Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Kliekjes bewaren doe je zo – mijn 5 tips

Na een overdadig diner zijn er vaak de nodige kliekjes over. Uiteraard zonde om dit zomaar weg te gooien, maar hoe bewaar je kliekjes op de beste manier? Vandaag vijf handige tips!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Kijk goed naar de bewaartijd

De beste manier om de kliekjes te bewaren, hangt af van hoe lang het wil bewaren. In de vriezer blijven veel producten langer goed dan in de koelkast, maar ook niet voor eeuwig. De kliekjes die je binnen drie dagen op gaat eten kun je het beste in de koelkast bewaren, aangezien het bevriezen van voedsel de structuur van het product verandert.

Brood, cake en sommige taarten hoeven niet gekoeld bewaard te worden – dit kun je in een afgesloten doos bewaren of met een stuk vershoudfolie bedekken. Dan zijn de producten ongeveer drie dagen houdbaar – als je jezelf tenminste in kunt houden.

2. Creatief kliekjes bewaren

Sommige kliekjes zijn eigenlijk niet de moeite waard om te bewaren, maar toch is het zonde om eten weg te gooien. Probeer daarom een beetje creatief met kliekjes om te gaan, waardoor het wél de moeite waard is om deze te bewaren.

Neem groente eens als voorbeeld. Eigenlijk alle soorten groenten smaken goed bij elkaar – en door alle groenten bij elkaar in een ovenschaal te stoppen met wat peper, zout en olijfolie krijg je ook nog eens een hartstikke lekkere maaltijd.

Van overgebleven stokbrood kun je bijvoorbeeld croutons maken en van een paar plakjes cake is gemakkelijk een lekkere trifle te maken, zeker in combinatie met een scheutje likeur.

3. Vlees en vis bewaren

Vlees en vis zijn belangrijk om op de juiste manier te bewaren, aangezien je flink ziek kunt worden als deze producten te lang buiten de koeling blijven. Rauw vis en vlees -zoals biefstuk, carpaccio of sushi- kun je het beste diezelfde dag nog opeten of anders helaas weggooien. Rauwe producten zijn erg kwetsbaar en zijn tijdens de bereiding en het serveren ook al enige tijd buiten de koeling geweest.

Gebakken of gekookte vis- of vleesproducten kunnen wat langer bewaard worden, bijvoorbeeld in een afgesloten verpakking in de ijskast, maximaal drie dagen. Invriezen is niet aan te raden, aangezien de structuur van bereide vis- en vleesproducten nogal kan veranderen.

4. Geef je gasten een doggy bag

Ben je een beetje te enthousiast geweest en heb je gekookt voor de hele straat? Dan kun je je gasten verblijden met een doggy bag – het is lekkerder dan het klinkt. Deze Amerikaanse term houdt in dat je de overgebleven etenswaren in een bakje doet en dat de gasten de kliekjes mee naar huis nemen.

Zo kunnen zij thuis nog even nagenieten van al dat lekkers wat je gekookt hebt en hoeft niemand het weg te gooien.

5. Hou slagroom ver bij je uit de buurt

Zoals ik net al schreef kun je rauwe vis- en vleesproducten beter niet bewaren. De kans dat je ziek wordt is daarbij te groot. Dit geldt ook voor zuivelproducten die enige tijd buiten de koelkast hebben gestaan.

Denk daarbij aan sauzen op basis van room, kwark of yoghurt en slagroom voor bij het dessert. Omdat deze producten niet bewaard kunnen worden, kun je hier het beste zo weinig mogelijk van op tafel zetten. Liever pak je nog wat meer melk of loop je een keer extra naar de koelkast om de slagroom te pakken – dit zorgt er ook voor dat je zo min mogelijk weg hoeft te gooien.

Dit waren mijn 5 tips hoe ik het liefst mijn eten bewaar. Hopelijk heb je er weer wat aan! Wat is jouw ideale tip om kliekjes te bewaren? 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Evelyne

    Groentenkliekjes vries ik in (ik bedoel bereide groenten). Wanneer ik er genoeg heb, gooi ik alles bij elkaar, kokende bouillon erbij, specerijen, en mixen maar! Je hebt telkens een verrassend lekker soepje. Ook restjes rijst en aardappelen kan je prima invriezen. De ingevroren rijst kan je in de soep doen, samen met een overschotje bonen (of een blik bonen). De diepgevroren aardappelen kan je door de soep mixen. Met soep kan je werkelijk alle kanten uit, het is erg simpel en een geweldige manier om restjes te verwerken!

  2. 🐐 Rita

    Wat een fantastische goede tip Evelyne. Ik zocht al wat langer naar een manier om kleine porties van overgebleven voedsel op een goede manier te verwerken. Jouw tip maakt het simpel voor mij om (bijna) nooit meer restjes weg te hoeven gooien.

  3. 🐐 Monique

    Restjes groente klein snijden, als het al gaar is heel kort roerbakken in olie en flink kruiden met knoflook, massala, sambal etc. Linzen en rijst erbij en op het laatst evt wat verse koriander erover. Heerlijk vegetarisch maaltje.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate