Vegan boerenkoolstamppot

Billy van der GaagAfgelopen week had ik ontzettend veel trek in boerenkoolstamppot. Het is het eerste recept met stamppot die je hier aantreft. Deze boerenkoolstamppot staat in een half uur op tafel en is heerlijk zoetig door de zoete aardappel en lichtpittig door de mosterd.

Boerenkoolstamppot is mijn favoriete Hollandse pot

Meestal ben ik niet heel erg van de Hollandse pot. Echter voor boerenkoolstamppot maak ik graag een uitzondering. Het is mijn favoriete gerecht van de Hollandse keuken. En hoewel ik zelf niet zo snel stamppot maak, ga ik graag langs bij mijn moeder voor een boerenkoolstamppot of stamppot van peen en uien. Heerlijk.

Tot vorige week. Ik had nog de nodige zoete aardappelen in huis liggen en bedacht me dat ik deze flinke jongens wilde verwerken in een goede vegan boerenkoolstamppot. Net even anders dan anders – aangezien ik zoete aardappels heb gebruikt in plaats van normale aardappel, maar oh zo lekker. 🙌

Deze vegan boerenkoolstamppot is een heerlijk recept geworden:

  • staat in een half uur op tafel
  • de stamppot is makkelijk te bereiden (net als deze makkelijke recepten)
  • je kunt de zoete aardappel schillen als je dit fijner vindt – ik ben altijd team snel klaar & team meer vezels💪

Hieronder laat ik je zien hoe snel deze stamppot op tafel kan staan.

boerenkoolstamppot recept

Ingrediënten:

Aantal: 4 personen:
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 20 minuten

  • 300 gram gesneden boerenkool
  • 1 kilo (zoete) aardappelen – in blokjes gesneden (met of zonder schil)
  • 1 pakje vegetarische of plantaardige gerookte speckblokjes**
  • 100 ml ongezoete sojamelk (of andere plantaardige melk)
  • 6 zongedroogde tomaatjes – in kleine reepjes
  • snufje peper en zout
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels mosterd

Bereidingswijze:

  1. Doe de blokjes zoete aardappel samen met de boerenkool in een grote pan. Vul de pan met water tot de aardappelblokjes net onder water staan. Breng het water aan de kook en kook de zoete aardappel en boerenkool gaar in zo’n 15 minuten.
  2. Bak ondertussen de vega(n) speckblokjes knapperig in een koekenpan en zet apart.
  3. Laat de gekookte zoete aardappel en boerenkool in een vergiet uitlekken. Doe de boerenkoolstamppot terug in de pan en giet de plantaardige melk, peper, zout, nootmuskaat, knoflookpoeder en de mosterd erbij. Stamp het geheel met een aardappelstamper tot de stamppot lekker smeuïg is geworden.
  4. Meng als laatste de reepjes zongedroogde tomaat toe en roer nog even goed door. Serveer de stamppot in een diep bord en garneer met de plantaardige spekjes.

stamppot recept

** Goed om te weten: op dit moment zijn de spekblokjes van Vivera 100% plantaardig, die van de Vegetarische Slager nog niet volledig.

Deze vegan boerenkoolstamppot is door de zoete aardappel iets zoeter geworden dan je wellicht gewend bent, maar als tegenhanger heb ik mosterd gebruikt om de smaak wat pittiger te maken. Ik vind het een heerlijke stamppot geworden.

Ga jij mijn recept voor boerenkoolstamppot binnenkort ook maken? Laat het me dan zeker weten via Instagram, Pinterest of gewoon gezellig als reactie op dit recept.🍲

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 lucy

    Mooi idee om het met zoete aardappel te doen. Ongeschild, voor meer gezondheid, vezels en smaak, top!
    misschien iets meer werk maar nog lekkerder en gezonder:
    gebruik verse knoflook, koop ongesneden boerenkool en voeg die later pas toe, zodat ie knapperiger blijft en niet zo ontzettend kolig(“poepig”, sorry)smaakt.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate