Een huis zonder verplichte gasaansluiting - dat is waar we naartoe gaan in de toekomst. De vraag is alleen: wat zijn alternatieven om te wonen zonder gas? In dit artikel heb ik een aantal duurzame alternatieven voor gas verzameld.
Huizen zonder gasaansluiting
Sinds 2018 heeft de overheid laten weten de wettelijke verplichting voor een gasaansluiting bij nieuwbouwwoningen te laten vervallen. Bij steeds meer nieuwbouwprojecten besluit de gemeente echter al om geen gasleidingen meer aan te leggen. In plaats hiervan wordt gekeken naar meer duurzame alternatieven.
Voor bestaande woningen is nog geen definitieve beslissing gemaakt. Wel wordt er gekeken naar alternatieven om te wonen zonder gas, zonder dat je het als burger teveel in je portemonnee gaat voelen. In veel gemeenten (zoals in Delft waar ik woon) wordt er in de komende jaren een plan gepresenteerd hoe zij de leefbaarheid in hun gemeente willen verbeteren – waar ook uitgebreid gekeken wordt naar de energietransitie. Want hoe minder CO2-uitstoot, hoe leefbaarder een stad wordt. Hoe gaan bestaande woningen van het gas worden afgehaald? Dat is een vraag waar we de komende jaren antwoord op gaan krijgen.
Een paar maanden geleden schreef ik een artikel wat de alternatieven zijn voor een gasgestookte CV-ketel. In het artikel kun je lezen welke duurzame alternatieven je zelf al kunt uitvoeren (of kunt laten uitvoeren) om je CV-ketel te vervangen – zoals het installeren van een warmtepomp en het plaatsen van een zonnecollector.
Hieronder wil ik je wat meer alternatieven laten zien die je deels zelf kunt uitvoeren én alternatieven die de gemeente waarschijnlijk gaat inzetten om de energietransitie van start te laten gaan. ⤵
Alternatieven om te wonen in een huis zonder gas
1. Je huis goed isoleren
Het begint allemaal met het isoleren van je huis. Je bent vast en zeker al op de hoogte van de slechtst geïsoleerde plekken in je huis – zoals het dak, tochtplekken bij de voordeur, dunne buitenmuren. Beoordeel of je dit zelf aan kunt pakken of je deze plekken door een specialist kunt laten isoleren.
Isolatie klinkt niet aantrekkelijk (je ziet er niet direct iets van), je wilt liever direct resultaat zien zoals het plaatsen van zonnepanelen op je dak of het vervangen van een kookplaat op gas voor een inductie kookplaat. Toch kun je het beste beginnen met isoleren – jaarlijks verlies je veel energie. Door te isoleren kun je veel geld besparen op je energierekening.
Voorbeeld: Is het dak van je huis slecht geïsoleerd? Laat het platte of schuine dak dan goed isoleren. Warme lucht stijgt en bij een slecht geïsoleerd dak verdwijnt 30% van de warme lucht door het dak – een besparing een paar honderd euro op jaarbasis door het dak goed te laten isoleren.
De moeite waard om vrijblijvend een offerte op te vragen bij een specialist om isoleren serieus te nemen.✌🏻
2. Koken op inductie
Al vaker heb ik geschreven dat koken op inductie een goede en duurzame vervanger is voor koken op gas. Koken op inductie is zuiniger, werkt op elektriciteit en is een stuk duurzamer. Hoe groen en duurzaam de elektriciteit is die je afneemt – dat is natuurlijk de vraag. Waar je goed op moet letten als je duurzame energie wilt afnemen:
- Hoe is de groene energie opgewekt? Grijze stroom kan namelijk als groene energie worden verkocht door middel van groene certificaten. Een energieleverancier koopt groene certificaten vanuit het buitenland, waardoor het lijkt alsof het groene energie is. Let bij het afnemen van groene energie op de herkomst van de groene stroom – bij voorkeur van zon en wind uit eigen land (zoals bij Vandebron waar ik ook bij zit – je krijgt nu 100 euro vriendenkorting).👫
- Zonnepanelen wekken direct elektriciteit op. Handig op heldere en zonnige dagen – je kookt dan vrijwel gratis. Als ik kijk naar de afgelopen jaren heb ik zo’n 80% van ons elektriciteitsverbruik kunnen opwekken met de 6 zonnepanelen op ons dak. Je kunt een gratis dakcheck doen om te zien of jouw dak geschikt is om zonnepanelen te plaatsen.
Op zoek naar een goede en betaalbare inductiekookplaat? Bekijk dan dit overzicht op bol.com.
3. Warmtenet aanleggen (door middel van een aardwarmteput)
Op plekken waar veel restwarmte is van de industrie (zoals bij de haven in Rotterdam of de TU in Delft) zijn gemeenten en overheid aan het kijken om die restwarmte te gebruiken voor het verwarmen van omliggende woningen.
Hierbij wordt gekeken naar de aanleg van een grote aardwarmteput. Deze warmte kan worden gebruikt om water te verwarmen. De temperatuur van het water is hoog genoeg om huizen mee te verwarmen en om mee te kunnen douchen. Via goed geïsoleerde buizen wordt deze restwarmte naar woonwijken getransporteerd.
Een warmtenet kan worden gebruikt om wijken aardgasvrij te maken, dit kan dus een goede oplossing zijn om te wonen zonder gas.
4. Waterstof door de huidige gasleidingen
Een paar weken geleden keek ik een uitzending van het programma Tegenlicht met de titel ‘Deltaplan waterstof’. In de uitzending vertelden experts dat we de duizenden kilometers gasleidingen onder de grond kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Waterstof is een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen.
Waterstof heeft veel dezelfde eigenschappen als aardgas, we zouden het dus kunnen gebruiken om bijvoorbeeld onze huizen te verwarmen. Een nadeel van de productie van groene waterstof is dat er grootschalige productie van groene stroom nodig is. Het fijne voordeel van waterstof: er komt geen CO2 vrij. Experts zeggen dat het waterstofgas zelfs in de huidige CV-ketels gebruikt kan worden. Er zal hier en daar wel wat aan de CV-ketel gesleuteld moeten worden, maar in theorie zou het dus kunnen. Het is een beetje hetzelfde als wat er in de jaren 60 is gebeurd. We gingen toen met zijn allen over van kolen naar aardgas.
Naast bovenstaande duurzame alternatieven om te wonen zonder gas zijn er nog meer alternatieven. Er komen steeds meer technieken beschikbaar om uiteindelijk je huis van het gas af te halen. Heb jij nog tips, aanvullingen of ideeën? Laat dit zeker weten in een reactie hieronder!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
5 leuke geiten 🐐🐐
Wij hebben een huis met een A-label voor isolatie. Ons huis wordt helemaal door vloerverwarming verwarmd. Toch moet ik er niet aan denken dat wij overstappen op bv een aardwarmte pomp. Waarschijnlijk gaat onze hele buurt dan meegenieten van het gezoem van onze ventilatoren. Dt is iets wat ze er je er niet bij vertellen. Ik moet er niet aan denken om in een wijk te wonen met een brommend geluid.
Bij onze verhuizing naar een bovenwoning met opbouw in Den Haag hebben we warmtewanden met leem laten plaatsen en een warmtepomp en zonnepanelen op het dak. Het gas eruit en koken op inductie. Een waardevolle investering en we zijn bijna energieneutraal!
Hi Vera, wat geweldig! Van een warmtewand van leem had ik nog niet gehoord, dus net even opgezocht. Maakt de warmtepomp op jullie dak veel lawaai? Dat is een veelgehoorde klacht van luchtwarmtepompen. Ben benieuwd of jij dit ook zo ervaart. 🙂
Wij denken er naast onze zonnepanelen over na om een zonnecollector op ons dak te plaatsen. Koken op inductie gaat hier ook snel gebeuren, ik verwacht over een paar maanden.
Wij zijn er gewoon niet uit, een brommende instalatie zien we niet zitten, zonnepanelen hebben we, huis super geisoleerd ( heeft A-label) maar hoe verder weet ik niet. Tot nu toe zie ik alleen mitsen en maren. Ook met een aantal architecten gesproken die het ook nog niet weten. Wat wel duidelijk is alles is nog volop in ontwikkeling, dus maar afwachten.
sinds 2012.
sinds 2012, 2012 heb ik al geen gas geen energierekening.
1–Zonnepanelen, productie 6000 kWh stroom van de zon
2–inductiekoken koken op stroom van het dak
3–Warmtepomp voor verwarming en onbeperkt warm water
en ik verhuur een huis zonder gas zonder energierekening.
standaard installatie
1 Zonnepanelen 6000 kWh
2 inductiekoken
3 Warmtepomp
een Laadpaal en EV , rijden op de stroom van het dak.
6 km per kWh.
contract met groene stroom leverancier.
geen gas geen benzine geen diesel.
de warmtepomp produceert warm water van 60 C.
het is geen lage temperatuur systeem.
en de capaciteit is dezelfde als die van de in 2012 gesloopte gasketel.
geen berekeningen en geen extra isolatie en geen ombouw naar lage temperatuur.
geen warmtenet monopolie met houtstook, geen duur waterstof, geen duur gasnet.
gewoon aansluiten op de bestaande CV radiatoren.
gewoon standaard
1 Zonnepanelen 6000 kWh, stroom van de zon
2 inductiekoken koken op de zon
3 warmtepomp 60 C 16 kW warmte uit de buitenlucht
klaar is kees.