Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Ik deed een maand lang yoga iedere dag – dit merkte ik er van

Al een tijd wilde ik graag op een dagelijkse basis meer beweging krijgen. De afgelopen 30 dagen rolde ik iedere dag mijn yogamat uit in de woonkamer en legde ik mezelf in allerlei yoga houdingen. In dit artikel vertel ik wat een maand lang yoga iedere dag met mijn lichaam deed én laat ik een paar van mijn favoriete yoga houdingen zien.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Mijn ervaring met yoga

Al de nodige jaren ga ik wekelijks naar een kleinschalige yogaschool in Delft voor een les Ashtanga yoga. Ik vind het heerlijk om hier naartoe te gaan. Een uur lang leg ik mezelf in allerlei yoga houdingen en zijn mijn gedachten alleen maar bij de yogales.

Na de yogales is het de laatste 10 minuten van de les tijd om te mediteren. Ik kan je zeggen dat dit na een intensieve yogales erg prettig is. En hoewel deze wekelijkse yogales er voor zorgt dat mijn lichaam lekker flexibel blijft, is het voor je lichaam natuurlijk beter om iedere dag te rekken en te strekken.

Vandaar dat ik besloot om het nieuwe jaar eens goed te beginnen. Ik schreef me in voor Yoga with Adriene – een yogi uit Austin. Adriene is met haar yogakanaal op YouTube ontzettend populair. Zo af en toe volgde ik online al een yogales van haar. Maar je weet hoe dit soort dingen gaan, je moet echt wel een ijzeren discipline hebben om jezelf na een lange werkdag nog in yoga houdingen te willen leggen.

Dit was de reden dat ik me inschreef bij haar gratis te volgen programma TRUE, waar Adriene me de afgelopen 30 dagen dagelijks heeft voorzien van een yogales via YouTube. Met iedere dag een verse mail in mijn mailbos dat er een nieuwe les klaarstond. ✌

Hoe zitten de lessen in elkaar?

Voordat je begint, ontvang je een handig maandschema met de thema’s van de lessen hierop. De duur van de les is iedere dag verschillend, meestal duurt de yogales tussen de 20 en 40 minuten.

Het fijne aan de lessen is dat ze verschillend van elkaar zijn. Het kan dus zijn dat je op een dag voornamelijk bezig bent met het ‘naar jezelf luisteren’ en voornamelijk mediteert. De andere dag kan het zijn dat je de downward facing dog voor je gevoel net even iets te vaak doet.


Ik integreerde mijn wekelijkse yogales met de online yogalessen en sloeg de les van Adriene dus over als ik naar mijn wekelijkse les ging.

Wat ik merk van een maand lang yoga

Door een maand lang yoga te doen merk dat ik dat mijn lichaam flexibeler is geworden, daarnaast merk ik ook dat het met mij als persoon iets heeft gedaan. Je staat iedere les stil bij een thema waar je meer leert luisteren naar jezelf, jezelf te waarderen en de mensen op je heen. Het voelde op sommige momenten erg aan als een meditatie in een yogales.

Naast dat ik de afgelopen maand meer de tijd heb genomen om naar mijn lichaam te luisteren, merk ik dat ik ook fitter en meer flexibel ben geworden door op een dagelijkse basis met yoga bezig te zijn. Als je soms bedenkt hoe stram je lichaam kan worden als je een avond op een stoel of bank hebt gezeten. Liever niet. Door iedere dag yoga te doen kan ik wel zeggen dat ik hier de afgelopen maand geen last van heb gehad.

Mijn favoriete yoga houdingen

Ik heb veel houdingen waar ik gek op ben. Hieronder deel ik graag een paar van mijn favoriete yoga houdingen met je.

Wil je de yoga houdingen thuis ook uitproberen? Superleuk! Kijk alleen wel echt goed uit en luister naar je lichaam. Ieder lichaam is anders en dit houdt in dat bepaalde oefeningen voor de één net even wat makkelijker kunnen verlopen dan voor de ander. Forceer en overbelast in ieder geval niets. Lukt het vandaag niet, dan lukt het misschien een andere keer. 🤸🏼‍♂️

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

12 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Annelynn

  Superleuk! Love yoga!

 2. 🐐 Karen

  Jaaa, yoga with adriene, hoe leuk dat je haar ook volgt! Ik heb ook meegedaan met de 30 day challenge. 😊 Ik merk ook dat ik soepeler ben geworden, maar ook mentaal heeft het wel wat gedaan. Vooral het feit dat ik telkens de motivatie vond om vol te houden en het opnieuw op te pakken, ook nadat ik door ziekte een paar dagen niet kon meedoen. Best wel trots op mezelf. 😉 Ga je nu terug naar 1x per week yoga, of probeer je het toch vaker te doen?

 3. 🐐 Peter

  Zo hé Billy. Dat doe je goed zeg. Ik ga dag 1 van True eens uitproberen.

 4. 🐐 Caroline Vandebriel

  You go mekkerende mediterende Billy! Topper!

 5. 🐐 Billy

  Haha, dankjewel Caroline! 🙂

 6. 🐐 Mirella

  Ik heb al 10 jaar enorme nek- en schouderklachten, waardoor ik mijn werk niet meer kon doen en slapen s nachts dikke ellende was. Ik heb van alles geprobeerd om de pijn te verminderen van fysiotherapie tot chiropractie, zware medicijnen (Tramadol) en sporten. Niets van dit alles hielp. Tot ik 3 losse lessen Yin Yoga deed bij iemand in Groningen. En wauw, wat heb ik daar veel baat bij gehad en nog steeds. De pijn werd steeds minder, ik ging me weer soepeler bewegen en ik kon eindelijk na jaren weer eens heerlijk ontspannen slapen. Yoga en dan met name Yin Yoga heeft voor mij echt een wereld van verschil gemaakt. Ik heb ook wel andere Yoga vormen daarvoor geprobeerd, maar die hadden maar beperkt resultaat bij mij.

 7. 🐐 Saska | Finance Monkey

  Yoga is the best! Ik ben ook begonnen met de TRUE, maar blijf het lastig vinden elke dag weer op die mat te gaan staan.. Al is 4x in de week misschien ook al beter dan die 1x voor mij, haha 🙂 Lekker perfectionistisch ook weer. Ik merk bij mezelf ook dat ik me er fitter door voel en dingen helderder zie, het makkelijker merk wanneer iets me dwars zit etc. 🙂 Blijf je nu doorgaan met elke dag yoga??

 8. 🐐 Kathy

  De kaars en ploeg, ja zàlig om te doen. Tof om je website te ontdekken,
  soms net wat ik nodig heb om m’n aandacht terug te focussen 🙂

 9. 🐐 Liesbeth

  De kaars,ploeg,brug dacht ik ook gezien te hebben. Knap hoor. Ik ben nog niet zo gevorderd. Geef mij maar de boog, sprinkhaan, halve duif enz maar. Mijn favoriet is de yin yoga om los te laten en het bindweefsel te versterken. Leuke site trouwens. Grtjes uit België.

 10. 🐐 Miranda

  Yes,goed bezig Billy,keep it going and find what feels good.yoga with Adrien heeft me geinspireerd,love her.

 11. 🐐 Geertje

  Yoga is heerlijk! Ik doe het tegenwoordig 2 x per week en soms ook wat houdingen thuis en ik zit er echt een stuk lekkerder door in mijn vel.
  De kaars ken ik toruwens, maar mag ik niet ivm mijn nek 😕
  (Ik vind bijv. childpose, happy baby pose, de zonnegroet, de krijger en de triangel erg fijne asanas)

 12. 🐐 Puck

  Ik zie dat u halasana en sarvangasana zonder riem om de armen doet en zonder dekens onder de schouders. Op deze manier kunt u een nekhernia oplopen en in zeldzame gevallen een bloedtekort naar de hersenen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate