Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Muffe geur in kledingkast aanpakken – 7 tips

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast en dus ook in je kleding? Tijd om de mottenballen uit je kledingkast te halen en je kleding weer fris te laten ruiken!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Muffe geuren door het hele huis

Muffe geuren hoeven echt niet alleen in je kleding of kledingkast voor te komen. Vocht in huis is voornamelijk in veel oude huizen een probleem, maar ook in nieuwbouw huizen kunnen muffe luchtjes de revue passeren. Onlangs schreven we een artikel waar we tips gaven om een muffe geur in huis aan te pakken.

Hoe kun je een muffe geur in je kledingkast aanpakken?

Een muffe geur ontstaat vaak al voordat je de kleding weer terug in je kledingkast stopt. Veel van onze tips zijn dus gebaseerd om er voor te zorgen dat je het probleem aanpakt, voordat je je kleding terug in de kledingkast stopt.

Niet altijd natuurlijk, maar het is volgens ons wel de belangrijkste oorzaak. Hoe je muffe geuren kunt voorkomen?

  1. Laat gedragen kleding altijd eerst goed uithangen over een stoel, een dressboy of aan een haakje. Zo kan gedragen kleding even ventileren. Na een paar uur kun je de kleding weer opvouwen en in je kledingkast hangen.
  2. Een muffe geur in je kleding na het wassen? Dat klinkt natuurlijk niet goed. Leg je de kleding zo terug in je kledingkast, dan is het een garantie dat je hele kledingkast muf gaat ruiken. Niet doen dus. Misschien is het eens tijd om je wasmachine te reinigen of deze wastips te lezen.
  3. Laat kleding na het wassen buiten drogen. De frisse wind wappert de kleding droog en zo zal er geen muffe geur in je kleding ontstaan.
  4. Hang een geurzakje in je kledingkast. Ik heb jáááren geleden een geurzakje cadeau gekregen die nog steeds in de kast ligt en na al die jaren nog steeds lekker fris ruikt. Dat zal mijn kleding ook wel ten goede komen dan. 🙂
  5. Zorg dat je niet teveel kleding hebt. Zo blijft alle kleding in je kledingkast rouleren en krijgt het geen kans om muf te worden. Mest je kledingkast uit en houd alleen je favoriete kleding over die je graag draagt.
  6. Hang gewassen kleding droog terug in je kledingkast. Vaak denk je dat kleding droog is, terwijl een kraag of broekspijp misschien nog niet helemaal droog is. En ja – daar gaat je kledingkast echt muf van ruiken. Goed laten drogen dus.
  7. Blijven je sokken en ondergoed stinken na het wassen? Dan is het goed om deze eens in de zoveel tijd een voorwas te geven. Gooi de sokken en ondergoed in een emmer heet water samen met wat biotex of wat azijn. Gooi de sokken en het ondergoed na een uur bij de rest van de donkere was in de wasmachine en laat het meedraaien. De bacteriën in de sokken zijn nu zo goed als verdwenen.

Dit zijn onze tips om muffe geur in kledingkast te voorkomen aan te pakken. We zijn natuurlijk ook erg benieuwd naar jouw tips. Laat ze hieronder achter!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

13 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Gréta

    ‘s Avonds hang ik mijn kleren aan een uitklapbaar kledingrekje op het balkon, de volgende ochtend kunnen ze fris in de kast. Scheelt vele wasbeurten en de kast ruikt altijd fris!

  2. 🐐 Dydah

    Ik laat ook vaak de kastdeuren wagenwijd openstaan plus het raam. Dan kan de boel mooi ventileren.

  3. 🐐 Zwitserse huisvrouw

    Je ondergoed en sokken wassen met biotex is niet verstandig! daar zit bleekmiddel en witmakers in, dus je mooie bh en de wollen sokken van je partner kun je dan gelijk weggooien! Sorry maar slechte tip!

  4. 🐐 leukegeit

    Hoi Zwitserse huisvrouw, dank voor je reactie. Nee hoor, je kunt biotex (de voorwas & waskrachtversterker) gewoon gebruiken voor al je kleding. Deze bevat geen bleekmiddel en optisch wit. Dus geschikt voor witte en bonte was.

  5. 🐐 bibi

    Ja, dat doe ik tegenwoordig ook altijd; eerst even de vieze (katoenen) sokken, onderbroeken en doekjes in een emmer met heet water en Biotex (blauwe). En als ik dan eerst niet genoeg heb voor een 60 graden was (we zijn maar met z’n tweeën), kunnen die sokken etc gewoon bij de bonte 40 graden was.
    Natuurlijk gooi ik niet mijn bh’s in een emmer heet water met Biotex. Dat hoeft ook niet lijkt me, daar zitten toch ook niet meeste bacteriën in (niet zoals in de smerige sokken van m’n partner in ieder geval).

  6. 🐐 Marleen

    Witte en bonte was zal ik nooit mengen. Uw tip vind ik dus beslist niet goed. En sokken dragen wij nooit langer dan één dag, soms zelfs maar een halve dag. Ik begrijp niet hoe men aan stinkende sokken geraakt. Misschien door verkeerd schoeisel te dragen? Of sokken té lang aan te houden?
    De talk – ongeparfumeerd – staat bij ons bij de sokken en ik doe altijd talk binnen in de sokken als ik ze aantrek. Vochtopslorpend en ik denk daarom zonder geurhinder.
    Marleen

  7. 🐐 Sann

    Bah gedragen kleding terug in de kast? Iets wat ik nog eens aan wil trekken houd ik apart maar nooit bij schoon gewassen textiel.

  8. 🐐 Fransje

    Tip: Ik sorteer mijn wasgoed op kleur. Gelijksoortige kleuren bij elkaar. Nooit meer last van verkleurde kledingstukken! Om mijn was schoner te krijgen met een kort programma doe ik het volgende: wasgoed binnenstebuiten in de machine. Een schep Oxi-action (of iets soortgelijks) in het voorwasbakje. Machine instellen op gewenste temperatuur, voorwastoets indrukken en tien minuten laten draaien. Dan machine uitzetten en was enkele uren laten weken. Machine laten leegpompen, wasmiddel toevoegen, gewenst programma intoetsen maar daarbij wel de KORT programma toets indrukken. Mijn was is altijd brandschoon!

  9. 🐐 Cecile

    Al die tips voor de kleerkast zijn heel nuttig en ik pas er veel van toe, vooral dat luchten is heel belangrijk. Daarom is het goed om die weinig gebruikte kleerkast, bijvoorbeeld op zolder, ook regelmatig eens een paar uurtjes open te laten staan. Voor de spaarzame geitjes onder ons heb ik nog een tip die ik onlangs ergens las: neem wat verbandgaasjes en steek er enkele over je kleerhangers, en besproeien maar met je favoriete geurtje.

  10. 🐐 Marguerite

    Een bolletje met wat lekker geurend vloeibaar wasmiddel in je klerenkast. Regelmatig bijvullen. En uiteraard geen gedragen en niet geluchte kleding in de kast hangen.

  11. 🐐 Fera

    Nu het zomerseizoen voorbij is komen steeds meer de lekker warme shirts en sweaters met lange mouwen tevoorschijn. Die hebben een half jaar ongedragen maar schoon gewassen in de kast gehangen en toch zijn ze enigszins muf en stoffig gaan ruiken. Een pufje van textielspray doet al veel goed maar ik las ergens op een andere website dat die geurtjes vooral komen door vocht. Kleding die niet 100% droog in de kast gehangen en gelegd wordt. Daar kun je natuurlijk een vochtvreter voor gebruiken maar ook schoolkrijtjes die je her en der tussen de kleding legt of hangt in een netje of oud pantysokje. Kleine zakjes silicagel (die korreltjes die je vaak tegenkomt in verpakkingen van nieuwe schoenen of electronica) kun je bewaren en voor dit doeleind gebruiken. Regelmatig luchten lijkt me ook een goede optie. Ik ga het zelf allemaal uitproberen en hopelijk met succes.

  12. 🐐 Anique

    Koop bij de drogist een grote zak met lavendel en leg zakjes met lavendel neer op iedere plank. Wij gebruiken daar de kleine netjes met een lintje voor die je krijgt als cadeau verpakking.

  13. 🐐 Tina

    Tip: Zaken die je niet mag wassen maar toch stinken (door de bacterien) zoals skihandschoenen, kan invriezen om de bacterien te doden.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate