Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Huis inrichten – 5 fouten die snel gemaakt worden

Een huis inrichten, dat is nog niet zo simpel. Op Leukegeit geven we regelmatig handige tips, maar behoeden we je ook voor fouten. Vandaag geven we je 5 fouten die snel gemaakt worden bij het inrichten van je huis.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Less is more – houd je huis minimalistisch

Bovenstaande Engelse uitspraak is je vast wel bekend en daarom niet minder waar. Een veel gemaakte fout is dan ook om je huis helemaal vol te zetten met meubels, accessoires en andere leuke snuisterijen. Niet doen. Houd je huis juist lekker minimalistisch.

Door veel meubels neer te zetten haal je het ruimtelijke gevoel uit je woning en wordt het een donker hol in plaats van een luchtige leefruimte. Daarnaast zorgen veel kleine spullen en frutsels voor een rommelig aangezicht en dat maakt de ruimte heel onrustig.

Nog een voordeel: hoe minder spullen je neerzet, hoe minder je hoeft schoon te maken. Iemand die hier nee tegen zegt? 😉

2. In een donker hol wonen

We haalden het bij de vorige tip al even aan: niemand wil in een donker hol wonen. Daarom is de keuze van het kleurgebruik in jouw inrichting heel belangrijk. Het is natuurlijk belangrijk dat je een kleurenpalet kiest welke je zelf mooi vindt.

Om lucht en ruimte in huis te behouden, is het verstandig om je te richten op lichtere (pastel)kleuren. Lichte kleuren ogen rustiger en veel ruimer. Wil je toch gaan voor een donkere kleur in huis? Kies dan accessoires of een meubelstuk in deze kleur. Zo behoud je de frisse uitstraling, zonder afstand van jouw favoriete kleur te doen.

3. Vermijd verschillende hoekjes in huis

De meeste leefruimtes hebben vaak meerdere functies. Zo kan een woonkamer zowel fungeren als tv-ruimte, eetkamer en studeerplek. Het is dan verleidelijk om deze functies te scheiden en voor iedere activiteit een hoek in te richten.

Mijn advies is om het creëren van allerlei hoekjes te voorkomen. Door hoekjes te maken, creëer je geen geheel, waardoor de kamer er rommelig en onsamenhangend uitziet.

Hoe dit praktisch toepasbaar is? Kies bijvoorbeeld een grote/lange tafel waar zowel aan gegeten als gewerkt/gestudeerd kan worden, in plaats van twee losse kleinere tafels.

4. Kleine lichtpunten in de kamer

Licht en lucht blijken uit bovenstaande tips een belangrijk goed als het gaat om inrichting. Ook nu de dagen weer korter worden, is het belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan de verlichting in jouw huis.

Sfeer wordt niet gecreëerd door grote lichtpunten aan de muur, maar juist door kleine lampjes verdeeld over het huis. Natuurlijk kan boven de eettafel een mooie grote lamp gehangen worden, maar boven de bank is zo’n groot lichtpunt heel ongezellig.

Kies bijvoorbeeld voor een staande (lees)lamp in combinatie met kleine sfeerlichtjes. Zo hou je een goed evenwicht en kun je naar jouw smaak en/of stemming de verlichting op dat moment kiezen.

Lees ook: Je huis inrichten met weinig geld

5. Rustig interieur

Door schade en schande word je wijzer – zo ook tijdens het inrichten van je huis.

Persoonlijk hou ik van een rustig interieur, met weinig prullaria. En daar hoort geen muurversiering bij. Althans, dat vond ik. Ik heb m’n ogen geopend en ben tegenwoordig helemaal into leuke schilderijen of fotoprints.

Door je muren aan te kleden met mooie werken, creëer je juist een eigen stijl zonder dat het hele interieur rommelig lijkt. Hou bij de keuze van het kunstwerk wel rekening met de overige meubels. Je kunt bijvoorbeeld de kleuren in het interieur terug laten komen in het schilderij.

Heb je een heel basic interieur met veel zwart en wit? Kies dan eens voor een felgekleurde lijst. Zo heb je toch een kleurige touch in de kamer, zonder dat het schreeuwerig staat.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 mo

  ik zou eerder zeggen dat het inrichten van een woning heel erg persoonlijk is de ene houd nu eenmaal van een huis vol troepjes of meubels die niet bij elkaar passen dat jij een minimalistisch interieur mooi vindt betekent niet dat dat iedereen dat mooi vind

 2. 🐐 Patricia

  Ik ben het helemaal met je eens Daphne. Voor de derde keer in 2 weken naar de kringloopwinkel gereden. Ook mezelf toegestaan om weer een aantal nieuwe spullen voor in huis te kopen. dankjewel

 3. 🐐 Astrid

  Helemaal mee eens, iedereen heeft zijn eigen wensen. Ik kom uit een huis met veel kleine spullen en merk dat het hebben van minder spullen meer rust brengt. En het is nog steeds gezellig!

 4. 🐐 Veronique Wiltink

  Valkuil bij mij, er staan teveel rommeltjes in het zicht, ik ruim ze pas op totdat ik ze helemaal zat ben en onrustig in mijn hoofd wordt. MIjn basis is rustig, ik heb een ruime woonkamer en daarom ook voor een paar grote meubels gekozen, dit geeft idd rust. ik heb nog wel wat te leren wat betreft de prullaria in mijn woonkamer die het onrustig maakt. er zijn zoveel leuke dingen te koop tegenwoordig 🙁

 5. 🐐 Gréta

  Vraag je bij alles wat je leuk vindt en zou willen aanschaffen : Voegt het iets toe? Meestal zal het antwoord ” nee” zijn, dus kun je het geld in je zak houden en blijft je huis lekker opgeruimd.

 6. 🐐 Anneke

  Ik hou van gezellig en sfeervol. Warme kleuren op de muur. WoonkamerNiet te vol. Her en der leuke kussentjes en kleedjes. Ik kijk vak naar vt wonen. Weer verliefd op je huis. Zo doe ik inspiratie op.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate