Eet je vegetarisch, maar weet je soms écht niet wat voor broodbeleg je op brood wilt hebben? Tijd om je kennis te laten maken met 12 hartige vegetarische broodbeleg soorten die meestal ook nog eens gezond zijn.
Kant-en-klaar vs. zelfgemaakt vegetarisch broodbeleg
Het lijkt wel of er steeds meer vegetarische kant-en-klaar broodbeleg soorten in de supermarkten te vinden zijn. Hartstikke handig – zeker als je lui bent en geen zin hebt om iets zelf te gaan maken.
Voor mijn website werk ik regelmatig vanuit koffiezaakjes en bedenk dan last minute wat ik wil gaan lunchen. En aangezien ik geen zin had om iedere dag hetzelfde te lunchen, besloot ik om 12 dagen lang iedere dag iets anders met de lunch klaar te maken.
Ik ben de supermarkten afgestruind om alle ingrediënten in huis te halen. Het is me gelukt om 12 verschillende broodbeleg soorten te maken die vegetarisch zijn. Soms kant-en-klaar en vaak zelfgemaakt. De teller staat nu dus op 12, maar met een beetje creativiteit kun je ook onderstaand broodbeleg met elkaar afwisselen.
1. Tosti met groene pesto, gegrilde paprika en courgette en rucola
Dat is nog eens een boterham vol lekkers. Deze tosti is snel gemaakt (gegrilde paprika kun je in een pot kopen) en je krijgt meteen de nodige groente binnen. Eerder maakte ik een video met mijn 4 heerlijke tosti recepten zonder kaas.
2. Boterham met baba anoesch
Baba anoesch is een spread op basis van aubergine die heerlijk is om in te dippen of op een boterham te verwerken. Lekker met wat rucola en plakjes komkommer.
3. Pistolet met geitenkaas en honing
De eerste keer dat ik dit at was in een lunchroom in mijn geboorteplaats. Geitenkaas vind ik sowieso lekker en als het dan ook nog eens gegratineerd uit de oven komt met wat honing dan ben ik verkocht.
4. Boterham met hummus
Heel simpel, maar erg lekker. Ik ben gek op de hummus van Maza en heb dan altijd standaard een bakje in de koelkast staan. Tenzij ik natuurlijk zelf hummus heb gemaakt. Check dit hummus recept én deze olievrije hummus – beide versies heb je binnen 5 minuten gemaakt. Lekker met wat knapperige groente er op, zoals schijfjes komkommer of reepjes paprika.
5. Boterham met ei en avocado
Bak een eitje in een pan en smeer een halve avocado op een boterham. Leg hierop het gebakken eitje en breng op smaak met peper en zout. Ook lekker met wat stukjes tomaat en je vegetarisch broodbeleg is klaar.
6. Tóch een boterham met pindakaas
En dan lekker met plakjes banaan. Niet moeilijk om te maken, wel heel lekker. Ook lekker op een cracker en het is nog vegan ook.
7. Broodje met gegrilde groenten
Ik trek meestal de koelkast open en kijk wat voor groenten ik op de grillplaat kan gooien. Vaak maak ik een combinatie van plakjes courgette, champignons en paprika. Strooi er aan het eind nog wat peper en zout over en je hebt een heerlijke, gezonde lunch.
8. Broodje met avocado, tomaat, mozzarella en basilicum
Een gezonde lunch hoeft niet veel tijd te kosten, dat bewijst deze variant maar weer eens. Snijd een avocado door de helft en verwijder de pit. Snijd een tomaat en de helft van een bolletje mozzarella in kleine blokjes. Verdeel de helft van de tomaat over de halve avocado en besprenkel met peper en zout.
Prak de andere helft van de avocado over het broodje en verdeel de overgebleven tomaat en mozzarella over de geprakte avocado. Bedek met wat basilicum en wat peper en zout.
9. Broodbeleg van radijs, kaas en bieslook
Zo simpel kan het zijn. Beleg een boterham met een plak kaas. Leg er schijfjes radijs over en wat verse bieslook en je gezonde broodbeleg is klaar.
10. Boterham met vegetarische worst
Misschien niet mijn eerste keus, maar in de supermarkt vind je tegenwoordig veel vegetarische belegsoorten. Beleg als paté, boterhamworst en Gelderse worst is tegenwoordig als vegetarische variant in de meeste supermarkten beschikbaar. En zo nu en dan zwicht ik daar voor. Gewoon omdat het zo makkelijk en lekker is.
11. Broodje met tapenade
Koop of maak een lekkere tomatentapenade en smeer deze op een verse boterham die je net bij de bakker hebt gehaald. Heerlijk met wat verse blaadjes basilicum.
12. Avocado spread met feta op je boterham
En voor de laatste vegetarische variant blijven we nog even in avocado sfeer. Maak eens deze heerlijke avocado spread met doperwten en feta en je hebt een heerlijk vegetarisch broodbeleg waar iedereen dol op is. Lekker op een boterham, cracker of vers afgebakken broodje.
Nu ben ik natuurlijk ook héél benieuwd naar jouw vegetarisch broodbeleg soorten. Laat deze achter in een reactie en inspireer elkaar om gezonder en lekkerder te lunchen. 🙂
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
een grieks recept, Pantzarosalata veganistisch;
pureer;
één grote gekookte biet in blokjes, één teen knoflook gehakt, vier lepels gehakte walnoten, zes lepels olijfolie, twee lepels rode wijnazijn, zout en ongeveer 30 tot 50 gram droog brood, verkruimeld, of een gekookt aardappeltje. om het smeerseltje de juiste consistentie te geven.
(Als je aardappel gebruikt moet je er rekening mee houden dat zodra die erin zit, je voorzichtiger moet zijn met de staafmixer want te veel gekluts en gepureer maakt de aardappel een beetje lijm-achtig)
Het recept komt uit Macedonië.
Of;
plakjes camembert met gehalveerde witte druiven, verkruimelde walnoten en wat blaadjes rucola, of gewone sla, kan ook.