Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Schrap deze 5 kosten om écht geld over te houden

Besparen op de kosten kan een uitdaging zijn, maar door deze 5 kosten te schrappen hou je veel geld over. Hoe je jezelf kunt bevrijden van deze kosten? Dat laat ik je hieronder zien!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Tientje hier, tientje daar

Een tientje op de ene dag, een paar dagen later wordt er 30 euro van je rekening afgeschreven. Voor je het weet geef je aan het einde van de maand weer een hele hoop geld uit. En er zijn vast de nodige uitgaven die je doet waar je niet eens een blijer mens van wordt.

Kijk – volgens mij vindt iedereen het fijn om geen overbodige lasten te hebben. Ik vind het zelf een prettig idee dat ik voornamelijk geld uitgeef aan dingen die me blij en gelukkig maken. Sommige dingen zijn noodzakelijk (hallo zorgverzekering🤗), maar er zijn een hoop kosten die je maakt die vast niet altijd nodig zijn.

Regelmatig neem ik uitgaven onder de loep en kijk ik welke kosten ik kan schrappen waar ik eigenlijk helemaal niet zo blij van word. Welke kosten ik de afgelopen jaren heb geschrapt, waardoor ik maandelijks meer geld bespaar?⤵️🙃

1. Hypotheeklasten verlagen

Je hypotheek slokt maandelijks een groot bedrag in van je inkomsten – zo’n 37% van je salaris wordt uitgegeven aan je hypotheeklasten. Hoewel niet iedereen financieel de ruimte heeft om de hypotheeklasten te verlagen, is het verstandig om iedere maand een vast bedrag apart te zetten om je hypotheek versneld af te lossen.

Onlangs schreef ik een artikel met tips voor het sneller aflossen van je hypotheek. In dit artikel geef ik 4 tips (en geef ik je een inzicht in hoe mijn situatie was).

2. Zeg je dure TV-abonnement vaarwel

De populariteit van lineair TV-kijken neemt de laatste jaren al af, maar de gemiddelde kijktijd per persoon lijkt nu nog harder naar beneden te gaan.

Ik snap eerlijk gezegd wel waar dit vandaan komt. Streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Videoland worden steeds populairder. We kunnen immers zelf beslissen wanneer, wat én hoelang we een serie of film willen kijken. Daarnaast besteed ik ‘s avonds zelf gewoon veel minder tijd voor het scherm en kijk ik af en toe een programma terug via de NPO app. Werkt prima en scheelt me al jaren 30-40 euro in de maand.

3. Koekjeskiwi’s in je boodschappenmandje

Een pak koekjes is goedkoper dan twee kiwi’s – we kennen allemaal wel de verhalen dat bewerkte producten in de supermarkt goedkoper kunnen zijn dan verse producten (zoals groente en fruit).

Jammer, maar vaak waar. Helemaal als je ook nog in de verleiding wordt gebracht als de koekjes in de aanbieding zijn. Ga ik voor die digestives met chocolade of voor een bakje wilde perziken. Keuzes, keuzes.

Ik ben van mening dat je uiteindelijk geld gaat besparen als je kiest voor onbewerkte producten (zoals volkoren producten, groente en fruit). Koekjes bezorgen je misschien op de korte termijn een vol gevoel, maar je zult al snel weer meer trek krijgen in nog meer eten. Hele granen, groente en fruit bezorgen je op de lange termijn een vol gevoel, waardoor je minder snel geneigd zal zijn om de voorraadkast in te duiken.

Spreek bijvoorbeeld eens met jezelf een week af dat je alleen ongezond mag eten als je het zelf maakt.

4. Overbodige verzekeringen opzeggen

Ik hoor je denken: “Wat is een overbodige verzekering?” Goeie vraag, dit zal voor iedereen anders zijn. Als ik naar mezelf kijk, dan heb ik de volgende verzekeringen lopen:

 • zorgverzekering
 • woonhuisverzekering (inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering)
 • autoverzekering (inclusief rechtsbijstand)

Sommige mensen hebben een veelvoud aan verzekeringen lopen – zoals een tandarts-, telefoon-, reis- en een uitvaartverzekering. Prima natuurlijk. Alleen je bent vaak wel meer geld kwijt voor een dergelijke verzekering.

Mijn motto: “Verzeker alleen wat je je niet kunt veroorloven als je het bedrag in één keer zelf moet betalen.”

5. Energiekosten omlaag brengen

Je kunt echt onbewust veel geld besparen op je energiekosten. Door jezelf simpelweg nieuwe gewoontes aan te leren om lichten uit te doen in ruimtes waar je niet bent, niet langer dan 5 minuten te douchen en in elke fitting een LED-lamop te draaien kom je een heel eind.

Een aanzienlijke besparing op je energiekosten is het laten plaatsen van zonnepanelen op je dak. Je moet natuurlijk wel een spaarpotje hebben om zonnepanelen te laten plaatsen (lees ook ons eerdere artikel: de belangrijkste voordelen van zonnepanelen), maar laatst las ik dat het rendement van zonnepanelen op 6% ligt. Dat is een stuk hoger dan het rendement op je spaarrekening. 

Naast het plaatsen van zonnepanelen zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om je energiekosten omlaag te brengen:

 • je huis goed isoleren is echt een enorme winstpakker als het om besparen gaat
 • zuiniger omgaan met elektriciteit en gas
 • TV-abonnement opzeggen – bespaart de nodige stroomkosten 😇
 • ruimtes alleen verwarmen waar je bent

Afhankelijk van waar je nog op kunt of wilt besparen, zitten er echt behoorlijke bespaartips tussen om de nodige kosten te schrappen. Bekijk trouwens ook direct nog even onze bespaarchecklist waar je nóg meer geld kunt besparen.

Welke kosten kun jij vandaag nog schrappen? 🔥

Bouw een goed leven met je geld

Bundel budget geldstress stuwdamtheorieOp welke manier kun je nog meer kosten schrappen en geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In de compacte Broednest cursus van soChicken zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de kracht van budget tips en het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Ontdek hoe je veel geld kunt besparen en hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.
Gratis deelnemen aan cursus

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 IIS

  Zorg dat je zoveel mogelijk contant afrekend, hierdoor zul je minder uitgeven. vooral aan impuls aankopen. Pinnen maakt een dief van je portemonnee. Ondernemers, vooral supermarkten, willen maar wat graag dat men pint, bij contante betaling is de consument namelijk min of meer beperkt tot het bedrag wat men cash bij zich heeft.

 2. 🐐 Hepziba

  Ik weet dat verzekeringen vaak meer vragen dan ze er werkelijk aan zullen uitgeven, maar ik ben bang dat een uitvaartverzekering toch wel handig is als je geen last wilt zijn voor je nabestaanden. Deze zou ik niet korten.
  Oma had h geen uitvaartverzekering en mijn vader heeft toen de zijne gebruikt om die van haar te betalen. Nu hij overleden is, zit mijn moeder opeens met een enorme schuld… Niet leuk om anderen mee op te schepen. Deze zou ik laten, of zelf een spaarpotje hiervoor aanleggen als je het niet via een verzekering wilt regelen.

 3. 🐐 Billy

  Wat vervelend om te lezen Hepziba, dat is inderdaad het laatste waar je op zit te wachten. Vandaar dat ik er ook bij zeg dat áls je het financieel kunt dragen, dat een bepaalde verzekering dan wellicht overbodig is. En dan nog blijft dit altijd een keuze.

 4. 🐐 Elly

  Aansprakelijkheidsverzekering! Er kan altijd iets gebeuren waardoor je ineens aansprakelijk bent voor hoge kosten, niet alleen met de auto, maar ook op veel andere manieren.

 5. 🐐 MiGoKi

  Ik zou wel eens een excel sheet of app willen vinden (of tips krijgen waar deze bestanden of app zich bevinden). Waar je op een makkelijke manier je uitgaven kunt invullen.

 6. 🐐 Suzan

  Hoi MiGoKi,

  Zelf gebruik ik het programma AFAS Personal, heel handig met budgeteren en alle uitgave en inkomsten bijhouden. Ohja en ze hebben een app voor op je telefoon, nog handiger!

 7. 🐐 Jeetje

  Ik ben erg tevreden over mijn zonnepanelen. Ik heb er 18 stuks op het dak van mijn nieuwbouwwoning (270 Wp per stuk). De totale kosten hiervan bedroegen €5880,-. Hiervan kreeg ik €1135,- aan BTW terug, waardoor de investering op €4745,- komt. Over het eerste jaar heb ik €576,- terug ontvangen van het energiebedrijf. Een rendement van 12% dus! Daar kan geen spaarrekening of beleggingsproduct tegen op!

 8. 🐐 Natascha

  Helaas heb ik een huurwoning waardoor de meeste bespaartips die gegeven worden al niet kunnen, wel heb ik radiatorfolie geplakt, het ziet er niet zo mooi uit maar het scheelt een hele hoop in de stookkosten. Ga je ook nog een keer een artikeltje schrijven waar mensen met een huurwoning wat aan hebben????

 9. 🐐 Billy

  Hi Natascha, bedankt voor je reactie. Van de 5 bespaartips zijn er zeker 3 tot 4 toe te passen als je in een huurwoning woont. Alleen je hypotheeklasten verlagen wordt wat lastig in een huurwoning. 😉 Fijn dat de radiatorfolie een hoop stookkosten bespaart, in dit artikel vind je nog meer tips om je huis te isoleren (en flink op de stookkosten te besparen): https://leukegeit.nl/huis-isoleren/

 10. 🐐 Manja

  ‘Spreek bijvoorbeeld eens met jezelf een week af dat je alleen ongezond mag eten als je het zelf maakt.’
  Hahaha!!! Geweldig Billy!

 11. 🐐 josine

  de radiatorfolie kun je met kleine magneetjes precies op maat tegen de achterkant van je cv aan plakken, dan zie je ze niet 😉

 12. 🐐 josine

  cv: als je het ‘s ochtends wel warm wilt hebben beneden, maar niet boven, zet een klein electrisch kacheltje aan beneden op een timer die even een kwartier/ 30 minuten beneden verwarmt maar niet de cv’s door het hele huis aan laat gaan.
  ‘s middags als de kinderen thuis komen en willen spelen en huiswerk maken boven gaat de cv boven wel aan met het geprogrammeerde cv programma, maar dan staat het electrisch kacheltje niet aan met de timer.

 13. 🐐 HereIsTom

  De verwarming goed instellen, meeste cv ketels staan te warm.
  Op de meeste cv ketels kun je de temperatuur instellen op de ketel zelf of via thermostaat.
  Zet het CV water en tapwater dan op 60° dan werkt de CV ketel zuiniger en wordt het aangenamer warm binnen.
  Ook de warm tapwater functie uitzetten van de ketel, deze verbruikt per jaar zo’n 183m3 gas!
  Hiermee hebben wij zo’n 20% gas bespaart.

 14. 🐐 Jacqueline S.

  We wonen in een gepachte boerderij, met amper isolatie. Zonnepanelen hebben we niet. We zijn afhankelijk van de eigenaar wat dat betreft. Dus heb ik radiatorfolie geplaatst, verwarmen we alleen de ruimtes die we gebruiken, trekken we een trui aan.

  Hoe ik bespaar op de energiekosten: Ik heb een snelkookpan gekocht en een kookzak gemaakt van een oude slaapzak. De kookzak werkt als een hooikist. De boiler heb ik teruggezet naar 80 naar 60 graden. Lager is niet slim, in verband met risico op legionella. Niks tegen mijn partner gezegd en hij heeft er niets van gemerkt dat het afwaswater minder heet is. 😉

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate