Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

18 tips voor minder afval in huis

Ben je al dat gesjouw naar de container ook zo zat? Lees dan snel onze tips om minder afval te producteren. Minder afval is niet alleen goed voor je bankrekening - ook de natuur zal je voor eeuwig dankbaar zijn.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Bye bye afval – zo in de afvalbak

Per jaar wordt er in Nederland 360 kilo afval per persoon weggegooid. Dat is hartstikke veel en niet altijd nodig.

In 40 jaar is het aantal afval per inwoner van Europa verdubbeld en nog steeds groeit de hoeveelheid afval per persoon per jaar met 1 tot 2 procent. Deze grote hoeveelheid afval ontstaat door de hoeveelheid producten die wij tegenwoordig slechts enkele keren gebruiken.

Niet alleen het maken en gebruiken van deze niet-duurzame producten levert veel afval op, ook het transport en de distributie zorgen voor veel extra afval. Vandaar dat we eens denken, dat kan anders. Minder spullen kopen = minder afval. Zo simpel is het.

Lees ook: Mijn nieuwe doelen om minder afval thuis te produceren

Help de natuur en uiteindelijk jezelf

Het duurzaam afbreken van afval kost veel tijd en moeite. Hier komen vaak chemische processen bij kijken die ontzettend slecht zijn voor moeder natuur. Soms wordt afval zelfs helemaal niet afgebroken en wordt het zo in de natuur gegooid.

Wat ook nog wel eens gebeurt: er wordt een grote kuil gegraven en hier wordt het afval in gegooid. Zand erover zul je denken, maar helaas gaat dat hier niet op. Het afval vervuilt de grond en daardoor kunnen op dat gebied geen gewassen meer groeien. Bomen en planten gaan dood en dit stuk natuur wordt niets meer waard. Genoeg redenen dus om ervoor te zorgen dat je minder afval gaat produceren – vandaar hieronder onze 18 praktische tips.

18x minder afval tips:

  1. Vermijd wegwerpproducten. Dat lijkt misschien makkelijk, maar al dat plastic levert veel (onnodig!) afval op.
  2. Gooi je oude kleding niet weg, maar geef het een tweede leven. Kringloopwinkels of kledingbakken voor kinderen in derdewereldlanden zullen je dankbaar zijn.
  3. Is iets kapot? Gooi het niet meteen weg, maar laat het repareren (bijvoorbeeld een schoenzool).
  4. Koop oplaadbare batterijen. Batterijen zijn chemisch afval en moeilijk af te breken. Ook zijn oplaadbare batterijen op den duur goedkoper.
  5. Plak een nee-nee sticker op de brievenbus, tegenwoordig zijn nieuwtjes en reclamefolders gewoon direct online te bekijken.
  6. Doe groenten en fruit los in je mandje in de supermarkt. De dunne plastic zakjes zijn alleen maar meer afval.
  7. Gebruik een blokje zeep in plaats van douchegel uit een fles. Dit levert minder plastic afval op.
  8. Simpel maar doeltreffend – vervang alle lampen in huis voor ledlampen. Eerder verscheen er een artikel hoeveel je hiermee kunt besparen.
  9. Drink water uit de kraan in plaats van water uit flessen.
  10. Koop niet te veel vers eten in een keer waarvan je bijna weet dat je het niet gaat opeten. Zo is de kans het kleinst dat je producten weg moet gooien die je niet gebruikt hebt en daardoor verrot zijn. Lees ook deze tips om je leftovers te gebruiken.
  11. Bezig met klussen? Huur dan apparaten in plaats van deze aan te schaffen of kijk eens op een dienst waarmee je je gereedschap deelt met een ander (zoals Peerby).
  12. Print dubbelzijdig in plaats van alles op een enkel velletje. Dat scheelt de helft minder papier.
  13. Koop waar mogelijk navul-verpakkingen in plaats van steeds een nieuw product.
  14. Ben je veel onderweg? Vul een eigen thermoskan met koffie of thee in plaats van steeds wegwerp-bekertjes te vullen bij de kiosk.
  15. Denk na voordat je iets koopt. Heb ik het product echt nodig of belandt het in de kast (en uiteindelijk in de prullenbak).
  16. Neem een eigen tas mee naar de supermarkt in plaats van steeds een plastic tas te kopen.
  17. Hergebruik cadeaupapier – of pak cadeautje in in oude kranten of tijdschriften.
  18. Stop je lunch in een plastic trommel in plaats van aluminiumfolie of een boterhamzakje.

Heb je zelf handige en slimme tips om je afval drastisch te verminderen? Laat dan zeker een reactie achter. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

20 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Sofie

    Ik heb nog wel enkele tips:

    1) vroeger gebruikte ik altijd van die verpakte schoonmaakdoekjes. Nu heb ik gewoon oude stukken laken in stukjes geknipt en deze in zo een doekjesverdeler gestopt en over de doekjes wat allesreiniger. Werkt even goed en je kan ze achteraf gewoon wassen;
    2) Als je yoghurt dreigt te vervallen, vries ze in in ijsblok bakjes. Later kan je ze gebruiken in smoothies. Dt geld ook voor fruit, dreigt het te vervallen, vries het gewoon in.
    3) Allesreiniger kan je perfect aanlengen. Een spray busje met een beetje allesreiniger en de rest aanvullen met water. Werkt even goed en gaat veel langer mee.
    4) Maak een maaltijdplan. Ik maak om de 2 weken een maaltijdplan. Hierdoor ga ik maar één keer om de 2 weken naar de winkel, waardoor ik minder ‘impulsaankopen’ doe en gebruik je alles wat je gekocht heb. Een diepvriezer is hiervoor echt een gemak.

    Dat is het voorlopig, maar als je even nadenkt over hoe je met je spullen omgaat en kunt omgaan, kom je vanzelf op enkele ideeën.

  2. 🐐 W. Sickens de Wal

    Gebruik je een droogtrommel? Stop je was er 3a4 min. in (ligt een beetje aan de hoeveelheid), dan is je was zo uit de kreukels, hang het meteen strak op en je hoeft bijna niet meer te srtijken; laat het drogen, opvouwen en zo de kast in!

  3. 🐐 Marian

    Oude hemden onderaan ( tegen gesteld van de schouders is het mooist) dichtnaaien . Rekt beter dan een plastic tasje en je kan er van alles in kwijt.

  4. 🐐 Eve

    sofie, heb je een voorbeeld van je maaltijd plan? Zelf was ik al begonnen met groentes in de supermarkt niet in aparte plastic tasjes te doen. En neem altijd een tas mee als ik boodschappen ga doen. Ook maak ik gebruik van lijstjes, ook goed om impuls aankopen tegen te gaan…en je haalt wat je echt nodig hebt.

  5. 🐐 Nancy

    Geef afgedankte legbatterijkippen een 2de leven. Op internet kan je organisaties vinden die zich hiervoor inzetten. Ze eten je groeten- fruit- en tafelrestjes op en in ruil geven ze je lekkere eieren.

  6. 🐐 Simone

    De kartonnen pakken van vruchtensappen e.d. mogen niet bij het oud- papier afval en belanden zo dus op de afvalhoop.
    Daarom koop ik voortaan alleen nog dit soort dranken in statiegeld flessen.

  7. 🐐 Martin

    Als je schoonmaakt mbv een plantenspuit check de verhouding. klok 1000ml. 25ml allesreiniger = goed voor 5000ml. Ik gebruik voor wc, badkamer n wc’s 500ml water. Is 1/10 deel = slechts 2,5 ml allesreiniger = 1 theelepel allesreiniger. Gebruik ik 200ml voor 11/2 vertrek of verdeel ik het over meer dagen dan gebruik ik een geel klein citroensapflesje om te doseren. Dat spuitje werkt fantastisch en voor 250 ml water is het groene dopje (vol) genoeg = 1,25ml. Voor de vloeren gebruiken we slechts 2 liter heet water dus 10ml allesreiniger. Als doseerdop gebruik ik de oude doseerdop van mijn hoestdrankfles. Jawel je hebt alles al !! Ik doe 18 maanden met zo’n fles ipv 2,66 maand zoals mijn vrouw het deed. Dat scheelt bijna 6 plastic flessen per jaar ! En per week 27,5 liter water en het gaat veel sneller en wordt ook beter schoon !

  8. 🐐 Martin

    Wij hergebruiken ons plastic afval of beter gezegd ik. We hebben 4 helmer ikea ladekastjes met samen 24 laadjes. Door de kwarkbakjes af te wassen en in rijen van 3 naast elkaar in de laadjes te doen en dan kan je er ongeveer 4 of 5 rijen in doen = 12 tot 15 kwarkbakjes. De laadjes zijn gratis gearchiveerd. Elk bakje heeft een andere functie, bijv. gummetjes, elastiekjes, rode knoopjes, nietjes batterijtjes op formaat, usb sticks, sd-kaartjes, stainleymesjes, plakband, klosjes touw, kabeltjes mbv champignondoosjes 250gr enkele 10-tallen en ga zo maar door.
    Ik kan die systemen natuurlijk ook aanschaffen via ikea etc.
    Maar 1. voor die verpakkinge betaal je, 2. ik heb veel minder afval (plastic: doe ik al 2 mnd met zak, voorheen 6; terwijl ik pas 1 mnd hergebruik), nu heb ik er wat aan anders de gemeente of afvalverwerker (gaat met de winst ervan door), ik gebruik geen vuilniszakken meer ook niet voor restafval of groente (dat breekt ook nooit af !).
    Ik koop plastic verpakkingen die ik kan hergebruiken zolang ze niet veel duurder zijn dan zakken die niet hrsluitbaar zijn zijn ivm beperkt budget !
    Rstafvalbak is 10 l samla bak ikea. Ik wil zien wat ik verbruik. Dat is voor klein restafval. Oude restafvalbak gooit mijn vrouw blikken, plastic flessen en metaalkleurig plastic in. Als die vol is zoek ik hem uit. Was ze af. Ik wil geen muizen of ratten. Ik haal de onderkant uit blikken en druk ze vervolgens plat. Met een scherp mes haal ik de papieren wikkel ervan af. Perfect formaat voor boodschappen briefjes, memo’s etc.
    Daarna gaan ze naar de kleine doorzichtige afvalbak. Die is na 4 weken nog geen 1/10 vol.
    Groente afval doen we nu in een emailen schaal met deksel, die op het keukenblad staat. Moeten we groente snijden dan nemen we hem mee naar de eettafel. Het afval mikken we erin. Klaar ! Deksel erop en terug op zijn plaats. Na 4 dagen is ie wel vol vooral met koffiefilters. Dan brengen we de schaal naar de kliko aan het eind van de tuin.
    Dat ding weegt niks, vroeger deden we het in een kleine pedaalemmer. Zat die vol moest ik hem tillen. Loodzwaar en de handgreep had het allang af laten weten. Bovendien weer een smerige zak en binnenkant pedaalemmer. Niet schoon te krijgen. Emailen schaal als laatstse afwassen na alle plastic en diepvriesverpakkingen (schoon geen ratten en muizen) en hij is als nieuw !

  9. 🐐 Martin

    Wij bestellen voor 1 tot 2 maanden bij de ah, zolang de producten daar goedkoper zijn. En ik doe gedegen onderzoek. Ik reken uit wat we per gewicht besparen: vaak 60 kg en meerder kubieke meters die we onmogelijk zelf kunnen dragen (geen auto). Ik doe het sinds we een afvaldieet volgen en bleek dat vooral mango (diepvries 250gr) 0,50 cent goedkoper was dan een blik mango fairtrade van de plus. Ik heb er 16 nodig voor 42 verschilllende opties. Ze hebben voordeel verpakkingen van ingredienten die ik nodig heb, die veel voordeliger zijn plus minder afval. En een groter assortiment. Ik gebruik ze ook voor ingredienten voor het zelf maken van verzorgingsproducten en schoonmaakproducten etc.
    Ik was echter iets te gulzig. Gevolg 2 koelkasten vol dus 2 x electriciteit. Dus volgende keer iets minder bestellen! Ik heb het al uitgerekend (maaltijdplan). Als ik het slim aanpak kom ik weer boven de 70 euro uit (moet) en kan ik 2 x bonusproducten bestellen. Die bestel ik in grote hoeveelheden als het 1+1 gratis is of icm spaaracties (milner: 5 eurosparen op oude plakken kaas dat 3,15 kost=snack). Altijd winst ! Zijn altijd producten die we vaak gebruiken ! Dan hebben we voor een jaar of langer in huis.
    Thuis verwijder ik alle verpakkingen zo snel mogelijk. Theezakjes knip ik open en sla ik op in bussen met losse thee. Ik zoek uit wat ikvoor 1 kop thee nodig heb en wat voor 1 liter. Ik doe er 5 x zo lang mee en ondanks dat ik weinig kastjes heb passen alle voorraden erin.
    We gebruiken zipzakken van de hema (30 st 1 euro). Die gebruiken we voor veel dingen: aanbiedingen van oude kaas. Snijden we in blokken (verwijdern plastic), 200 gram per zipzak (luchtdicht opgevouwen en gezipt. Diepvriesverpakkingen idem: mango, blauwe bessen, zomerfruit, frambozen, aardbeien, spinazie, grootverpakingen zalm, kabeljauw verpakken we per stuk. Makkelijker op te bergen en ga zo maar door !

  10. 🐐 Martin

    Bij ons in gouda mogen drank- yoghurtpakken, sappakken bij ht plastic. Check de site van je afvalverwerker en print uit per plastic, papier,gft, restafval er bij hoort.

  11. 🐐 Martin

    Ik koop losse groente zondr plastic. Thuis snijd ik die direct klein. Alles ! Ik weeg af wat ik nu nodig heb. Ik spoel het allemaal af en haal het vocht er mbv van zo’n draaibak uit. Wat ik niet nodig heb gaat per 250 gr in een zipzak en direct de vriezer in. Ik heb weinig restafval !

  12. 🐐 Gerben

    Lege cartridges en oude gebruikte mobiele telefoons kunnen ingeleverd worden bij verschillende inzamelpunten, zie http://www.eekoinzamel.nl. Dus niet bij het restafval. Ze worden vervolgens hergebruikt of gerecycled en de opbrengt gaat naar één van de goede doelen zoals Stichting AAP.

  13. 🐐 Marjan

    Heb je een broodzak of ander plastic zakje over en heb je toevallig ook nog een hond,hergebruik deze zakken of zakjes om de ontlasting mee op te ruimen.Scheelt weer plastic poepzakjes en je recycled gelijk je plastic zakken of zakjes.

  14. 🐐 Marjan

    Hallo Martin,ook de koffiefilters kun je scheiden, nl door de koffiedras door de gootsteen te gooien en daardoor ontstop je als het ware de afvoer en de lege filters die doe ik bij het oud papier.

  15. 🐐 Billy

    Ook kun je het koffiedik als plantenvoeding gebruiken. Koffiedik is wat zurig en doet het goed bij veel planten en groenten.

  16. 🐐 Marjan

    Klopt helemaal Billy,ik heb dat ook vaker gedaan maar de laatste tijd vergeet ik dat nog wel eens.

  17. 🐐 freezy

    als je kinderen hebt die wat creatief zijn kun je ze met lege flessen en oud papier en dergelijke laten knutselen

  18. 🐐 Nicole

    ik gebruik om de poetsen een flacon met een scheutje azijn in,je hebt zo geen flacons van allesreiniger die je nadien moet weggooien ,azijn is dan ook nog eens milieuvriendelijk ontsmet reinigt en doet glanzen

  19. 🐐 Nicole

    IK bedoel met flacon allesreiniger bussen allesreiniger

  20. 🐐 inge

    hoi hoi,

    Ik gebruik zelf een “ouderwets” scheermes. Zo een dat je mischien herkent van je opa dat hij hem met een kwast gebruikt. Deze hoef je een keer los aan te schaffen en hierbij hoef je alleen de mesjes los te kopen. Dit is veel goedkoper dan wegwerpscheermesjes en hierbij verbruik je geen plastic.

    Bij verschillende winkels kan je een bamboe tandenborstel kopen. Doordat deze gemaakt is van bamoe kan hij lang mee maar is hij wel afbreekbaar.

    Op de markt zijn er al verschillende hergebruikbare make-up reinigings doekjes te koop. Je kan natuurlijk ook oude handdoeken klein knippen en zo gebruiken. Dan hoef je niet iedere keer weer naar de drogist om watteschijfjes te kopen.

    Vlees kan natuurlijk gekocht worden op de markt of slager. Zeker de markt is goedkoper dan de supermarkt. Hierbij kan je natuurlijk vragen of de medewerker het vlees in een zelf meegebracht bakje legt. Dan hoeft hij geen zakje meer te gebruiken.

    We willen vaak nieuwe kleding/meubels kopen hoewel dit erg slecht is voor het milieu. Kijk wat vaker wat je in kringlopen kan vinden.

    Aloe vera is een makkelijke plant voor in huis. Als je deze baderen open maakt komt er een soort gel uit. Dit word veel in onze dagcremes gebruikt. In Maleisie gebruiken ze deze bladeren vers als facewash of shampoo. Je maakt de bladeren open en kan dit direct gebruiken

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate