Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Nul op de meter woning – 4 stappen die je kunt zetten

Met een nul op de meter woning zorg je dat je energieverbruik zo laag mogelijk is. Daarnaast wek je deze energie het liefst zelf zo duurzaam mogelijk op. In dit artikel vind je 4 stappen die je kunt zetten naar een nul op de meter woning.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wat is een nul op de meter woning?

Bij veel nieuwbouwprojecten hoor je de term ‘nul op de meter woning’ vaak voorbijkomen. Wat is het precies? Een nul op de meter woning houdt in dat je thuis niet meer energie verbruikt dan dat er opgewekt wordt.

Wekt je huis meer energie op dan dat er verbruikt wordt? Dan is er sprake van een nul op de meter woning. Je ontvangt geen rekening meer voor de elektriciteit en gas die je verbruikt.

Zoals gezegd wordt bij veel nieuwbouwprojecten tegenwoordig al rekening gehouden dat ze nul op de meter worden gebouwd. Voor bestaande woningen – en zeker voor de wat oudere woningen – is het alleen nog een uitdaging en vrij kostbaar om zelfvoorzienend te worden in je energiebehoeften.

Gelukkig zijn er de nodige stappen die je kunt zetten om je gas- en energierekening naar beneden te brengen. Dit zijn 4 stappen die je kunt zetten om aan de slag te gaan. 💡

1. Zonnepanelen installeren

Op leukegeit.nl heb ik al vaker geschreven over het plaatsen van zonnepanelen. Een jaar of 5 geleden hebben we op ons dak 6 zonnepanelen laten plaatsen (meer ruimte was er niet) en sindsdien hebben we flink minder geld uitgegeven aan elektriciteitskosten.

Je kunt van alles vinden van zonnepanelen, maar ik ben heel blij dat we ze jaren geleden hebben laten plaatsen. Je wekt je eigen energie op, bespaart geld op de elektriciteitskosten én het is lekker duurzaam.

Op dit moment komt zo’n 93% van ons energieverbruik nog van fossiele brandstoffen – zoals kolen en gas. Door (deels) over te stappen naar zonnepanelen draag je echt bij aan een schonere wereld. You can be the change! 

Leuk weetje: In de jaren dat we nog vrij veel op reis gingen, hadden we zelfs meer energie opgewekt dan dat we hadden verbruikt. En dat met maar 6 zonnepanelen. 🤷🏼‍♂️

Inmiddels gaan we wat minder op reis en betalen we een paar tientjes per maand. Een overzicht van ons energieverbruik van de afgelopen 4 zomerse maanden (we zitten bij Vandebron):

  • Hebben de zonnepanelen bijna 600 kWh opgeleverd
  • Hebben we 288 kWh aan elektriciteitskosten verbruikt
  • Hebben de zonnepanelen in deze periode ruim 309 kWh netto opgeleverd

Het is dus zeker de moeite waard om een offerte op te vragen of om een gratis dakcheck te doen. Op deze manier kom je erachter hoeveel energie je kunt opwekken met zonnepanelen op jouw dak.

2. Koken op inductie

Wek je met de zonnepanelen op je dak meer energie op dan je verbruikt? Stap dan zeker over op inductie. Koken op inductie in combinatie met genoeg zonnepanelen – dat betekent dat je thuis voortaan gratis kookt.

Koken op inductie is ontzettend energie-efficiënt. Een inductiekookplaat verhit direct de bodem van de pan. Zo gaat er geen energie verloren.

Op dit moment wordt onze benedenverdieping onder handen genomen door een aannemer en vervangen we hierna ons gasfornuis voor een inductiekookplaat. ✌🏻

 Bekijk hier alle inductiekookplaten…

3. Je huis goed isoleren

Een goed geïsoleerd huis gaat je helpen om te besparen op de energierekening. Slecht geïsoleerde woningen kunnen tot wel 1400 euro extra per jaar aan energie kosten. Niet echt de weg vooruit om richting een nul op de meter woning te bewegen.

Eerder schreef ik dit artikel met tips om je huis goed te isoleren. Een paar dingen die je zelf kunt doen om je huis beter te isoleren:

  • Plaats een groendak op een plat dak of uitbouw. Een groendak verbetert de isolatie van het dak. Dat scheelt dus airco- en stookkosten. Zeker op platte daken houdt een groendak aardig wat warmte buiten in de zomer en de kou buiten in de winter.
  • Tochtplekken in huis aanpakken. Ga op een herfstachtige dag eens met je handen langs de randen van de voordeur en kozijnen en voel of er veel tocht doorheen komt. Voel je veel wind? Koop dan bij de bouwmarkt (of online zoals hier op bol.com) een tochtstrip en plak de tochtstrips op de plekken waar je de tocht voelt.
  • Isoleren van de buitenmuren. Met name de buitenmuren van oudere huizen zijn meestal niet goed geïsoleerd. Een gebruikelijker manier om een buitenmuur te isoleren, is door binnen een voorzetwand te plaatsen. Plaats tussen de voorzetwand en de buitenmuur isolatiemateriaal en je bespaart in één keer veel energie.

4. Warmte via warmtepomp en/of zonneboiler

Een nul op de meter woning is erg goed te realiseren met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Een warmtepomp genereert warmte door dit uit natuurlijke warmtebronnen (uit de grond, grondwater en lucht) te halen. Een warmtepomp verwarmt het water door middel van aardwarmte. Kijk eens bij NIBE als je meer wilt weten over de werking van warmtepompen.

Een andere manier om je energieverbruik een halt toe te roepen is door een zonneboiler te installeren. Met een zonneboiler kun je tot ongeveer de helft besparen op je warm water energieverbruik. Een zonneboiler plaats je op het dak en vangt zonlicht op. Dit zonlicht wordt omgezet in warmte en via een buizensysteem wordt de vloeistof in de zonneboiler doorgestuurd naar een met leidingwater gevuld voorraadvat. Hierdoor hoef je dus minder gas te verbruiken bij het verwarmen van het water – als je bijvoorbeeld onder de douchte stapt. 🌲


Met bovenstaande stappen kom je heel ver, maar er zijn meer stappen te zetten richting een nul op de meter woning. Praktisch gezien kun je dus de volgende stappen zetten:

  • goede isolatie aanbrengen
  • overstappen op moderne installaties en apparaten
  • je eigen energie opwekken – begin met zonnepanelen en/of een zonneboiler

Heb jij al iets gedaan aan je huis om de energiemeter minder hard te laten draaien? Of ga je binnenkort stappen hiertoe zetten? 😃

Een aantal links in dit artikel zijn affiliate links. Dit betekent dat als je iets via deze link koopt, ik een klein bedrag krijg om mezelf en de website te onderhouden. Je bent er zelf geen extra kosten aan kwijt, soms krijg jij zelf een flinke korting. Heel erg bedankt! ✌🏻

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Marjan

    Toevallig gisteren een man op bezoek gehad die mijn huis heeft gescreend op de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Hij zou 33m2 kunnen plaatsen voor een bedrag van € 14.383,00 . Het zou me van 30 á 35 % stroomvoorziening verzekeren. Volgens het electriciteitsbedrijf verbruik ik 20.000 kwh per jaar. Het bedrijf lijkt bonafide; ze gebruiken panelen van Duitse makelij: Heckert. Ik was teleurgesteld toen ik hoorde dat slechts in 30% van de behoefte voorzien wordt. Al jaren probeer ik er achter te komen waarom het verbruik zo ongelofelijk hoog is; ik ben best zuinig in mijn gedrag. Ergens lekt iets weg, maar geen idee waar en hoe. Maar dat is een ander verhaal. Met mijn dak dat veel oppervlakte heeft richting zon en geen hinder ondervindt van bomen, zou toch meer mogelijk moeten zijn. Ik weet niet of jij meer weet, maar nooit geschoten, altijd mis. Een investering van dergelijke grootte kan ik me niet permitteren als de opbrengst niet navenant is. Ik hoop op een reactie, van jou, van wie-dan-ook, die me wijzer maakt. Voor de goede orde: we hebben het over Finland

  2. 🐐 jeannie

    20.000 Kwh per jaar, Marjan, hoe groot is dan je huis en is het dan zo slecht geisoleerd of is het daar altijd onder 0 graden……….Het lijkt me wel heeeeeeel erg veel energie. Misschien is het rendabeler om eerst een onderzoek laten doen naar het weglekken want hier is niet tegenop te werken met panelen, zeker niet in Finland lijkt me.

  3. 🐐 Natascha

    Marjan, je zou ook zelf kunnen kijken of je elektriciteit weg lekt, je haalt ALLE stekkers uit het stopcontact en na een paar minuten kijk je op je meter, hij zou dan stil moeten staan, zo niet dan weet je dat de meter niet klopt. Staat hij wel stil dan kan je dit herhalen, stekker voor stekker en dan weet je wat je grote energievreter is. Succes!!

  4. 🐐 BarbAra

    Afgelopen zomer heb ik een appartement gekocht waar al een warmtepomp in zit. Helaas nog geen zonnepanelen. Wat mij heel erg tegenvalt zijn de kosten van het gebruik. In mijn wijk huurt iedereen de pomp wat 80 euro kost en dan de kosten van energie erbij. Ik heb het altijd warm dus ik had tot 2 dagen geleden de pomp uitgezet voor een maand. Dat scheelt meer dan 60 euro. Ik hoop dat er in de toekomst zonnepanelen komen. Verder ben ik wel tevreden met die pomp.

  5. 🐐 Floor

    Kun je de radiatoren blijven gebruiken wanneer je zonnepanelen en een zonneboiler hebt.

  6. 🐐 Mark

    @Marjan
    Oude koelkasten, vriezers en wasmachines kunnen ook erg veel energie verbruiken. Verder heb ik een collega gehad die de schuur verwarmde voor haar honden met een warmte lamp. Zij wisten ook niet waar hun hoge energie verbruik vandaan kwam. Lamp toch maar uitgezet, scheelde ze meer als 150 euro per maand.

    @floor:
    Ja dat kan zeker.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate