Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo koel je je drankjes razendsnel – Vergeten koelmethode

In de zomer kun je je koelkast volstoppen met bier en frisdrank, maar hoe doe je dat als je op het strand bent? Met een koelbox? Dat is niet erg effectief. Zo maak je je drankjes ijskoud (echt ijskoud) in no-time met een vergeten koelmethode - zonder koelkast.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Dit heb je nodig om je drankjes koel te houden

Om je drankjes (zoals bier en frisdrank) op een snelle manier ijskoud te maken heb je de volgende spullen nodig:

 • Een hoop ijsblokjes
 • Water
 • Keukenzout
 • Een kom, koelbox of iets anders om het in te koelen

Dit moet je doen

Gooi ijs in de kom en giet er water bij. Gooi er vervolgens flink wat zout doorheen en roer het even door elkaar. Gooi je flesjes bier, wijnflessen, flessen frisdrank in het ijswater en wacht een tijdje. Binnen een half uur zijn je drankjes ijskoud!

Drankjes koelen zonder koelkast – Hoe kan dat?

Het zout zorgt voor een chemische reactie waardoor het koelproces wordt versneld. Bovendien verlaagt het zout het vriespunt van het water waardoor het kouder kan worden. Door gebruik te maken van water maak je het raakgebied op je drankje groter. Als je uitsluitend koelt met ijsblokjes worden je blikjes amper aangeraakt, door het water worden de blikjes omgeven door kou. Op deze manier is het heel eenvoudig om je drankjes buiten de koelkast te koelen.

Werkt dit echt?

Ja, we hebben het zelf al meerdere malen getest. Drankjes van kamertemperatuur zijn binnen een half uur lekker koud. Zo koud dat ze zelfs beslaan. Als je het nog niet gelooft kun je het onderstaande filmpje bekijken.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Majoh1966

  Het lijkt handig, en werkt ook echt, maar mijn scheikundeleraar waarschuwde altijd; je kunt je handen er werkelijk aan ‘branden’ (bevriezen). Dus een waarschuwing is ook hierboven wel op z’n plaats.

 2. 🐐 arn

  Als je ijsblokjes kan maken en meenemen zal je ook wel iets hebben om je bier in te zetten om het in koud te houden/maken.

 3. 🐐 Hester

  Wanneer geen ijsblokjes voor handen: wikkel in natte handdoek! Warmte van de drankjes wordt gebruikt door vocht om te verdampen. …. Beproefde methode voor insuline mee op reis. Niet ijskoud maar gekoeld.

 4. 🐐 Marjan

  De tip met de handdoek…. ik leerde van een schipper dat een fles, gerold in krantenpapier, natgemaakt en in de wind/op de tocht gezet ook goed koud wordt. Op de volkstuin groef ooit een medetuinier een plastic box in, in de grond. Ook daarin bleef alles koud genoeg. Tegen dat zout heb ik overigens wel bezwaar: waar laat je dat? Goed voor de grond is het niet. Behalve op het strand…en …kun je daar i.p.v. zout en water, niet ook zeewater gebruiken? Overigens: dank voor je artikel en de reacties (niet rot bedoeld) Op die manier komen er echt heel veel tips binnen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate