Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

14x afval scheiden – deze tips gaan je hierbij helpen

Je afval scheiden is van groot belang. Misschien scheid je al een deel van het afval, misschien nog niet. Wij hebben 14 tips voor je verzameld om je afval te scheiden. Lekker praktisch, met niet te veel moeite en ook nog eens strelend voor je imago.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Afval scheiden – verschillende mogelijkheden

Afval scheiden is goed voor het milieu en veel dingen kunnen op deze manier gerecycled worden. Er zijn verschillende categorieën, namelijk GFT (groente-, fruit- en tuinafval; papier en karton; plastic; glas; kleding; restafval (dit kan in de gewone grijze container).

  1. Haal de prullenbak in de keuken weg. Hier gooi je gemakkelijk alles bij elkaar, in plaats van te scheiden.
  2. Maak in je garage verschillende afvalbakken in verschillende kleuren; iedere categorie krijft zo zijn eigen kleur.
  3. Probeer zo min mogelijk afval te maken – want voorkomen is beter dan genezen.
  4. Doe je boodschappen, let dan op de verpakking. Producten die en in karton en in plastic verpakt zijn, kun je beter laten staan.
  5. Koop producten waar statiegeld op zit. Zo is de stap minder groot om je afval te scheiden en het terug te brengen naar de supermarkt.
  6. Heb je toch teveel etenswaar gekocht? Deponeer de bedorven spullen dan in een GFT-bak.
  7. Leer je kinderen ook dat afval gescheiden moet worden. Zo is het voor hun een manier van leven en hoeven ze het zichzelf niet aan te leren.
  8. Wanneer je de mogelijkheid hebt: neem een paar kippenJe gooit alle restjes in het kippenhok – dat scheelt een ritje naar de GFT-bak en je hebt heerlijke eitjes.
  9. Neem niet iedere ochtend een boterhamzakje mee naar je werk, maar schaf 1 keer een goede broodtrommel aan. Dat scheelt veel plastic afval.
  10. Maak al het afval zo plat mogelijk. Zo kun je meer in de container kwijt, hoef je minder vaak naar de afval-straat en maak je het jezelf minder moeilijk om afval te scheiden.
  11. Download de ‘afvalscheidingswijzer’. Zo weet je precies welk afval tot welke categorie behoort.
  12. Maak alle zakken of pakjes leeg, voordat je het in de container gooit. Dit draagt bij aan het scheiden van afval.
  13. Glas moet je ook scheiden; zet daarom iedere lege fles of potje in je auto. Ben je bij de supermarkt, dan kun je dit meteen in de juiste bak doen. Hetzelfde geldt voor papier en karton.
  14. Eigenlijk moet je het gewoon doen. Door deze tips wordt afval scheiden makkelijker, maar uiteindelijk is de beste tip om vanaf nu je afval te scheiden. Begin klein, door bijvoorbeeld eerst alleen papier te scheiden van de rest. Gaat dit je goed af, dan kun je later ook de andere categorieën gaan scheiden. Succes!

Meer informatie om je afval drastisch te verminderen?

Lees dan zeker onderstaande artikelen ook even. Heel fijn om minder afval te produceren en dus minder afval te hoeven scheiden:

Ben jij zo’n plastic hero die het grootste gedeelte van je afval scheidt? Of nog niet? Laat het hieronder in een reactie weten!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Stefan

    Afval, maar vooral plastic scheiden loont echt de moeite! Plastic is echt een boosdoener als het gaat om volume. Wij scheiden al jaren afval en zijn van 20 grijze gemeente containers naar 6 containers per jaar gegaan. Ons volgend doel is géén enkele container!

  2. 🐐 Jolanda

    Leuk zo n huis met kippen, garage en auto! Krijg er helemaal zin in! O ja als je deze niet hebt?

  3. 🐐 Benjamin

    Ik wil graag nog een paar aanvullingen meegeven =)

    -Mijn prullenbak staat in de keuken en ik gooi relatief weinig erin vind ik. Afval scheiden hangt van je eigen instelling af vind ik. Leer je te bedenken voor je iets weg gooit of je het nog een keer voor iets kunt gebruiken. Daar word je nog een creatieve denker van ook!
    -Koop je spullen in plastic verpakt, dan liefst het plastic wat je weer kunt scheiden. Je herkent ze aan het labeltje.
    -Heb je toch teveel etenswaar gekocht? Probeer dingen in een andere gerecht te verwerken. Alles wat je niet weg hoeft te gooien is meegenomen. Ik gooi zelden nog eten weg.

    -Stop dingen die snel vieze geurtjes veroorzaken in een zakje en gooi dat los in de container. Vooral in de zomer stinken dingen sneller!
    -Gooi dingen die je niet of niet goed klein kunt maken en wel bij restafval horen liever los in de container.
    Zo heb je uiteindelijk minder vuilniszakken nodig voor beide problemen!

  4. 🐐 Mier

    Aanvulling, heb geen auto of doe in ieder geval boodschappen met de fiets, nog beter voor het milieu 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate