Stel je wilt een ruimte gaan organiseren. Beeld jezelf dan eens in hoe die ruimte eruit moet gaan zien als je alles hebt opgeruimd en geordend.
Bepaal in welke omgeving jij je het meest gelukkig voelt: in bijvoorbeeld een nette of rommelige omgeving, met een koele of warme uitstraling? Belangrijk is dat de omgeving weerspiegelt wie jij werkelijk bent en dat je de dingen voor jou logisch en efficiënt kunt ordenen. Je kiest voor een methode waardoor jij het gemakkelijk op orde weet te houden.
Het ‘kleuterschool-organisatiemodel’
Een simpel en doeltreffend hulpmiddel is het ‘kleuterschool-organisatiemodel’. Immers: waar je ook ter wereld een kleuterklas binnenloopt, zul je zien dat ze nagenoeg hetzelfde zijn ingericht. Denk nog maar eens terug aan je eigen kleuterjaren. Ik herinner me nog heel goed de zand- en waterhoek. Bij die activiteiten hoorden schorten, vormpjes, schepjes, schelpen, en dergelijke. Het was heel duidelijk: je maakte een keuze van wat je wilde doen door de klas eens rond te kijken. Je zag direct waar je wat kon doen en na het spelen ruimde je alles op die bewuste plek ook weer op.
Zo simpel is het dus. Organiseren is letterlijk kinderspel. Waarom het werkt?
- Je verdeelt de ruimte in activiteitenzones.
- Je kunt je beter concentreren op één activiteit.
- Spullen worden opgeborgen bij de plek waar ze worden gebruikt.
- Opbergen wordt leuk – alles heeft zijn eigen plek
- Alles is visueel overzichtelijk gemaakt.
Dit perfecte organisatiemodel kun je loslaten op elke ruimte die je zou willen organiseren: de woonkamer, de keuken, de werkplek, de kledingkast, je handtas, een lade of het medicijnkastje.
Pas dit kinderspel toe op je eigen omgeving
Bedenk dan eerst welke activiteitenzones je kunt benoemen en bedenk vervolgens welke materialen je daarbij gebruikt en welke opbergmogelijkheden je hebt of wilt creëren.
Voor ieder kind is dit bovenstaande helder en duidelijk. Ze weten al snel op welke plek iets ligt en waar ze het dus terug kunnen vinden. Ook mijn eigen dochter van bijna twee loopt naar het bakje op ons bijzettafeltje als ze weet dat we samen met de auto weggaan. Terugleggen op de juiste plek is er helaas nog niet echt bij, ze speelt nog liever even met mama’s sleutelbos.
Rust, reinheid en regelmaat zijn de termen die je leert als je moeder wordt of bent van een baby. Heel belangrijke aspecten die een baby nodig heeft om zich goed te voelen en goed te kunnen ontwikkelen. Als de baby opgroeit, kunnen daar steeds meer facetten aan toegevoegd worden zoals structuur, consequent handelen, helderheid en duidelijkheid. Allemaal heel belangrijk tijdens de opgroeifase van kinderen. En in het bijzonder als kinderen bijvoorbeeld hyperactief zijn. Maar zeer zeker ook voor onszelf. Structuur geeft ons een bepaalde mate van rust en duidelijkheid.
Met het hanteren van de basisprincipes van het kleuterschoolmodel wordt organiseren letterlijk kinderspel.
Mocht je het niet alleen kunnen of willen doen, schroom dan niet om de hulp in te roepen van een Professional Organizer. Die helpt je graag bij het organiseren en ordenen van de omgeving. En tegenwoordig is hulp inschakelen heel normaal. We hebben ten slotte weinig tijd en vaak geen puf meer om een dergelijke klus alleen aan te pakken en te klaren. En is je omgeving eenmaal georganiseerd, dan krijg je er zelf rust, ruimte en energie voor terug.
Organiseren loont, doen dus!
Als je direct aan de slag wilt met opruimen en organiseren raden we je onderstaande twee boeken aan!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐