Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo word je minder afhankelijk van grote bedrijven – 4 tips

Net als dat de EU minder afhankelijk wil worden van het gas van Rusland, willen wij minder afhankelijk zijn van bedrijven. Niet rente op rente op rente betalen, maar gewoon het bedrag betalen dat iets waard is. Dit levert je niet alleen een hoop geld op, maar ook minder afhankelijkheid. En dat is fijn.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Wek je eigen energie op

Op ons huis in Delft liggen zes zonnepanelen (meer passen er niet op). In het begin is het een investering, maar uit diverse berekeningen blijkt dat zonnepanelen vaak al binnen 7 jaar zijn terugverdiend. Na deze tijd ga je dus alleen maar verdienen aan de panelen.

Onlangs kregen we de jaarafrekening binnen van Greenchoice (huidige energieleverancier). Wat bleek? We kregen geld terug, veel geld zelfs. Het bleek dat nu we zonnepanelen op ons dak hebben we nog maar zo’n 20 euro per maand aan elektriciteit betalen. Oké, we gaan zuinig om met ons energieverbruik maar ik denk dat we zo’n 80% op de energiekosten besparen.

De aanschaf van zonnepanelen kan kostbaar zijn. Als je dit bedrag dus echt niet kunt missen bestaat er zelfs de mogelijkheid om, naast het kopen van zonnepanelen, de panelen te huren. Je bent dan niet officieel in het bezit van de panelen, maar je bent in ieder geval niet meer afhankelijk van een grote energieleverancier en kunt direct beginnen met besparen.

2. Zelf groente verbouwen

Iedere week haal ik bij de lokale groenteboer een ‘afgekeurd’ biologisch groentepakket, die anders in de kliko belandt – dus ik ben blij dat dit pakket gered wordt. Maar waar ik eigenlijk stiekem nog blijer van wordt, is het verbouwen van mijn eigen favoriete groentesoorten. Ons stadstuintje staat vol met potten met hierin diverse soorten groenten en een aantal fruitboompjes.

De aardbeien beginnen langzaam te groeien, de courgette- en meloenplanten exploderen en alle andere groenten en fruit doen hard hun best om ons te voorzien van een lading verse plantaardigheden. Ik kan haast niet wachten. Mijn grote trots dit jaar is dan ook wel de artisjok plant die ik uit Frankrijk heb meegekregen als babyplantje en het erg goed doet.

3. Minimaliseren levert je nog geld op ook

Het lijkt er op dat iedereen in mijn omgeving bezig is om afscheid te nemen van onnodige meuk in huis. Het hebben van minder spullen betekent vrijheid, rust in je hoofd en extra geld. Extra geld ja, want zonder dat je het verwacht hebben veel spullen nog aardig wat waarde.

Laatst stond ik op een grauwe tweede Pinksterdag op een rommelmarkt en sloot ik de dag af met een zonnige 80 euro. Precies, daar werd ik heel blij van. En dat terwijl ik bijna alles wegdeed voor 0,50 cent tot een euro. Wat voor mij meuk is, kan voor iemand anders van waarde zijn. Iedereen blij dus. 🙂

4. Hypotheek versneld aflossen

Vergeet niet dat je hypotheek gewoon een grote schuld is bij de bank. Een schuld die je liever niet hebt. Een goed idee dus om je schuld terug te brengen. Dat kun je niet in één keer doen, maar bij de meeste banken mag je ieder jaar 10-20% van de hypotheeksom boetevrij aflossen.

Zodra je een gedeelte hebt afgelost, scheelt dit direct een paar euro’s (of tientjes) op je maandlasten. Dat is natuurlijk niet heel veel, maar besef wel dat je door de boetevrije aflossing ineens 10-20% minder schuld hebt. Dat geeft je meteen een vrij gevoel toch?

Kun je geen 10-20% van je hypotheeksom per jaar missen? No worries, want ook als je minder geld kunt missen, kun je dit bedrag altijd aflossen op je hypotheek. Ieder beetje helpt om sneller van je schuld af te zijn en minder rente te hoeven betalen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Janneke

    Ik ben het met je tips eens, de grote bedrijven worden steeds machtiger. Samen met mijn man beheren we een groot stuk land waar we al een deel van onze groente verbouwen. Dit willen we de komende tijd uitbreiden tot we zelfvoorzienend zijn.

  2. 🐐 vroon

    Koop lokaal, verzamel of maak zelf en koop zo min mogelijk in de supermarkt. Hier in mijn directe omgeving heb ik verschillende groentekwekers, fruitkwekers, zelf kazende melkkoeienhouders en vleeskoeien houders om maar wat te noemen Ook eieren van eigen kippen en vlees van kip en varkens worden door sommige van deze bedrijven verkocht. Alle verse waar kan ik hier krijgen op maximaal 10 minuten fietsen en alles biologisch en grotendeels onverpakt. Meel (biologisch) haal ik bij de molen om zelf brood en koek te maken. Verder is er ook in de natuur het een en ander te vinden. Bramen, vlierbessen, frambozen en rozenbottels om zelf jam te maken, bijvoorbeeld. Stoofpeertjes en (moes)appels uit verwilderde boomgaarden. In de lente brandnetels en zevenblad voor quiches, pesto’s en stamppot en iets later vlierbloesem voor vlierbloesemsiroop. In de zomer veldboeketten, zelf geplukt. (Af) wasmiddel, allesreiniger etc. maak ik ook zelf. Kruiden, klein fruit, nieuwe aardappelen, eieren en rabarber komen uit mijn eigen vrij grote, maar nogal schaduwrijke tuin. Specerijen, keltisch zeezout, zaden, thee, gist ed. betrek ik bij een kleine biologische internetzaak.

  3. 🐐 Adrie

    Meer info over zelfvoorzienend leven: lees de Mijmeringen van Annemiek. Even intikken op Google.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate