Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Waar begin je met het inrichten van een kamer in je huis?

Op zoek om een kamer in je huidige of nieuwe huis (opnieuw) in te richten, maar weet je niet waar te beginnen? In dit artikel vind je de beste handvatten om aan de slag te gaan.

Nadia Morsink

Billy van der Gaag

Nadia eet vegetarisch, geniet van een wandeling door de natuur en schrijft graag over interieur, duurzaamheid en minimalisme.

1. Begin met een moodboard

Bij het inrichten van een kamer raad ik altijd aan om te beginnen met het maken van een moodboard. Een moodboard is heel functioneel en bepalend voor het creëren van een sfeer in huis die past bij jouw persoonlijkheid. En heel bruikbaar voor het samenstellen van een interieur.

De kleuren en materialen van meubels en accessoires die je al bezit kun je hier ook toevoegen – zoals een fijne lounge stoel. Lees ook eens dit artikel voor hoe je een moodboard samen kunt stellen.

2. Plattegrond maken van de kamer

Aan de hand van een plattegrond creëer je overzicht. De manier om gestructureerd te beginnen met de inrichting van de kamer. Dit overzicht hoef je echt niet te maken met een online programma – een vel papier met een pen werkt net zo goed.

Je kan meerdere plattegronden tekenen, van bovenaf of juist van vooraanzicht. Je kunt ook meubels uitknippen en op die manier gaan schuiven door de ruimte. Op die manier krijg je een goede impressie van wat past bij jouw wensen. Je kunt het ook op schaal tekenen. Zo weet je zeker dat je straks na de aankoop van alle meubels, niet voor verrassingen komt te staan. Het zou toch zonde zijn als je er achter komt dat een meubel ineens niet past.

Het kan ook zijn dat je tijdens het tekenen van een plattegrond erachter komt dat een ruimte veel beter uitkomt als je die ene muur openbreekt of dat het toch beter is om een extra raam in de keuken te maken.

De plattegrond zorgt voor een impressie van de indeling van de ruimtes. Een moodboard zorgt voor een sfeerimpressie van de kleuren, materialen en printjes. Deze twee dingen zorgen voor de perfecte voorbereiding van het inrichten van een kamer in je huis.

3. Begin met de meubels en accessoires die je al hebt

In je vorige huis had je vast meubels waar je waarde aan hecht en die je graag meeneemt naar je nieuwe woning. Dat kan van alles zijn. Die fijne lounge stoel die je van je ouders hebt gekregen of die peperdure bank. Een schilderij gemaakt door je grootouder of het ingelijste eerste babypakje van jou.

Deze items verdienen allemaal een plekje in je nieuwe huis. Stuk voor stuk vormen deze items een belangrijk onderdeel in je huis. Het is dan ook nuttig om nieuwe meubels of kleuren hierop aan te passen, zodat er straks geen chaotisch of onsamenhangend geheel ontstaat.

4. Winkelmandjes vullen maar

Nu je alles in kaart hebt gebracht, kun je internet gaan afstruinen naar meubels en kleuren die overeenkomen met jouw moodboard en die passen in jouw plattegrond. Sla alles wat je tegenkomt op en maak een printscreen.

Plak alle printscreens vervolgens in een document en voilà – je bent klaar voor de start! Op deze manier kun je ook zien of alles wat je gevonden hebt, overeenkomt met jouw moodboard. Misschien zag het er in jouw hoofd heel anders uit dan op het beeldscherm.

5. Let’s go shopping

De online gevonden meubels en woonaccessoires kun je uiteraard ook in een fysieke winkel bekijken. Zo weet je zeker of de stof en het materiaal je aanspreekt. Neem je moodboard mee en op deze manier kan het personeel meekijken met jouw wensen en het vinden van de perfecte match.

Pas er ook voor op dat je niet meteen teveel koopt. Koop eerst de basis elementen zoals een tafel, bank, vloerkleed, stoelen e.d. De accessoires en decoratie kun je later altijd nog aanschaffen.

Meer inspiratie nodig? Check dan ook eens dit artikel om je huis goedkoop in te richten.

Ik weet zeker dat je boven je eigen interieur skills bent uitgestegen na het uitvoeren van deze bovengenoemde tips. Heb je zelf nog tips of loop je ergens tegen aan? Laat het dan zeker weten in een reactie hieronder.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Anna

    En planten maken een kamer ook sfeervol 🙂 er zijn zat planten die niet veel aandacht nodig hebben. Heb je kennissen of vrienden met groene vingers? Zij hebben vast een stekje over, en zo verzamel je je sociale leven in je woning. Maakt mij altijd erg blij!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate