan een verzekeraar. Wanneer je met pensioen gaat, laat je het opgebouwde bedrag uitkeren. Over dit opgebouwde bedrag hoef je geen vermogensbelasting te betalen.

Als extra tip wil ik je meegeven dat het goed is om van je geld af te blijven. Laat het geld rustig groeien, waardoor je vermogen steeds verder toeneemt. Zorg voor een goede reden om vermogen op te bouwen en je zult zien dat je én sneller je doel bereikt én dat het ook nog eens leuk is om richting dit doel te bewegen.

Ben je ook bezig met vermogen opbouwen?

Meer tips om om je vermogen te laten groeien

passief inkomen

Wil je meer tips om vermogen op te bouwen en je financiële vrijheid te vergroten? Dan gaat het uitgebreide stappenplan in het Broednest je helpen om je financiële vrijheid te vergroten. Je ontvangt boordevol tools en tips om direct aan de slag te kunnen. 👌

Ontdek hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit en financiële vrijheid verhoogt.

Lees meer en start direct …

Je kunt het Broednest nu gratis uitproberen!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Noa

  Goede tips, heerlijke recepten, gezellige stijl. Leuk! Bedankt!

 2. 🐐 Billy

  Dankjewel Noa, leuk om te horen!

 3. 🐐 Dennis

  Onder 4 wordt onder de bullet ‘Sparen voor je pensioen’ gesteld dat iedereen die in loondienst pensioen opbouwt. Dat is niet waar. Er wordt ook gesteld dat iedereen die pensioen opbouwt dit bij een verzekeraar doet. Ook dat is niet waar en afhankelijk van de van toepassing zijnde regeling en type pensioen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate