Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

DIY WindowFarm – zo maak je je eigen raamtuin

Een windowfarm is een verticale tuin die je thuis voor het raam hangt. Hierdoor is het mogelijk om het hele jaar door groenten en kruiden te verbouwen. Toen ik van deze hippe tuin hoorde, begonnen mijn vingers direct te jeuken en ben ik snel aan de slag gegaan om mijn eigen Window Farm te gaan maken!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wat is dit nou weer voor iets geks?

Een windowfarm. Ja, het klinkt apart en dat is het eigenlijk ook. In ons kleine tuintje in Delft kun je best wel wat groenten verbouwen, maar in de winter ligt het helemaal stil. Zonde, want het is juist gezond om je eigen groenten kruiden te verbouwen.

Het idee van een windowfarm is ontstaan door iemand in New York, die net als de meeste New Yorkers, veel te klein woont. Er zijn veel appartementen, met een klein (of geen) balkon en veel mensen hebben de behoefte om hun eigen groenten en kruiden te verbouwen.

Inmiddels is er een kant-en-klare windowfarm te koop (bekijk hier het TED filmpje), maar deze wordt alleen niet buiten Amerika verzonden. Jammer, maar eigenlijk ook wel fijn. Op deze manier ben ik lekker aan de slag gegaan om een window farm te maken met zo veel mogelijk recyclebare spullen. Want het handige is, op de website van Window Farm vind je ook gratis de handleiding om het zelf te maken.

WindowFarm-project

Hoe ben ik te werk gegaan?

Ik zal je niet vervelen hoe ik mijn windowfarm heb gemaakt (dit kun je hier helemaal zien), maar ik wil je wel door middel van een aantal foto’s meenemen naar het uiteindelijke resultaat. Hierboven zie je een aantal foto’s van alweer bijna twee maanden geleden. Mensen om me heen spaarden hun plastic 1,5 liter flessen (zonder statiegeld), we hadden nog wat grondverf op waterbasis. En dat zijn eigenlijk de twee belangrijkste benodigdheden, op het gereedschap na.

Het heeft me al met al zo’n twee maanden geduurd om de Window Farm af te maken. In het begin ga je met volle moed aan de slag. Je begint de flessen te verven, uit te knippen (zoals op de foto hieronder, om de plant in te hangen), gaatjes te ‘boren’ en de flessen aan elkaar te verbinden. Dit vond ik het leukste om te doen, want hierna moet je er voor gaan zorgen dat het water in de flessen gaat circuleren.

Niet zo mijn ding. Vandaar dat het al met al toch wel wat lang heeft geduurd, voordat ‘ie up & running was.

Window-Farm-plant

Wat, circuleren?

Ja, het water moet van vanuit de onderste fles weer in de bovenste fles komen, zodat je zelf niet de planten van water hoeft te voorzien. In de onderste fles een klein gaatje boren om een klein buisje doorheen te halen (kijk uit dat het niet gaat lekken), dit gaat vervolgens door middel van een vijverpompje (met terugslagklep, anders ‘verzuipt’ je pompje) weer langzaam naar de bovenste fles toe.

Zo wordt het bovenste plantje weer van water voorzien, druppelt het hierna langzaam naar de volgende twee flessen en komt uiteindelijk weer beneden uit, waarna het riedeltje weer opnieuw begint. Erg fijn, want zoals gezegd heb je er weinig omkijken naar. Je moet alleen af en toe even in de gaten houden of er genoeg water in de onderste fles zit, maar dat is handig als je toch met je gietertje de rest van je planten wat vers water geeft.

 

WindowFarm-uitleg

Maar, waar zijn de planten?

Ja, daar ben ik nog niet aan toe gekomen. De planten en kruiden moeten eerst in de aarde gekweekt worden (of natuurlijk klant-en-klaar kopen bij de Intratuin). Hierna kun je ze in zo’n klein plantenpakje doen met alleen hydrokorrels. Zet je plantje in de Window Farm, zet je pompje aan en je plant zal gaan groeien. Het is het beste om je pompje op een timer te zetten, het is namelijk niet nodig om je planten 24 uur per dag van water te voorzien. Op de website van Window Farm kun je een beetje per plant/kruid bekijken wat het beste hiervoor is.

Om te laten zien hoe een gevulde Window Farm eruit ziet, hier alvast wat foto’s van het internet, ter inspiratie. Dan pak ik snel de gieter om m’n kleine plantjes nu nog even handmatig te voorzien van water.

Window Farm collectie

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 marga

    Wat n leuk idee, want t is zo heerlijk en gezond om uit eigen tuin/fles te eten:-) heel veel succes iedereen!

  2. 🐐 Leonie

    Oeh dat is echt fantastisch! Ik ben het helemaal met Marga eens, alleen soms is het gewoon wat makkelijker om je groente bij de supermarkt te halen.

  3. 🐐 Sofie

    Prachtig! Maar zou het niet even goed werken als je elke fles “water geeft” met een katoenen draad in zo’n groen slangetje die vertrekt vanuit de onderste fles (het waterreservoir)? Elk plantje drinkt met de draad wat het nodig heeft en je hebt geen elektriciteit nodig om een pompje en timer te laten werken. Wij laten onze kamerplanten zo drinken uit een emmer als we op reis gaan en dat in elk geval werkt perfect…

  4. 🐐 Billy

    Hoi Sofie, dank je wel voor de tip! Ik heb geen idee of dat ook gaat werken, maar het klinkt zeker goed als het zonder elektriciteit kan.

    Zal het water dan ook terechtkomen in de andere flessen, want het is wel de bedoeling dat het gaat circuleren?

  5. 🐐 Lev

    Rare vraag meschien maar waar heb je de materiaal vandaan? Zoals welke merk flessen, pomp, buizen enz?

  6. 🐐 Billy

    Hoi Lev, bedankt voor je reactie! Ik heb zowel mogelijk flessen gevonden (PET, 1,5 liter) waar geen statiegeld op zat, omdat deze anders weggegooid zouden worden. Merk is niet echt relevant, als het maar een beetje een stevige fles is.

    De pomp heb ik bij Intratuin gekocht (in het pompsetje zat ook een aantal beter buizen). Mocht je nog extra buizen nodig hebben, dan kun je dit bij een winkel als Intratuin gewoon per meter kopen. 🙂

    Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt. Veel succes met het maken en als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate