Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Sneller en milieuvriendelijker schoonmaken met een plantenspuit

Ik heb een hekel aan sopjes. Ik heb een hekel aan het woord, aan het gedoe met een te hoge emmer in een te lage gootsteen en aan het water wat vies en zwart wordt. Sopjes zijn ouderwets. Het kost te veel tijd, te veel water en je moet er nog mee rond slepen ook. Wij hebben een beter idee!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Stop je sopje in een plantenspuit

Juist. Wissel je emmer met sop in voor een plantenspuit. Doe een scheutje van je favoriete allesreiniger in een compacte spuitfles en voeg er wat water aan toe. Even schudden en je bent klaar om je emmer om te bouwen tot plantenbak, die heb je voorlopig niet meer nodig.

Spuiten op de vloer, de tegels, in de wasbak, gootsteen, etc.

Denk je eens in wat je allemaal kunt besproeien met je nieuwe vriend de plantenspuit! Nooit meer dweilen met een soppie. Gewoon psst psst met je plantenspuit en er even overheen met je dweil. Ook je gootsteen, gaskookplaat, tafels, muurtegels en toilet reinig je in een handomdraai met je plantenspuit en een doekje. Je kunt echt alles schoonmaken met een plantenspuit.

Je bespaart tijd, water en allesreiniger. Je kunt het flesje na gebruik namelijk gewoon in de kast zetten met de vulling er nog in. Zo kun je hem de volgende keer razendsnel tevoorschijn halen! Ideaal toch?

Ben jij al om om je emmer in te wisselen voor een plantenspuit?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

19 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Truus de Miriam

  Nog één kleine tip: zoek een plantenspuit die ook schuin en op z’n kop spuit.

 2. 🐐 Willemien

  Het heeft even geduurd voor ik de tip kon uitproberen, ik wilde eerst wachten op een lege spuitfles. Nu ben ik er helemaal enthousiast over, ik maak er echt van alles mee schoon en het werkt perfect! Let alleen op dat je niet dezelfde fout maakt als ik in het begin, ik deed een scheut schoonmaakmiddel in de fles die ik normaal ik een emmer deed, een beetje (te)veel van het goede, de fles is maar 500 ml.

 3. 🐐 Yora

  Ik ga dit ook maar voor alles proberen, had niet eraan gedacht dat ik zo ook de vloer mee kon pakken! En inderdaad ook minder watergebruik, oh hurray! 🙂

 4. 🐐 Emmy

  Heerlijk he deze methode.
  Schoonmaakbedrijven doen het al jaren op deze manier.

  Linda
  Als je het schoonmaakdoekje verschillende keren vouwt en steeds een schone kant pakt dan hoef je het doekje niet uit te spoelen. Schoonmaakbedrijven gebruiken ook meestal 2 of meer doekjes. Als je klaar bent kunnen ze gelijk in de was.

 5. 🐐 Annie

  Zelfde als Linda. Ook de oplossing van Emmy is niet voldoende. Ben ik nou zo’n smeerpoets? Ik maak pas schoon als het zichtbaar vies is :-).
  Wat ik handig vind:
  klein emmertje gebruiken, niet te vol doen, en deze dan regelmatig verversen. En vooral niet te vaak schoonmaken, dan heb je tenminste eer van je werk.

 6. 🐐 Elisabeth

  Superidee!! Heb gelijk een leuke roze plantenspuit aangeschaft en ben helemaal stylish aan het poetsen.

 7. 🐐 Eleanor

  Ik heb deze tip in de praktijk gebracht, en het is echt een uitkomst! Inmiddels heb ik een speciale spuit in mijn keukenkastje staan en die gebruik ik bijna overal voor.
  Supertip!

 8. 🐐 Rura

  Nog millieu vriendelijker….: gebruik een oude spuitfles van schoonmaakmiddel wat je nog had staan en vul deze met schoonmaakazijn of soda met water. Voor de geur kan je er een paar druppels citroen of sinaasappelolie in doen (wordt je nog vrolijk van ook!)

 9. 🐐 Paula

  Ik was enthousiast toen ik de tip enige tijd geleden las, maar in de praktijk werkt het (bij mij alleen?) niet. Want de viezigheid blijft toch in de schoonmaakdoek zitten, dus 1x per zoveel vegen moet je toch je doek uitspoelen, en onder een stromende kraan gebruik je toch meer water dan in een emmer. Dus ik blijf toch de emmer gebruiken, alleen voor kleine oppervlakken pak ik de plantenspuit nog weleens.

 10. 🐐 Astrid

  Denk eraan: vergeet de scheut citroensap niet! Dit is een perfecte ontvetter, haalt geurtjes weg en is zóó milieuvriendelijk, ook nog. Enne, die dingen groeien echt bijna in trossen in de bomen in Zuid Europa, dus daar zijn er niet gauw te weinig van!

 11. 🐐 Monique Gruson

  Als je het plastic buisje er even uithaalt, dan kun je wel “op de kop” spuiten. Perfect voor onder de rand.

 12. 🐐 Dymphi

  Gebruik als ‘doekje’ een goede microvezeldoek dat neemt het vuil beter op. Eén doekje voor het interieur en één voor het sanitair.Zorg dat je een schone theedoek bij de hand heb om streeploos te drogen. Het werkt echt, succes!!

 13. 🐐 Corrie

  Ik vind het ook echt een geweldige oplossing. Ik doe het zelf met groene zeep. Ik zit echter met 1 probleem: soms is mijn fles nog niet leeg en zet ik hem in het gootsteenkastje. Maar na een dag of wat gaat het toch anders ruiken.
  Ligt dat aan de groene zeep of aan het feit dat zo’n mengsel maar een dag goed blijft? Wat zijn jullie ervaringen?

 14. 🐐 Marjolijn

  Hier gebruik ik al meer dan 15 jaar een deodorantpompje voor. Gaan jaren mee en lekker klein. Ook erg handig als je dieren en kleine kinderen hebt met “ongelukjes”. Eventueel de zelfmaakzeep (Sunlight of Marseille) gebruiken.
  Ik heb standaard een flesje in de wc om even snel de bril of het fonteintje af te nemen met wat wc papier. Niets uit te spoelen! Werkt ook goed als geurverdrijver: zels al gebruik je alleen water: alle geurtjes slaan neer denk ik.
  Marjolijn.

 15. 🐐 margriet

  dit pas ik ook al een paar jaar toe het schoonmaken is nu een fluitje van een cent heb gescheiden doekjes voor badkamer heb ik groene die ik na elke schoonmaakbeurt(elke ochtend) in de was doe en in de keuken heb ik ik een hele stapel die ook elke avond na de afwas(lekker ouderwets en goedkoop met de hand) in de was doe. Als afwasmiddel gebruik ik in een lege afwasmiddel fles 1 derde deel afwasmiddel en vul het aan met warmwater waar 2 eetlepels soda aantoegevoegd is werkt prima en goedkoop.

 16. 🐐 JP

  Wees heel voorzichtig met producten in spuitflessen te doen! Vooral met irriterende producten en producten op basis van chemicaliën. Door te sprayen, gaan producten zich vernevelen in de lucht, de lucht die jij via je neus en je mond inademend.. Als je echt gewoon wil schoonmaken met een plantenspuit, gebruik dan alleen water of zet de spray op een stand waardoor je een waterstraal krijgt

 17. 🐐 Irmgard Segerink

  je kan ook 125ml en 500 ml water doen, en daarmee sprayen.

 18. 🐐 Elise

  Er zijn ook plantenspuiten die je eerst “oppompt”, dan hoef je alleen maar op de knop te drukken als je wilt spuiten. Zodat je minder snel zere handen krijgt. Heerlijk werkt dat, zo’n plantenspuit, nooit meer lauw schoonmaakwater dat je mouw in druipt! Warm water met een beetje afwasmiddel en een scheutje azijn (of spiritus) werkt trouwens erg goed als schoonmaakmiddel heb ik gemerkt.

 19. 🐐 maria

  goed idee van de plantenspuit. echter, je ontkomt er toch niet aan om de doekjes uit te spoelen?.. in een emmertje water?
  tip als je toch een sopje gebruikt: gebruik dan 2 emmertjes: 1 met het schoonmaakmiddel en 1 om de doekjes/dweil in uit te spoelen. zo spaar je schoonmaakmiddel en is hygienischer

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate