Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Lijstje van mijn uitgestelde klussen (en hoe ik ze aanpak)

Heb je ook last van onafgeronde taken in huis? Of is er een project waar je je maar niet toe kunt zetten? In dit artikel deel ik een lijstje van mijn uitgestelde taken, en laat ik je zien hoe ik ze de komende tijd aan ga pakken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Nog genoeg te doen in huis

In ieder huishouden zijn er vast en zeker onafgeronde klussen te vinden. Ons huishouden is daarin geen uitzondering. Integendeel. De afgelopen tijd stond ons leven (zoals je misschien weet) totaal op zijn kop.

Een korte terugblik:

 • Afgelopen november hebben we onze woonkamer laten verbouwen. De aannemer sloopte een paar muren weg om meer daglicht in deze kamer te krijgen. De woonkamer hebben we vervolgens opgeknapt. De muren zijn geverfd, er een nieuwe vloer gelegd. We hebben het een beetje anders aangekleed. Deze klus is wel zo goed als afgerond. 🙏
 • Dezelfde aannemer is in maart van dit jaar begonnen met een groter project: operatie nieuwe etage creëren. Samen met wat onderaannemers hebben zij in krap anderhalve maand een complete dakopbouw gerealiseerd én hebben zij de eerste etage volledig op de schop genomen. Inclusief nieuw raam en voorzetwanden.

In de derde week van deze verbouwing kregen we vrij plots heel goed nieuws uit Amerika. Anderhalve week later zaten we in het vliegtuig. En dat terwijl de aannemer nog druk bezig was met het afronden van dit grote project.

Toen we een paar weken later weer terugkwamen in ons huis was de aannemer klaar en was er gelukkig al het één en ander gedaan door lieve familie. Onze slaapkamer was leefbaar gemaakt en Jake zijn kamer was helemaal opgeknapt en ingericht. Echt superlief.💛

Daarnaast was er ook nog genoeg te doen. De eerste paar weken hebben we geen kwast of schroefboormachine aangeraakt. We genoten liever van een middagdutje dan van een afgeklust huis. Na al die extra dutjes begon het een paar weken later toch te borrelen. Ik had zin om het klussen weer op te pakken. Niet meteen een groot project, maar een kleine taak die ik in maximaal twee uur kon voltooien.

En dus zijn we aan de slag gegaan. Dit hebben we allemaal kunnen doen in twee uur:

 • Het leggen van laminaat in het kantoor/waskamer/manusje-van-alles-kamer. Verdeeld over twee dagen heb ik hier zo’n 4 uur over gedaan.
 • Het leggen van de plinten. Met een plintenschaar was dit zo gedaan – hooguit één uur.
 • Het verven van de muur in het kantoor, de overloop en de gang. Verdeeld over meerdere dagen, maar steeds in sessies van hooguit twee uur – tussen de voedingen van Jake door. 🙆‍♂️

Welke projecten er nog op stapel liggen

Er zijn nog een aantal projecten waar ik de komende tijd mee aan de slag wil gaan. Zonder deadlines, maar wel met de intentie om de projecten op niet al te lange termijn af te ronden.

Een paar onafgeronde taken projecten:

 • De trap naar de nieuwe verdieping staat inmiddels in de lak. De oude trap – van beneden naar de eerste verdieping – nog niet. Het project ‘trap renoveren’ is al wel gaande. Zo is de trap geschuurd en schoongemaakt, maar moet de trap nog in zowel de grondverf als traplak worden gezet. Ook de zijkanten van de trap moeten worden afgewerkt met latten.
 • De buitenboel schilderen. De aannemer heeft een nieuw raam en een nieuwe dakgoot geplaatst die nog in de verf moeten worden gezet. Beide staan gelukkig al in de grondverf – dus ik moet alleen even een hoge trap zien te lenen bij een lieve buur.
 • Binnen schilderen. Het kozijn in onze slaapkamer, twee deurposten en twee deuren zijn nog niet geverfd. Het is niet een groot project, maar verven is gewoon niet zo mijn hobby.
 • Ik wil zelf een kledingkast gaan maken. Alleen de uitdaging is dat achterkant een schuine wand is. Op Pinterest ben ik al wat ideeën aan het verzamelen, maar mocht iemand nog de gouden tip hebben hoe je dit het beste aan kunt pakken – dan ben ik je eeuwig dankbaar. 😃

Hoe ga ik bovenstaande klussen aanpakken? Opdelen in ienemienie taken. Heel simpel eigenlijk – Jelle schreef op soChicken al de nodige artikelen hoe kleine taken je helpen om grote stappen te zetten. Maar echt – het werkt.

Zo begin ik bij de trap met het vastzetten van de latten aan de zijkant. Ik kijk of ik zin of tijd heb om de latten in de grondverf te zetten. Zo niet – dan doe ik dit de volgende keer. Op deze manier zet ik steeds een kleine stap die me uiteindelijk dichter bij mijn doel brengt.

Trap renoveren
De nieuwe trap is inmiddels geverfd.

Op Instagram deelden we dat we bezig waren met het renoveren van de trap. Nog geen paar uur later deelde iemand een foto dat ze door ons ook eindelijk waren begonnen met het verven van de trap. Zo leuk om te zien!

Deel die grote klus die je steeds maar blijft uitstellen op in hele kleine stappen. Begin er het liefst mee in de ochtend (dan heb je nog de energie). De rest van de dag voel je je blij, omdat je weer een stap hebt gezet in de goede richting.

Welk project blijft bij jou altijd maar liggen? En als je dit project op zou breken in hele kleine stappen, welke kleine stap zou je dan vandaag nog kunnen zetten? 😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marjan

  Zo simpel: elke keer een klus van niet meer dan 2 uur…maar ik kwam er niet op. Een heleboel klussen die smeken om afgemaakt te worden; ik heb weer een beetje moed. Dankjewel en jij : succes met het klussen!

 2. 🐐 Yvon

  Ughhh, zo eenvoudig is het ja. Gewoon beginnen! In hapklare brokken en steeds wat (niet langer dan 2 uur klinkt allemaal opeens leuk en overzichtelijk). Ik ga morgen die gangdeur gronden (uitgestelde klus van 7 jaar!)

 3. 🐐 Paultje

  Genoeg klusjes/klussen te doen. Grootste klus is minimaliseren van spullen en vandaag weer achterbak van de auto vol spullen bij de kringloop gebracht. Doel: tijd overhebben voor leuke dingen doen. Jaarproject gemaakt voor werkzamen. Scholing en vooral veel studiewerk. Een paar weken doen frustreert, maar bedacht dat als ik bijna wekelijks wat doe het er na 1 jaar compleet anders moet uit zien.
  Naaiklusjes nog een paar. Flylady (schoonmaaksysteem van een Amerikaanse) adviseert een vaste dag in de week voor uitstelklusjes. Plande dan wekelijks zo’n klus in. Of een paar. Werkte ook goed.

 4. 🐐 Kiki

  Wat fijn om te lezen hoe jij het aanpakt! Na 10 jaar in ons huis is de binnenboel (deuren, deurposten, lambrisering, raamkozijnen verspreid over 3 verdiepingen) erg nodig aan een nieuwe laag verf toe. Ik riep al jaren dat ik dat zou gaan doen als de jongste naar school zou gaan, die gaat inmiddels al een jaar naar school en ik moet dus nog steeds beginnen. Morgen begint hier het nieuwe schooljaar en ik ga deze week beginnen met het badkamer raamkozijn schuren, eerste kleine stap!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate