Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zwarte bonensoep

Heb je nog een paar blikken zwarte bonen in huis? Komt dat even goed uit - je kunt hier deze heerlijke zwarte bonensoep mee maken. De voorbereidingen duren slechts 10 minuten, de rest gaat vanzelf.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

In de ban van de ring soep

Je zult zo onderhand wel denken dat ik alleen maar soep recepten op mijn website plaats. Klopt wel een beetje. De laatste tijd was ik in een soepfase en deze recepten wilde ik dan ook graag met je delen.

Dat is ook het geval met deze zwarte bonensoep. Een soep die zo vullend en rijk van smaak is – die verdient een plekje op het web. Gevuld met onder meer zwarte bonen, bleekselderij en wortel en op smaak gebracht met chili vlokken en de nodige komijn. Wil je het feestje compleet maken – garneer de zwarte bonensoep dan naar wens met wat schijfjes avocado, koriander en eventueel met wat tortilla chips.

zwarte bonensoep recept

Wat heb je nodig?

De ingrediënten hieronder om deze zwarte bonensoep te maken zijn genoeg voor 4-6 kommen. De voorbereiding om deze soep te maken duurt zo’n 10 minuten. De rest gaat haast vanzelf – binnen een uur staat de soep op tafel.

  • scheutje olijfolie
  • 2 uien – kleingesneden
  • 3 stengels bleekselderij – in dunne ringen
  • 1 wortel – kleingesneden
  • 4 teentjes knoflook – fijngesneden
  • 4 theelepels komijnpoeder
  • 1/2 theelepel chili vlokken – of iets minder, als je niet van erg pittig houdt 🌶
  • 4 blikken (van 400 ml) zwarte bonen – afgespoeld en uitgelekt
  • 1 liter groentebouillon
  • klein bosje koriander – fijngehakt
  • 2 eetlepels citroensap
  • peper en zout
  • Optioneel: om te garneren: verse koriander, schijfjes avocado, tortilla chips

Bereidingswijze:

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een flinke soeppan op laag vuur en voeg de gesnipperde ui, bleekselderij en wortel toe, samen met een snufje zout. Kook, en roer af en toe door elkaar, tot de groente zacht is – dit duurt zo’n 10 minuten.
  2. Voeg de knoflook, chili vlokken en komijnpoeder toe en bak tot ze geurig zijn – ongeveer een halve minuut. Giet de zwarte bonen en de groentebouillon erbij en laat de soep op middelhoog vuur voor 30 minuten sudderen.
  3. Gebruik vervolgens een staafmixer om een deel van de zwarte bonensoep te pureren. Op deze manier ontstaat er een gebonden soep waar nog een deel van de groente en zwarte bonen zichtbaar zijn.
  4. Roer er de verse koriander en het citroensap door en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Garneer de soep optioneel met nog meer verse koriander, wat schijfjes avocado en een handjevol tortilla chips.

zwarte bonensoep

En de zwarte bonensoep is klaar! Je kunt de soep direct eten, een dag van tevoren maken, of je kunt (een deel van de soep) invriezen om op een later moment te eten. Allemaal prima.🍜

Deze zwarte bonensoep is snel gemaakt en ik weet zeker dat deze soep vaker op het menu zal staan. Bij mij in ieder geval zeker.

Ik ben heel benieuwd of je deze soep ook eens gaat maken. Laat het me dan zeker weten als reactie onderaan het artikel of via Instagram of Facebook. Wordt gewaardeerd!🙏🏼

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Gerjan

    Dank voor je recept! Wanneer moet het water er bij gevoegd worden? Het lijkt nu alsof je heel lang de groente bakt in de soeppan 😉
    Overigens heb ik je mueslirepen/eiwitrepen recept regelmatig gebruikt in allerlei variaties en ik krijg erg positieve reacties daar op!

  2. 🐐 Billy

    Hi Gerjan! Wat leuk om te horen dat de eiwitrepen goed in de smaak vallen! 🙂

    De groentebouillon voeg je op hetzelfde moment als de zwarte bonen toe (zie stap 2). Ben benieuwd of dit recept ook zo goed bevalt!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate