Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo blijft je huis langer opgeruimd

Heb je je huis opgeruimd en wil je het graag zo houden? Met deze tips blijft je huis langer opgeruimd - zodat je meer rust en ruimte krijgt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wat is een huis zonder spullen?

Iedereen heeft wel een plek in huis waar zich meer spullen bevinden dan diegene zou willen. De één net wat meer dan een ander.

Nu ik zelf vader ben van onze twee kinderen merk ik dat er ook bij ons thuis zich steeds meer spullen verzamelen. Spullen als nieuwe tijdschriften, lijstjes met tekeningen voor aan de wand en een AirFryer. Want ja – handig ofzo 🤷‍♂️. Het zijn dan wel niet uitbundig veel spullen, al die extra spullen in huis komen voornamelijk voor rekening van Jake en Sophie. Kleding, speelgoed, boekjes, dat soort dingen. En dat is helemaal prima, maar al deze spullen moeten wel een permanente opbergplek in huis krijgen.

Opruimen is één ding, je huis opgeruimd houden is een tweede. Hieronder geef ik je mijn tips die ons helpen om het huis langer opgeruimd te houden.⤵️

1. Creëer een opruimsysteem

Een opruimsysteem is een methode die gaat helpen om al die spullen in huis een vaste plek te geven. Neem de woonkamer als voorbeeld. In deze kamer slingeren altijd wel spullen die je liever een vaste plek geeft. Denk aan spullen als afstandsbedieningen, tablet, opladers, tijdschriften, (kinder)boeken, speelgoed en andere frutsels.

Nu kun je al die spullen op één grote hoop in een lade of kast gooien leggen. Het probleem is alleen dat het én een troep blijft én als je de volgende keer hier iets van nodig hebt je alles weer uit de kast moet halen.

Wat goed werkt is door meerdere (opberg)dozen aan te schaffen en op deze boxen namen te schrijven wat hier in moet. Denk aan boxen met namen als ‘speelgoed’, tijdschriften/boeken’, ‘elektronica’ en ‘overige”. Stapel de boxen op en zet ze in een kast. De kamer blijft op deze manier langer opgeruimd. 👌

2. Minder spullen = minder troep

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Spullen je huis uit doen is de meest effectieve methode om je huis langer opgeruimd te houden. Het is vrij eenvoudig: met minder spullen maak je minder troep.

Door eens flink wat spullen je huis uit te werken, blijft je huis lekker lang opgeruimd. Daarnaast kan ik me slecht concentreren als ik in een ruimte aan het werk vol met spullen. Ik raak er vooral geprikkeld van.

Begin dus eens met minimaliseren in huis (spullen uitzoeken, weggeven & wegdoen). Nadat je alle spullen goed hebt uitgezocht, kun je de overgebleven spullen een vaste plek in huis geven. Dit gaat je helpen om langer te genieten van een opgeruimd huis.

3. Ruim iets op nadat je het hebt gebruikt

Een hele dag opruimen is bijna niet vol te houden, je mist het doorzicht en je een dag duurt dan wel heel lang. Pak het minder groots aan. Kleine stappen hebben namelijk grote impact. Probeer iedere dag een klein beetje tijd in te bouwen om op te ruimen en verricht steeds een paar kleine stapjes. Zo stapelt de troep zich niet op en raak je ook niet overmoedig door alles in één keer groots aan te pakken.

Zo blijft een rommelige keuken die in kleine stappen wordt aangepakt langer opgeruimd. Je denkt beter na over de spullen die je hier echt nodig hebt en waar ze moeten komen te staan. Minder vaak opruimen is het resultaat.

Door de kamers in huis op te delen in kleine projecten heb je in een paar weken je hele huis op orde. Dit wordt ook wel de kaizen methode genoemd.

4.  Zorg dat er minder binnenkomt dan eruit gaat

Leer jezelf bovenstaande nieuwe regel aan. Als je ervoor zorgt dat er meer spullen de deur uitgaan dan er binnenkomen, dan zul je merken dat de kamers in huis langer opgeruimd blijven.

Spreek dus met jezelf af dat voor ‘iets nieuws’, er ook ‘iets de deur uitgaat’ wat je al had. Je hebt niet oneindig veel opbergruimte in huis. Wees dus kritisch op jezelf – hoe minder onnodige spullen je hebt, des te prettiger je je voelt in je eigen huis.

Maak je leven simpel & start met minimaliseren

Minimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de online cursus ‘minder meuk, meer leuk’ van soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, plezier en eenvoud.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Rachel Kromdijk

  Dit is inderdaad enorm belangrijk, ik kan ook niet leven in chaos dus ik ben ook altijd aan het opruimen en poetsen.

 2. 🐐 Nienkie

  Het eerste wat ik dacht met deze titel was “doe je kinderen de deur uit” 🤣 Als opruimgoeroe kan ik zeggen dat al jouw tips reeds onderdeel zijn van ons huishoudelijk systeem en aanpak, maar ik denk dat zolang je in de fase van jongere kinderen zit (..hoewel pubers er volgens mij ook berucht om zijn 🤔), je mild voor jezelf moet zijn wat een opgeruimd huis betreft. Vet moeilijk vind ik! Maar een opgeruimd huis duurt hier overdag doorgaans max een uurtje of langer maar pas wanneer de kinderen (3 stuks) op bed liggen. Ik denk wel eens, “tel je zegeningen want straks ga je die reuring nog missen als ze het huis uit zijn” en het is overigens al luxe dat we ons kunnen vermoeien over rommel…dan is ons leven best eenvoudig 😁

 3. 🐐 Nathalie

  Ja dat opruimen heb ik pas gedaan ben kleiner gaan wonen 7 auto’s waarvan 4 met aanhanger nu is mij kamer en de woonkamer prakties opgeruimd ook omdat na gebruik gelijk opruimen schil zo veel alleen de puppers die vinden dat nogal erg moeilijk en weg gooien vinden ze erg moeilijk hoe pak je die aan?
  Nu het zo netjes is beneden wordt ik er vrolijk van

 4. 🐐 Tom

  Goeie tips weer, Billy! Ik ben steeds meer aan het minimaliseren en leg spullen terug op een vaste plek. Dat helpt ook 🙂

 5. 🐐 Lien

  Het is heerlijk om te vertoeven in een opgeruimd huis, of in mijn geval appartementje. Bovendien geeft opruimen mij rust in m’n hoofd! Heb ik broodnodig! 😉 Trouwens, heel leuke artikels om te lezen, Billy! Ik ben fan!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate