Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

7x vaatwasser tips voor een schone vaat

Een vaatwasser is niet meer weg te denken. Er staat geen vuile vaat meer op het aanrecht, het bespaart je tijd en je vuile vaat wordt meestal goed schoon. Meestal ja, want je hebt het vast zelf ook regelmatig dat er borden, bestek en glazen nog vies uit de vaatwasser komen. Bekijk onze 7 vaatwasser tips - vanaf nu komt je vaat altijd schoon uit je vaatwasser!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

 1. Vergeet niet om voor te spoelen. Heb je een aangekoekte pan waar je vis in hebt gebakken of heb je een smoothie gedronken die aanslag heeft gemaakt op een glas? Spoel je glas of pan dan eerst even voor onder kraan alvorens je deze in de vaatwasser stopt. Niet alleen zal de inhoud van de vaatwasser niet helemaal schoon worden, je zult ook nare geurtjes (van bijvoorbeeld vis) in de vaatwasser ruiken.
 2. Houd er rekening mee dat er geen borden of pannen voor het klepje staan waar de vaatwassertablet zit. Dit kan er voor zorgen dat het klepje niet opengaat en de vaat dus alleen maar gereinigd wordt met water, waardoor je bestek en servies gegarandeerd vuils blijven.
 3. Zet de vaatwasser alleen aan bij een volle lading, maar overlaad de vaatwasser niet. Dus zet geen pannen of borden op elkaar en zorg dat alles de ruimte heeft. Liever een keer de vaatwasser extra in de week aanzetten, dan een te volle vaatwasser waardoor je achteraf alsnog zelf de vaat met de hand schoon moet maken.
 4. Gebruik een glansspoelmiddel. Een glansspoelmiddel voorkomt dat er druppels op je glazen achterblijven en het zorgt er ook voor dat de vaat sneller droogt.
 5. Meng geen verschillende soorten metaal met elkaar. Een reactie tussen twee verschillende metalen (zoals bij bestek mogelijk is), kan een schade veroorzaken aan de afwerkingen (zoals de kleur of roestvorming).
 6. Leg eens een halve citroen in de vaatwasser. Door een citroen te stoppen in je volle vaatwasser zorg je er voor dat je vaat voorzien wordt van een frisse geur en zullen je glazen zonder strepen er uit komen.
 7. Was minimaal 1x per maand je vaatwasser op de hoogste temperatuur. Hiermee dood je de bacteriën die aanwezig zijn en blijft je vaatwasser lekker fris ruiken. Nog een handige tip: maak je vaatwasser eens in de zoveel tijd schoon. Het is zo gedaan en levert je veel resultaat op!

Is het einde van je vaatwasser nabij?

Het kan natuurlijk dat je vaatwasser aan het einde van zijn levensduur is gekomen. Dan kun je hem maar beter uit zijn lijden verlossen. Ben je op zoek naar een nieuwe inbouw vaatwasser of gewoon een vrijstaande? Bekijk dan online alle typen vaatwassers en bestel vandaag nog. De nieuwe vaatwasser wordt dan bij je thuisbezorgd en dat is handig, want dan hoef je zelf niet te sjouwen!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Donna

  Over een dikke maand ga ik verhuizen naar een huis mét vaatwasser. Naast dat ik er me helemaal op verheug, hartelijk bedankt voor de tips!

 2. 🐐 Debora

  Er vanuit gaande dat je een behoorlijke vaatwasser hebt, is voorspoelen nergens voor nodig.

 3. 🐐 Annie

  Voorspoelen is overbodig, het is verspilling van water, energie en tijd. Alleen borden/pannen die niet leeg zijn even afvegen.
  Verder raad ik aan om het afsluitende rubber regelmatig schoon te maken, en ook het filter waardoor het water wordt afgevoerd. Door dit schoon te houden is de kans op verstopte sproeiarmen ook veel kleiner.

 4. 🐐 sjanet blom

  ik twijfel nog steeds met glansspoelmiddel; wel of niet als je vaatwastabletten gebruikt? net als vaatwaszout. Wel of niet erbij?

 5. 🐐 Marieke

  De meeste glansspoelmiddel vind ik walgelijk ruiken dus ik gebruik hiervoor azijn. Werkt ook perfect.

 6. 🐐 Sylvia

  Als onze vaatwasser gedraaid heeft is er een ruw laagje te voelen aan de buitenkant. Wie weet wat dit is of hoe dit komt?

 7. 🐐 Lieke

  Glansspoelmiddel is geen must, zout ook niet. Het beste kan je een poedersoort gebruiken voor de vaatwasser en glasspoelmiddel in plaats van vaatwasblokjes. Blokjes zijn veel duurder en veelste veel. Twee eetlepels los vaatwasser poeder is al genoeg voor een normale vaatwas inhoud en 3 eetlepels voor een volle vaat.

 8. 🐐 Marjolijn

  Voor Sylvia: Als de vaat ruw aanvoelt heb je waarschijnlijk de hoeveelheid glansspoelmiddel of zout niet optimaal ingesteld, lees je gebruiksaanwijzing maar want ik heb niet onthouden wat het precies is. Maar het voelt nooit precies hetzelfde aan als met de hand afwassen, er blijft altijd wat glansspoelmiddel achter.

 9. 🐐 Suzanne

  Toen ik mijn vaatwasser kreeg, proefde ik het glansmiddel als ik een glas water dronk. Getsie, wat krijg je voor chemicaliën binnen… Ik gebruik al 14 jaar géén glansmiddel, alleen vaatwaspoeder, en mijn glazen glanzen net zo hard. Zout is niet nodig omdat we hier vrij zacht water hebben, dat scheelt uiteraard per regio.

 10. 🐐 eline

  Ik heb soms het probleem met de schone afwas/glazen die naar hondenbrokken ruiken. Het is niet zo dat het je tegemoet komt als je de machine opent, maar als je uit het glas drinkt ruik je een wat weeïge geur die te associeren is met hondenvoer Is er iemand die weet hoe dit komt? P.s. Ik heb geen huisdieren.

 11. 🐐 Catlover

  Sinds kort doe ik de machinevaatwas met sodakristallen i.p.v. vaatwastabletten en azijn i.p.v. glansmiddel. Ik had deze tip op internet gelezen en ben aangenaam verrast : de vaat is net zo schoon als vroeger, en ik spaar het milieu! Want vaatwastabletten zijn ontzettend schadelijk voor het milieu. Mijn glazen glanzen even hard als vroeger met het glansspoelmiddel. Ik pas nog een andere (bezuinigings-)tip toe van het internet : ik zet de vaatwasser uit na het wasprogramma, draai dus geen droogprogramma. Dan doe ik de vaatwasser open en leg op ieder rek een schone vaatdoek. Ik laat de bovenste lade een beetje naar voren komen zodat de vaatwasser openblijft. De stoom komt eruit en het vocht wordt opgenomen door de twee vaatdoeken. Een paar uurtjes later is alles mooi droog. Scheelt alweer wat in je energiefactuur!

 12. 🐐 marina

  En doe één of allebei de rekjes van de bestekbak naar beneden en niet omhoog zoals op de foto. In de verschillende maten vakjes past je bestek en raakt elkaar niet waardoor het schoner wordt. 😉

 13. 🐐 Iet

  Gebruik al jaren azijn ,in plaats van glansspoelmiddel, gaat net zo goed ,en een half vaatwas blokje!!!

 14. 🐐 Nelleke

  Tip 2!!! Wat goed! Ik heb al twee keer last gehad dat de vaat was gedaan en dat er nog een deel smurrie van het vaatwastablet was achtergebleven. Nu blijkt dat de opgehangen luchtverfrisser precies voor dat klepje bengelt! Gelijk omgehangen. Nooit aan gedacht dat dat het kon zijn. Ter verdediging, ik heb nog niet zolang een vaatwasser 🙂 .

 15. 🐐 Mieke

  ik heb per ongeluk anti kalk azijn van Frosch (eco) in het spoelbakje gedaan, blijkbaar kan dit dus geen kwaad, minder troep dan spoelmiddel. Maar is natuurlijk geen witte azijn…. Ik weet niet goed of ik ze zo verder kan gebruiken, of eerst een aantal keer leeg moet laten draaien, ik kan dat vakje wel niet leegmaken … 🙁 Wat denken jullie?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate