Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo gaat het met mijn portfolio op Crowdfunding platform Lendahand

Ruim een half jaar geleden ben ik begonnen met crowdfunding in ontwikkelingslanden via Lendahand. Het is tijd om te laten weten hoe het tot nu loopt. In deze update vertel ik je er alles over.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lendahand.

Nog even in het kort – wat is Lendahand?

Via Lendahand leen je geld uit aan verschillende bedrijven in ontwikkelingslanden. Deze ondernemers betalen, als alles goed gaat, dit geld vervolgens weer terug met rente.

De leningen worden verstrekt aan kleine en middelgrote bedrijven die dit geld gebruiken om bijvoorbeeld meer personeel aan te nemen, hun winkel uit te breiden, landbouwmateriaal aan te schaffen, zonnepanelen te plaatsen of om recyclingsystemen te installeren. 

In mijn eerdere review lees je meer over wat Lendahand precies is en hoe het werkt.

Inmiddels zijn we meer dan een half jaar verder sinds ik ben begonnen met geld uitlenen via Lendahand. Hoog tijd om je te laten weten hoe het tot nu toe loopt. Hoeveel geld heb ik uitgeleend, aan welke bedrijven en hoe gaat het de bedrijven? Hieronder lees je het allemaal.

In welke campagnes heb ik geld ingelegd?

In het afgelopen half jaar heb ik, zoals je hieronder kunt zien, in vijf bedrijven wat geld geïnvesteerd op Lendahand. Alle bedrijven bevinden zich in andere landen en in totaal gaat het om een bedrag van 550 euro.

Lendahand investeringen
Mijn investeringen via Lendahand.

De rente die ik over de uitstaande bedragen zal gaan ontvangen varieert van 3 tot 6%. Rekening houdend dat de leningnemers aan hun betalingsverplichting gaan voldoen. Het is een flink rendement als je het vergelijkt met de rente die je ontvangt op je spaarrekening bij de bank, plus dat je investeert in ondernemers in ontwikkelingslanden.

De leningnemers zijn verschillende bedrijven die het geld vervolgens weer uitlenen aan kleinere bedrijven. Zo staat er tussen één van mijn leningnemers de naam Philip Bank (de onderste in het rijtje). Zij zijn het eerste bedrijf waar ik geld aan heb uitgeleend. Het is een Aziatische financieringsmaatschappij die al sinds 2009 zaken doet met Cambodja. In 2019 is Philip Bank gefuseerd met Lendahand’s partner Kredit (een non-profit gericht op het verstrekken van financiële diensten en training aan mensen met een laag inkomen).

Een andere leningnemer is YAK. Dit bedrijf houdt zich vooral bezig met het verbeteren van de kwaliteit van maïs en bonen, twee van de meest geconsumeerde basisvoedingsmiddelen van de Oost-Afrikaanse regio. Met de inleg kan dit bedrijf in Rwanda inkopen doen en de koelcapaciteit van vele boeren die bij hun aangesloten zijn verder uitbreiden.

Je merkt dat alle onderdelen op Lendahand gericht zijn op transparantie. Zo kun je onder meer dus simpelweg uitgebreide informatie vinden over wie leningnemer is, zien hoeveel en wanneer je je ingelegde geld met rente weer ontvangt, jaarverslagen downloaden, eventueel zien hoeveel een leenbedrag is vertraagd. Dit is voor mij een fijne gedachte dat ik dit allemaal op kan zoeken.

Hoe gaat het daarmee?

De vijf investeringen die ik heb gedaan worden, als alles meezit, in verschillende termijnen terugbetaald. Zo heeft één project een looptijd van slechts 12 maanden, twee projecten van 18 maanden, één van 24 maanden en één project een looptijd van 48 maanden.

Van dit laatste project heb ik onlangs dan ook mijn eerste terugbetaling ontvangen. Philip Bank heeft zoals op de planning stond een bedrag van 6,75 euro + 0,75 cent aan rente terugbetaald. Woopwoop.🎉

Eerste aflossing met rente ontvangen van Lendahand.
Eerste aflossing met rente ontvangen van Lendahand.

 

Hoe bevalt Lendahand na een half jaar?

Bij mijn eerste inleg was ik al enthousiast over de projecten die je kunt financiëren via Lendahand. Ruim een half jaar later ben ik dit nog steeds. Je ontvangt af en toe een mail van een nieuw project die (binnenkort) van start gaat. Deze mail kun je negeren of je kunt, zoals ik de afgelopen tijd heb gedaan, wat geld inleggen in een aantal van deze projecten.

Op het dashboard kan ik zien wat voor impact het uitlenen van mijn geld heeft gehad. Heel fijn om te zien. Zo zie ik dat de investeringen die ik heb gedaan, vooral voor extra werkgelegenheid heeft gezorgd. Bij de komende investeringen wil ik meer kijken naar de hoeveelheid zonnepanelen en toiletten er worden gebouwd, omdat ik het fijn vind dat ik met de projecten die ik steun meer duurzaamheid wordt gestimuleerd.

Lendahand is een BCorp gecertifieerd bedrijf en heeft zowel in 2018 als in 2019 de IEX Award gewonnen voor beste crowdfundingplatform. Dat klinkt allemaal goed, maar net als bij beleggen bestaat er bij crowdfunding de kans dat je je investering kwijt kunt raken. Goed om te weten is wel dat in de 8 jaar dat Lendahand nu bestaat er al meer dan 2800 projecten zijn gefinancierd, waarvan en er slechts 2 failliet zijn gegaan. Wel goed om te vermelden dat er mede door Covid-19 ook een paar bedrijven zijn met betalingsachterstanden. Het is dan ook belangrijk daarom om je portfolio te diversifiëren, zodat je risico’s verspreidt.

Zoals gezegd ben ik tevreden met hoe Lendahand mij op de hoogte houdt van de projecten die ik steun door middel van hun overzichtelijke dashboard. Zo zie ik onder meer dat er de komende tijd vrijwel iedere maand een terugbetaling met rente op de planning staat. Dit geld komt in mijn wallet te staan en kan ik vervolgens opnemen of herinvesteren in een ander project dat binnenkort van start zal gaan.

De terugbetalingen die ik de komende tijd zal ontvangen.
De terugbetalingen die ik de komende tijd zal ontvangen.

Nog even in het kort:

  • Wat kost investeren via Lendahand?
    Je betaalt, naast de hoeveelheid geld dat je wilt investeren, geen extra kosten. Lendahand krijgt een vergoeding van de lener en dus niet van de investeerder.
  • Hoe kan ik betalen aan een project?
    Betalen gaat gewoon makkelijk via iDeal of Credit Card.
  • Hoeveel moet ik minimaal investeren?
    Minimaal 50 euro.

Meer weten? Neem dan een kijkje op Lendahand om te zien welke projecten er openstaan.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Arnold

    Hallo Billy, zou je nog eens een update willen doen over je ervaringen bij Lendahand?

  2. 🐐 Billy

    Hoi Arnold, bedankt voor je reactie. Voor nu staat nog een update over Lendahand niet op de planning, maar ik kan je wel vertellen dat het nog steeds goed gaat met alle investeringen die ik doe. Het afgelopen jaar heb ik nog wat extra geld ingelegd in nieuwe projecten die het hopelijk ook goed gaan doen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate