Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

4 tips om je niet meer te schamen voor de rommel in je huis

Rommel in huis is vervelend, maar als jij je er niet aan stoort, waarom zou je er dan iets aan doen? Het is jouw huis, dus je hebt geen enkele reden om je daarvoor te schamen. Maar hoe doe je dat?

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Wees eerlijk

Waarschijnlijk stoor je je zelf niet heel erg aan de rommel en troepjes in je huis, anders had je het vast wel opgeruimd. Het is dus vooral naar bezoek toe, wanneer je je schaamt. Maar dat is natuurlijk nergens voor nodig, aangezien jij de baas bent in je eigen huis. Misschien vind jij rommel wel heel gezellig.

Zie je dus afkeurende blikken van bezoek, zeg dan gewoon eerlijk dat je een rommelig interieur heel sfeervol vindt en dat jij je er niet aan stoort. Maar ook als je simpelweg geen tijd hebt gehad om op te ruimen, kun je dat gerust zeggen. Iedereen snapt dat een dag maar 24 uur heeft en dat je soms gewoon geen tijd hebt om op te ruimen. Wedden dat je visite het kan beamen en zelfs toegeeft ook weleens geen tijd (of zin) heeft om op te ruimen?

2. Vergeef jezelf en schaam je niet meer

Rommel in huis is niet de standaard, immers wordt er van kinds af aan al tegen je gezegd dat je je kamer op moet ruimen en dat troep niet hoort. Maar als een beetje troep nou bij jouw persoonlijkheid past, waarom zou je dat aan willen passen. Dat wordt een levenslange strijd met veel zweet en tranen.

Probeer jezelf daarom te vergeven dat jij nou eenmaal niet zo opgeruimd bent als je moeder, zus, buurvrouw of tante. Als jij je er niet aan stoort, waarom zou een ander zich dan in jouw huis aan jouw troep moeten ergeren? Dat is nergens voor nodig.

3. Zoek naar oplossingen

Wordt de schaamte een groot probleem voor je en vind je de rommel in huis zelf ook een vervelend punt, probeer dan de bron van het probleem aan te pakken en neem je voor om vaker, regelmatiger en beter op te ruimen. Op Leukegeit.nl hebben we daar meerdere artikelen over geschreven die je daar goed bij kunnen helpen, zoals het artikel over opruimen voor dummies.

Lukt opruimen gewoon echt niet, dan moet je het jezelf makkelijk maken. Koop een grote kist en stop voordat je bezoek komt (of in een andere situatie wanneer je je schaamte voelt opborrelen) alle troep in deze kist. Het uitzoeken komt later wel, maar op korte termijn is je schaamte weg.

4. Bijt van je af

Zoals gezegd hoef jij je niet voor je eigen huis en leefsituatie te schamen. Jij hebt je huis ingericht zoals jij dat zelf wilt. Krijg je rare blikken van visite, huisgenoten of je partner, probeer dan gewoon van je af te bijten. Zeker als het een ruimte betreft waar jij de baas bent. Zeg gewoon eerlijk dat je rommel gezellig vindt, je geen tijd had om op te ruimen of dat het simpelweg weinig uitmaakt of het opgeruimd is of niet.

Je hoeft niet fel te reageren, maar wees duidelijk dat je een afkeurende blik niet wenselijk vindt en dat de ander niet over jouw of jouw troep hoeft te oordelen. Door aan te geven wat je wel en/of niet leuk vindt, voorkom je dat je de volgende keer weer in eenzelfde situatie beland.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

8 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Edwin

  Vanaf januari neem ik een schoonmaakster voor 4 uur in de maand. Dat is voor mij de oplossing.

 2. 🐐 GerJo

  Ik zeg altijd maar zo “je kan bij mij van de grond eten, er ligt genoeg! 😉

 3. 🐐 Billy

  Haha, dat is een goeie Gerjo! 🙂

 4. 🐐 Jo

  Ik ben niet zo’n poetsvrouw en lig er ook niet echt wakker van, ik zeg altijd ‘ik hoef niet van de grond te eten, ik heb borden…

 5. 🐐 Astrid

  Ook ik ben geen poetster. Mijn moeder was altijd aan het zeuren dat ik beter voor mijn huis moest zorgen. Helaas voor haar is zij dus niet meer welkom. Ik leef mijn eigen leven en als iemand zich daar niet in kan schikken dan kun je beter wegblijven.

 6. 🐐 Freya

  De rommel blijft wel liggen, ik vind aandacht, tijd en gezelligheid met mijn kinderen belangrijker. Iedereen is welkom, gastvrijheid is belangrijker dan supernetjes.

 7. 🐐 Marja

  Mijn vriendinnen komen voor mij en het maakt hen totaal niet uit of het opgeruimd of rommelig is. Sterker nog, als ik later vraag of ze het rommelig vonden, dan krijg ik als antwoord: daar heb ik niet op gelet. En als ik op bezoek ga bij mensen, dan kom ik ook voor die persoon of personen en of het dan rommelig is of niet, ik heb geen idee, daar heb ik dan ook totaal niet op gelet. Maar….. wat ik wel heel vervelend vind is, dat er iemand in mijn omgeving is die daar heel erg op let. Het vervelende is, dat als ik heb opgeruimd, dan komt er een blik om mij heen en een opmerking: joh, je hebt OPGERUIMD, maar meestal hoor ik via mijn vriendin dat het bij mij toch weer zo’n rommeltje was….. En dat achter mijn rug om… dat vind ik zo lastig, om daar mee om te gaan. En ja het contact met deze persoon staat nu op een heel laag pitje!

 8. 🐐 Sonja V

  Allemaal heel leuk en aardig… maar sinds kort blijkt dat sommige recruiters van bepaalde (schoonmaak)bedrijven bij de sollicitanten langskomen… en als het dan niet toppie is, denken ze gelijk dat je dan op het werk ook wel een zooitje ervan maakt… Wat niet zo hoeft te zijn (ik ben netjes op de werkplek, nooit klachten gehad…) maar ja, ze willen perfecte schaapjes met 7 poten tegenwoordig.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate