Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je huis verbouwen met een klein budget (+ mijn persoonlijke tips)

Een verbouwing kan behoorlijk wat geld kosten. Bij ons thuis is de aannemer inmiddels begonnen met een flinke verbouwing. Hoe kun je je huis (laten) verbouwen als je een klein budget hebt? In dit artikel vind je handige tips!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Freo.

Wat wil je verbouwen?

De meest belangrijke vraag is: “Wat wil je in huis verbouwen?”. Dit bepaalt uiteindelijk niet alleen de prijs, maar ook de periode hoelang je thuis in de chaos zit. Het toilet verbouwen duurt misschien een paar dagen, terwijl een nieuwe badkamer een paar weken kan duren.


Stel dat je net als wij van plan bent om de oppervlakte thuis te vergroten door een dakopbouw te laten plaatsen. Een klus van ongeveer 4-5 weken. De kosten voor een dergelijke verbouwing lopen vaak hoog op. Je laat in eerste instantie een paar aannemers langskomen. Er worden offertes opgevraagd, je mailt nog een paar keer om te vragen waar de offerte blijft en uiteindelijk ontvang je een offerte. Je schrikt van de hoogte en probeert hier en daar nog te onderhandelen over de prijs. De aannemer schippert vervolgens iets in het tarief, maar dan nog blijft het een behoorlijk bedrag. 😕

Onze opbouw begint langzaam vorm te krijgen. :)

Dan zijn er een paar manieren om de verbouwing te bekostigen:

 1. Je hebt genoeg spaargeld om de verbouwing van te kunnen bekostigen
 2. Kijkt of je nog even door wilt sparen, totdat je het bedrag zelf kunt betalen
 3. Of je kijkt naar de mogelijkheden voor een financiering (bijv. een persoonlijke
  lening of het aanpassen van je hypotheek)

Vergroten van je wooncomfort

Het afsluiten van een lening zorgt voor extra maandelijkse kosten. Deze kosten voor een verbouwing zijn niet direct weggegooid geld. Je vergroot er namelijk het wooncomfort mee. Een ander voordeel van bijvoorbeeld een dakopbouw is dat het meestal de waarde van je woning verhoogt. Je krijgt er extra vierkante meters aan woonoppervlak bij. Een lening voor een verbouwing zie ik in dit geval niet anders dan een aansluiting op je bestaande hypotheek, alleen dan met een kortere looptijd.

Voor dit artikel werk ik samen met Freo.nl (onderdeel van de Rabobank) – zij zijn specialist in betrouwbaar en voordelig online lenen. Je kunt bij hen al een lening afsluiten vanaf 5000 euro. Er wordt samen bekeken welke lening het best past bij jouw financiële situatie. Niet iedereen kan een lening bij Freo afsluiten, ze willen er echt zeker van zijn dat je de lening ook kunt betalen. Lijkt me logisch. 🤷‍♂️

Hoe het werkt? Laten we een dakopbouw als uitgangspunt nemen. Gemiddeld gezien kost een dakopbouw al snel 40.000 euro. De helft van dit bedrag kun je bijvoorbeeld zelf bekostigen voor de verbouwing.

Voor de andere 20.000 euro kun je kijken naar een financiering, bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Het voordeel van een lening is dat je geen hoge notaris-, advies- en afsluitkosten betaalt, zoals bij een aanpassing op je hypotheek. Ook is de rente in veel gevallen aftrekbaar. Bij Freo kun je aangeven waar je de lening voor nodig hebt en hoeveel je maandelijks kunt aflossen. Op basis hiervan wordt bekeken of het verantwoord is om een lening af te sluiten en wordt de maandelijkse aflossing berekend. Wil je weten hoeveel jij kunt lenen? Met de rekenhulp weet je direct welke lening aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Verbouwingstips als je weinig geld hebt

Laten we doorgaan met de nodige handige tips voor een betaalbare verbouwing. Hieronder heb ik een lijst met tips verzameld als je wilt gaan verbouwen met een klein budget. ⤵️

 • Aannemers leveren wanden en plafonds vaak behang- en verfklaar op. Bekijk welke klussen je zelf kunt doen (verven, slopen, afwerken, etc.) – dit kan behoorlijk veel geld besparen.
 • Zorg dat de offerte van de aannemer zo gedetailleerd mogelijk is. Op deze manier kom je later niet voor financiële verrassingen te staan. Zo hebben wij een paar jaar geleden onze badkamer laten opknappen tegen een scherp tarief. Later bleek dat er nog wat onvoorziene kosten bij kwamen. Zo hebben we een paar honderd euro extra betaald voor een speciaal soort steen om randen af te werken.
 • Oriënteer je op tijd als je geld wilt lenen voor de verbouwing. Maak een overzicht van je spaargeld en bekijk of de offertes binnen het budget passen.
 • Nodig minimaal 3 aannemers bij je thuis uit om de klus door te nemen. Je krijgt niet alleen drie offertes waar je uit kunt kiezen, je krijgt ook drie verschillende inzichten. De aannemer voor onze dakopbouw werkt voornamelijk bij ons in de wijk en heeft kennis met het type huizen in de wijk. Daarnaast gaf hij tips over de nieuwe indeling van de ruimtes hoe andere mensen dit hebben aangepakt. Dit vonden wij doorslaggevend om voor hem te kiezen, plus de prijs natuurlijk. 😉
 • Ga je de verbouwing zelf uitvoeren om kosten te besparen? Houd dan rekening met onverwachte uitgaven. Kijk naar een willekeurig klusprogramma op Netflix en je hebt bijna 100% garantie dat ze flink boven het geraamde budget uitkomen.
 • Werk je met een klein budget, maar vind je het uiterlijk van een bepaald soort materiaal erg mooi? Kijk dan eens naar alternatieven voor het materiaal, wellicht bestaat er een goedkopere soort waar je ook tevreden mee bent.
 • Wij blijven gewoon thuis wonen nu de verbouwing is begonnen. De benedenverdieping hebben we ingericht als een gezellige studio. Oordopjes en een noise cancelling koptelefoon liggen weliswaar altijd binnen handbereik – maar je kunt wel behoorlijk besparen door niet één of twee maanden een vakantiehuis te huren.
 • Werk samen met je buren. Na onze dakopbouw gaat dezelfde aannemer aan de slag bij de buren. Op deze manier hebben we een paar duizend euro kunnen besparen, doordat de aannemer kan besparen op materiaal, de huur van de steiger én dat hij gegarandeerd weer een grote klus heeft.

Meerwaarde voor je huis

Stel dus dat je net als ik extra ruimte in huis wil hebben – en dat je kiest voor een dakopbouw. Of je wil je huis voorzien van zonnepanelen, een zonneboiler of een andere duurzame ingreep. Naast het wooncomfort wordt je huis zoals eerder gezegd waarschijnlijk meer waard.

Ben je van plan om binnenkort te starten met een grote verbouwing thuis? Dan hoop ik dat je wat hebt aan mijn verbouwingstips. Deze tips hebben ons in ieder geval goed geholpen om binnen ons krappe budget te blijven.

Heb je daarnaast niet (voldoende) financiële middelen om de verbouwing te bekostigen? Dan kan een persoonlijke lening van pas komen. Neem eens een kijkje op Freo.nl om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Heb jij binnenkort een verbouwing gepland staan? Of zit je ook middenin de chaos? Ik ben heel benieuwd! 😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marjan

  Hallo Billy,gisteren heb ik Jelle al gefeliciteerd met jullie huwelijk en vandaag ben jij dus aan de beurt.Van harte gefeliciteerd en een fijne toekomsttoegewenst.

 2. 🐐 Ryanne

  Je gaf in je artikel aan dat je voor een bepaalde aannemer koos met bepaalde redenen. Mijn Tip: Vraag referenties! Wij hebben al een paar keer flinke overlast gehad omdat de klusser niet waarmaakte wat beloofd was. Dat kostte veel stress, irritatie en geld. En heel veel tijd. Wanneer je goede referenties hebt van mensen die je kunt vertrouwen, dan betaal je misschien wat meer, maar dan wordt er wel meteen goed werk geleverd.

 3. 🐐 Anna

  Hoi,

  Nog een tip, via lekkerleven.nl kun je een goedkope klusjesman/vrouw vinden.

  Groetjes

 4. 🐐 Billy

  Goed idee, deze website kende ik nog niet!

 5. 🐐 Beepro

  Hoi Billy,

  Leuke tips! Mooie dingen hoeven inderdaad niet veel geld te kosten. Als ik ooit nog eens iets in mijn huis wil verbouwen pak ik zeker deze blog er weer eens bij.

  Groetjes,
  Felix

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate