De zachte textuur van risotto maakt dat risotto op zichzelf al één van mijn favoriete gerechten is. Dit keer heb ik een heerlijke risotto gemaakt met groene asperges en geitenkaas. Dit recept is echt heel makkelijk om te maken. Ga aan de slag en haal die verse groene asperges, nu het aspergeseizoen nog in volle gang is, in huis.
Geitenkaas lovers
Je hebt mensen die niet zonder geitenkaas kunnen en je hebt mensen die geitenkaas juist verafschuwen. De smaak van stal komt vaak als reden naar voren waarom mensen geen geitenkaas lusten. Mij kun je niet blijer maken, want ik ben een echte geitenkaas aanbidder. Geitenkaas die je kunt verkruimelen of geitenkaas met een harde rand aan de buitenkant. Het maakt me allemaal niet uit – ik ben fan.
Oké – laat ik niet teveel afdwalen. Terug naar het recept. Het aspergeseizoen loopt nog tot eind juni, dus dit recept kan nog even. Risotto met groene asperges en geitenkaas. Check ook nog even mijn vorige risotto recept met witte asperges – ook erg aan te raden.
Wat heb je nodig voor dit risotto recept?
Dit recept is gebaseerd op twee personen – verdubbel het recept gerust. Risotto leent zich er perfect voor om zich te laten verdubbelen.
- 350 gram groene asperges – je hoeft groene asperges niet te schillen. Fijn.
- 150 gram arborio rijst (risotto rijst)
- 2 flinke tenen knoflook, fijngesneden (of uitgeperst)
- 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
- 600 ml groenteboullion
- Een scheutje olijfolie
- Halve Spaanse peper, fijngesneden (haal de zaadlijst eruit als je niet zo van pittigheid houdt)
- 50 gram kruimel geitenkaas
- Peper en zout
- Optioneel: verse peterselie als garnering
Risotto maken – makkelijke bereiding
- Zet een pan met 600 ml water op het vuur en breng dit aan de kook. Snijd het onderste harde deel van de groene asperges eraf (zo’n 3 cm). Snijd de groene asperges vervolgens in grove stukken van zo’n 5 cm. Het fijne aan groene asperges is dat je ze niet hoeft te schillen. Blancheer -zodra het water kookt- de stukken groene asperges in 4 minuten tot ze beetgaar zijn. Spoel de stukken asperges na met koud water om te voorkomen dat ze verder garen.
- Gebruik het kookvocht van de asperges samen met een blokje groentebouillon als smaakmaker. Het kookvocht waar de groene asperges kort in zijn geblancheerd geeft een heerlijke smaak aan de risotto.
- Giet een scheut olijfolie in een pan en fruit hier de bleekselderij, de Spaanse peper en knoflook in.
- Voeg de arborio rijst toe en roer dit met een houtel spatel door elkaar zodat de rijstkorrels worden voorzien van een klein laagje olie.
- Na 2 minuten kun je beetje bij beetje de groentebouillon toevoegen. Roer de risotto regelmatig door en laat het vocht absorberen en voeg nog een lepel toe tot de bouillon op is.
- Zodra de risotto al dente is (na ongeveer 20 minuten) is het tijd om de groene asperges door de risotto te mengen. Laat de risotto nog een paar minuten met de deksel op de pan staan.
- Maak het geheel af met de geitenkaas en de peper en zout en roer alles goed door elkaar. Garneer de risotto met wat verse peterselie en je hebt een heerlijke en gezonde maaltijd klaarstaan.
En voor de geitenkaas haters onder ons: je kunt de geitenkaas in de risotto ook vervangen voor Parmezaanse kaas. Just so you know.
Buon appetito!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
2 leuke geiten 🐐🐐
Hoi Billy, via Jelle op je pagina terecht gekomen (so-chicken volger) en wat een lekkere recepten staan erop! Van het weekend heb ik deze risotto gemaakt en wat een succes! Kwam er alleen wel te laat achter dat je het water waarin de asperges zijn gekookt moest gebruiken voor het bouillonblokje dus heb de twee soorten vocht later maar bij elkaar gegooid ;-). Had er nog wat diepvries doperwtjes doorheen gedaan; jammie. Eens kijken wel recept ik binnenkort ga maken!
Wat tof dat je ook deze risotto hebt gemaakt Claudia! Word ik blij van! 🙂 Oh – nou gelukkig dat je toch nog wat van het kookvocht hebt gebruikt. Zonde om weg te gooien en het geeft een heerlijke smaak aan de risotto.