Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Lendahand review – Crowdfunding in ontwikkelingslanden

Bij de meeste crowdfunding platformen investeer je in een product of dienst van iemand in een ontwikkeld land. Bij het Nederlandse crowdfunding platform Lendahand pakken ze dit anders aan - hier investeer je in projecten in ontwikkelingslanden. In dit artikel lees je mijn review over Lendahand.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met Lendahand geschreven.

Wat is Lendahand?

Lendahand is een crowdfunding platform dat leningen verstrekt aan bedrijven in meer dan 15 verschillende ontwikkelingslanden.

De leningen worden verstrekt aan kleine en middelgrote bedrijven die deze lening gebruiken om meer personeel aan te nemen, hun winkel uit te breiden, landbouwmateriaal aan te schaffen, zonnepanelen te plaatsen of om recyclingsystemen te installeren. Om slechts een paar voorbeelden te noemen.

Inmiddels zijn er al meer dan 2800 projecten via Lendahand gefinancierd, met een totale waarde van meer dan 81 miljoen euro.

Type projecten en rendement

Hierboven noemde ik al een beetje wat voor soort projecten er op Lendahand verschijnen. Alle projecten hebben als insteek om nieuwe banen te creëren en armoede te bestrijden. Lendahand omschrijft het zelf als volgt:

Het is onze missie om nieuwe banen te creëren bij bedrijven in opkomende landen én mensen aldaar in staat te stellen om hun toegang tot basisbehoeften te verbeteren.

Je kunt zelf kiezen aan welk project in een ontwikkelingsland je je geld uitgeeft. Je investeert al in een project op Lendahand vanaf 50 euro. Op een later moment, in termijnen van 6 maanden, krijg je als alles meezit dat geld weer terug met een beetje rente. Het geleende geld kun je vervolgens opnemen of weer investeren in één van de andere openstaande projecten op Lendahand.

Afhankelijk van het project ontvang je een rendement tussen de 3 en 7%. De hoogte van het risico van het project zal een hoger rendement met zich meebrengen.

Een investering die impact maakt

Op hun site kun je lezen dat sinds de oprichting van Lendahand in 2013 er ruim 2800 projecten van start zijn gegaan, waarvan er slechts 2 failliet zijn gegaan. Dit is 1,58% van hun totale portfolio.

Alle investeerders hebben in die 7 jaar tijd al voor meer dan 7700 banen, 70.000 solarsystemen en ruim 2100 toiletgebouwen gezorgd. Ook is er al 300.000 ton aan CO2 gereduceerd – dit staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 37.500 Nederlandse huishoudens.

Per project wordt er bijgehouden wat er met de investering wordt bereikt. Ze meten onder andere:

  • het aantal ton CO2 dat gereduceerd wordt.
  • hoeveel banen er zijn gecreëerd.
  • hoeveel toiletten er gebouwd worden.
  • hoeveel solar home systemen er geïnstalleerd worden.
  • hoeveel biogasvergisters er geplaatst worden.

Welke investeringen heb ik gedaan via Lendahand?

Op dit moment heb ik drie investeringen lopen via Lendahand. Eén in Rwanda, één in Zuid-Afrika en één in Cambodja.

De eerste investering via Lendahand was bij een bedrijf in Zuid-Afrika dat voor gebouwen en terreinen beveiligingsoplossingen aanbiedt, om zich verder te professionaliseren en uit kan breiden in Zuid-Afrika.

In Rwanda heb ik een beetje geld geïnvesteerd in een bedrijf, zodat ze meer maïs en graan kunnen inkopen bij de aangesloten 65.000 boeren (verdeeld over 52 coöperaties) en hun koelcapaciteit verder kunnen uitbreiden.

Als laatste heb ik wat geld aan het werk gezet in Cambodja. Met dit geld kan deze kleine bank aan zeven ondernemers een lening verstrekken. Waaronder een lening aan een boer die extra landbouwgrond nodig heeft om zijn productie van cashewnoten en cassave te vergroten. En aan iemand die een hotel runt en geld nodig heeft om extra kamers te bouwen.

Investering bij een bedrijf in Zuid-Afrika dat voor gebouwen en terreinen beveiligingsoplossingen aanbiedt.
Investering bij een bedrijf in Zuid-Afrika dat voor gebouwen en terreinen beveiligingsoplossingen aanbiedt.
Dit bedrijf wil meer mais en graan inkopen en hun koelcapaciteit verder uitbreiden.
Dit bedrijf wil meer mais en graan inkopen en hun koelcapaciteit verder uitbreiden.
Een kleine bank in Cambodja kan met de investering een lening verstrekken aan zeven ondernemers.
Een kleine bank in Cambodja kan met de investering een lening verstrekken aan zeven ondernemers.

Bij ieder project op de site van Lendahand zie je staan op welke manier jouw investering impact maakt. Zo zie ik bij de drie investeringen die ik heb gedaan dat er sowieso 27 nieuwe banen mee worden gecreëerd.

Een andere manier waarop de investering impact maakt is dat je ziet hoeveel ‘ton CO2 gereduceerd’ wordt. Op deze manier krijg je een beter beeld hoe je bijdraagt aan armoedebestrijding of energiebesparing.

Investeren via Lendahand

Vooralsnog hebben mijn drie investeringen bij Lendahand een gemiddeld rendement van 4,33%. Dat vind ik meer dan netjes voor een crowdfunding platform dat zich inzet om armoede in ontwikkelingslanden te bestrijden.

Ik vind het sowieso een mooi idee dat iemand met het geleende geld een fijner leven kan krijgen. Dat een investering echt een verschil voor iemand maakt. Dat ik er vervolgens nog wat rendement op kan krijgen vind ik meegenomen, maar is niet mijn doel om wat geld te investeren in de projecten.

Het platform oogt overzichtelijk – je ziet bijvoorbeeld eenvoudig welke projecten er al volledig zijn gefinancierd, welke binnenkort van start gaan en welke projecten er nog openstaan. Ook als ik kijk naar projecten waar ik aan heb bijgedragen zie je in één oogopslag hoeveel geld en rente ik nog zal ontvangen.

Het voordeel van een investering via Lendahand is dat je direct ziet waar je in investeert. Als je je geld op een spaarrekening laat staan, krijg je én heel weinig rente én het is afhankelijk per bank waar ze het geld in investeren. Op deze manier heb ik toch wat impact op de situatie van mensen in opkomende economieën.

Nog even in het kort:

  • Wat kost investeren via Lendahand?
    Je betaalt, naast de hoeveelheid geld dat je wilt investeren, geen extra kosten. Lendahand krijgt een vergoeding van de lener en dus niet van de investeerder.
  • Hoe kan ik betalen aan een project?
    Betalen gaat gewoon makkelijk via iDeal of Credit Card.
  • Hoeveel moet ik minimaal investeren?
    Minimaal 50 euro.

Wist je dat Lendahand in 2018 en 2019 is uitgeroepen tot beste Crowdfundingplatform volgens IEX.nl? Heb je interesse om wat geld te investeren in projecten in ontwikkelingslanden? Neem dan zeker een kijkje op Lendahand om te zien welke projecten er openstaan.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Yvonne

    Hoi Billy, goed initiatief! Want het spaargeld staat anders maar tegen bijna niks-rente te vegeteren op je spaarrekening!

    Nu hebben wij onze spaarrekening ondergebracht bij ASN, en ik vertrouw er eigenlijk op dat banken als Triodos en ASN met het spaargeld net zo goed (kleine) projecten in ontwikkelingsgebieden laat groeien. Ja toch?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate