Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe maak je je huishouden leuker?

Als je het naar je zin hebt gaat de tijd sneller. En dat is fijn, zeker als je klusjes moet verrichten waar je eigenlijk tegenop ziet. Je hebt tenslotte wel betere dingen om je druk over te maken. Doe daarom je best om je huishouden zo leuk mogelijk te maken, zodat je het met meer plezier doet en de tijd voorbij lijkt te vliegen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Zie je huishouden als iets moois

Sommige taken zijn noodzakelijk om te doen, maar dat betekent niet dat je er niet van kunt genieten. Pak een schoonmaaksessie aan voor een lekker fris begin en om alles op orde te brengen.

Door met meer plezier tegen je huishouden aan te kijken, zul je het ook leuker gaan vinden. Kijk er dus niet meer zo tegenop om met een stofzuiger door het huis te gaan, maar laat dit een moment zijn om even in het moment te zijn. Niemand die tegen je praat, geen WhatsApp berichtjes die gelezen moeten worden en even geen gepieker aan je hoofd.

Zet de ramen lekker open voor de nodige frisse lucht, trek makkelijke kleding aan en dreun mee met je favoriete muziek en steel de show door beter te zingen dan je favoriete artiest. ?

Moeilijk om jezelf uit te dagen

Word je treurig bij de gedachte als je weer met je plumeau de fotolijstjes moet afstoffen, omdat de stoflaag zo dik is dat het lijkt alsof je kat er nog ligt te slapen? En is het dweilen van de vloer ook niet bepaald een klus waar je naar uitkijkt? Dan is het goed om jezelf uit te dagen het weer leuk te gaan vinden.

Hoe kun je jezelf uitdagen?

Niet elk klusje in huis is een ambitieus project. Het soppen van het toilet is een klusje waar niet veel mensen naar uit kijken. Ditzelfde geldt ook voor stofzuigen, koken, strijken – of wat dan ook. De taken die het meest als vervelend ervaren worden is voor iedereen verschillend.

Richt je daarom op het eindresultaat. Hier draait het allemaal om.

Door je te focussen op het schone toilet, de schone vloer en de afgestofte fotolijsten en niet op het begin van de klus heb je een beeld hoe blij je bent als alles weer spic en span is. Laat de negatieve gedachten niet de overhand nemen. Richt je op wat je wilt bereiken en hoe blij je bent als je klaar bent.

Tips om jezelf uit te dagen:

 • Bewaar de klusjes die je het liefst doet als laatste. Ben je blij als de ramen gezeemd zijn of verschijnt er een glimlach op je gezicht als je een lekkere cake hebt gebakken? Doe dan eerst de taken waar je een enorme hekel aan hebt en bewaar de leukste taak als laatste. Wedden dat je dat met meer plezier en meer snelheid die vervelende taak eerst gaat uitvoeren?
 • Daag jezelf uit om je huis schoon te maken in een bepaalde tijd. Later geven we je een handige schoonmaakchecklist, waarmee je met een beetje vaart je huis in 1,5 uur helemaal schoon kunt maken.

Nu alvast beginnen, maar je weet niet waar?

 • Begin gewoon ergens aan, het maakt niet uit waar.
 • Je kunt beter iets doen dan niets. Doe de vuile was in de wasmachine, ga met een plumeau door huis of houd het nog simpeler: haal alleen even snel een doekje over het aanrecht.
 • Werk in kleine stappen. Als je eenmaal een kleine stap hebt uitgevoerd, wordt het steeds leuker om nog een kleine stap te zetten. Met alle kleine stappen bij elkaar verzet je uiteindelijk een hoop werk.

Het goed om de klus in je hoofd niet zwaarder te maken dan het is. Begin gewoon en kijk hoever je komt.

Tegen welke klus in het huishouden zie jij het meeste op? En welke taak in huis vind je juist het leukste om te doen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Steffi

  Wat ik ook vaak doe is een cake/quiche/ovenschotel maken en ipv wachten in die tijd lekker schoonmaken. Voor je het weet is de tijd voorbij en heb je iets nuttigs gedaan in de tussentijd

 2. 🐐 Gerrianne

  Misschien ben ik een uitzondering maar ik heb geen hekel aan wassen en strijken en al de andere huishoudelijke werkjes.ik vind het heerlijk om mijn huis schoon te maken, zodat alles weer fris ruikt.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate