Zo af en toe een patatje vinden de meeste mensen wel lekker. Maar echt gezond is het natuurlijk niet. En om dan echt te genieten van deze 'guilty pleasure' kun je er natuurlijk wat specialers van maken dan alleen snel een patatje eten. Lees mee en bekijk dit heerlijke recept!
Zelf patat maken
Je kunt kiezen voor een diepvrieszak friet voor in de oven of frituurpan. Maar je kan het natuurlijk ook helemaal zelf maken, je hoeft er niet eens een frituurpan bij te gebruiken! Zo doe je het (voor 2 personen):
- Schil 500 gram vastkokende aardappels en snijd ze in repen van 1 cm dik.
- Was ze goed met koud water en droog ze af met een schone theedoek.
- Laat de plantaardige olie (zoals bijvoorbeeld arachide-olie) heet worden in een kleine pan. Het is heet wanneer het een klein beetje borrelt.
- Bak de frieten 4 minuten voor zonder te kleuren. Bak ze in kleine porties anders koelt het vet teveel af met als resultaat te vette frites.
- Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen.
- Verhit opnieuw het pannetje met olie. Nu moet de olie nog wat warmer worden dan bij het voorbakken. Wacht nu tot het flink borrelt.
- Bak de frieten in 1 a 2 minuten goudbruin en krokant.
- Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken in een vergiet met wat keukenpapier.
- Bestrooi met grof zeezout en serveer.
Je eigen saus voor bij de patat maken
Je kunt natuurlijk je eigen mayonaise of ketchup maken. Via google zijn er tal van makkelijke recepten hiervoor te vinden. Maar je kunt natuurlijk ook bestaande sauzen combineren tot je je eigen smulsaus hebt gecreëerd.
- Variant 1, smulsaus: Meng wat mayo, curry, mosterd, kerriepoeder en heel klein gesneden ui en eventueel wat augurk door elkaar. En smullen maar!
- Variant 2, ketchup speciaal: Snijd één ui en twee augurken in zo klein mogelijke stukjes. Mix ze samen met ketchup, hoe simpel kan het zijn.
- Variant 3, de-knoflook-variant: Doe net zoveel mayo als creme fraiche in een kom en roer het door elkaar. Knip verse bieslook boven de kom in kleine stukjes. Pers twee tenen knoflook in een knoflookpers. Doe dat ook in de kom. Roer alles door elkaar.
- Variant 4, smulsaus v2: Meng vier eetlepels Turkse yoghurt met één eetlepel mayonaise. Voeg daarna iets suiker en een paar boullonkorrels, één teen knoflook, kerrie en curry toe. Goed roeren. Het liefst een paar uur in de koelkast laten staan, zodat de smaken goed in elkaar trekken. En weer een Ge-Wel-Dig sausje klaar al zeg ik het zelf.
Kruiden naar smaak toevoegen
Heb je wel eens geprobeerd kipkruiden op patat te doen? Onwijs lekker! Maar je kan het natuurlijk ook helemaal zelf kruiden met bijvoorbeeld: Grof zeezout, shoarmakruiden, kerrie, knoflookpoeder, peper.
Voor een pittige variant zout met chillipoeder. Of misschien vind je zout met paprikapoeder, kerrie, en peper wel lekker. Gewoon proberen op een paar frietjes welke kruiden jij het lekkerste vindt.
Geef je friet de verdiende aandacht
Vouw puntzakken van bakpapier en gewoon papier. En doe hier de friet in. Gewoon op een bord serveren kan natuurlijk ook. Doe er dan wat frisse garnituur bij zoals een schijfje sinaasappel, sla, komkommerblokjes en appelblokjes. En maak het bord mooi op. Met z’n allen eten van een dienblad, ook wel bekend als ‘feestpatat’. Doe alle patat op een leuk dienblad. Zet aan de zijkant 2 sausjes in bakjes en eet met z’n allen van dit dienblad. Gezellig met het gezin, of juist romantisch met z’n tweeën.
Boer zoekt vrouw patat – ofwel boerenpatat
Naast patat met een snack of salade kun je ook zelf een boerenpatat maken. Bak spekjes uit. Bak in een andere pan een ui, paprika’s, prei en champignons. Als de patat klaar is doe je alles in 1 grote bak. Goed husselen en je boerenpatat is klaar, meteen opscheppen anders kan het wat slap worden. Heerlijk met een schnitzel en sperziebonen.
Patat vs. vitaminen – een ideale combo
Je kunt bij de patat natuurlijk ook gewoon een lekkere salade of groenten serveren. Krijg je toch nog wat vitaminen binnen bij deze guilty pleasure. Lekkere groenten bij patat zijn sperziebonen, rode kool of wortelen.
Eet een simpele salade ‘on-the-side’: Sla met komkommer, appel en tomaat. Hierover wat dressing van olijfolie met balsamico-azijn, zout en peper. Neem een lekkere vruchtensalade als toetje: Meng wat appels, mandarijnen, druiven, banaan, perzik (of welk fruit je ook maar in huis hebt) door elkaar. En klaar is je lekkere salade. Zo zie je maar dat patat niet saai hoeft te zien. En zo nu en dan mag je er best van genieten! Eet smakelijk!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
Dat recept met zoete aardabbel heb ik laatst zelf ook gemaakt, is echt heerlijk! Daar kan je ook nog heerlijke verse kruiden overheen gooien en dan met een pittige yoghurt dip.. Hmmm, heerlijk en (redelijk) gezond!