Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

5 tips voor huishoudelijke uitstellers

Je hebt gelijk, het huishouden runnen is niet altijd even leuk. Vaak doe je liever andere dingen dan stofzuigen, opruimen, organiseren en het vuil sorteren. Je wilt tot rust komen, lekker genieten van het leven en vooral zorgeloos op de bank hangen! Ben jij een huishoudelijke uitsteller? Dan hebben wij tips voor je!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Uitstelgedrag in het huishouden

Het huis netjes en schoon houden is niet altijd eenvoudig. Je hebt meer dingen aan je hoofd! Wanneer je het druk hebt, of gewoon uitstellend van aard bent, is het heerlijk om de huishoudelijke taken nog even voor je uit te schuiven.

 • “Het toilet ruikt een beetje, ik maak hem morgen wel schoon.”
 • “Ik moet er nu echt een wasje in doen, de mand puilt uit. Doe ik vanavond.”
 • “De tafel ruim ik na aflevering van mijn favoriete serie wel af.”
 • “Als ik even de plumeau door de kamer haal dan hoef ik niet te stofzuigen.”
 • “Als ik gewoon de slaapkamerdeur dicht trek, dan zijn al mijn problemen verdwenen.”

Een directe beloning door uit te stellen

Wanneer je een huishoudelijke taak uitstelt dan word je meteen beloond. Je besluit dat je de taak later wel kunt verrichten, en dat geeft je direct de vrijheid om iets leukers te gaan doen. Even niet opruimen of schoonmaken, eerst iets leuks doen.

Het grote nadeel van deze gewoonte is natuurlijk dat het werk zich opstapelt, en dat je nooit in een fris en georganiseerd huis kunt leven. Een schone, opgeruimde leefomgeving is voor de meeste mensen een voorwaarde voor een gelukkig leven. Als het altijd smoezelig en rommelig is in huis, dan sta je dus je eigen geluk in de weg!

Wil je van deze gewoonte af? Dan hebben wij vijf tips voor je!

1. Iets doen is beter dan niets doen

Goed, de tafel is vies van het avondeten en jij zou het liefst met een wijntje op de bank ploffen. In plaats van helemaal niets te doen, zou je ervoor kunnen kiezen om in ieder geval de vaat in de keuken te zetten. Het is een kleine moeite, en je bent meteen al een stuk opgeschoten. Iets doen is altijd beter dan niets doen. Maak dus gewoon een beginnetje.

2. Het maakt niet uit waar je begint

Wanneer je te maken hebt met een grote berg werk als gevolg van je uitstelgedrag, is het verleidelijk om te blijven uitstellen omdat je niet weet waar je moet beginnen. Dit haakt in op de vorige tip: begin gewoon ergens. Wanneer je een beginnetje hebt gemaakt wordt het zoveel makkelijker om het af te maken.

3. Leef met een kleine opruim routine

Maak je leven makkelijker door iedere dag voordat je naar bed gaat je huis even terug naar het ‘nulpunt’ te brengen. Dat wil zeggen, je brengt het huis iedere avond terug in dezelfde staat. Schud de kussens op, ruim de tafels leeg, zorg dat de keuken schoon is enzovoort. Hierdoor start je iedere ochtend in een opgeruimd en schoon huis, en kan de rommel nooit ophopen over meerdere dagen!

4. Denk in kleine stappen

Uitstelgedrag ontstaat wanneer we het gevoel hebben het overzicht te verliezen. Als er te veel werk is, of als het werk te ingewikkeld lijkt. Denk in zo’n geval altijd in kleine stappen. Werk jezelf stap voor stap door de rommel en viezigheid heen, en zie hoe het steeds makkelijker wordt om door te gaan!

5. Leef volgens CAYG

Door te leven volgens ‘Clean As You Go‘ hoef je nooit meer achteraf een heleboel op te ruimen of schoon te maken. Laat datgene waar je mee bezig bent geweest altijd schoon en opgeruimd achter. Je kunt bijvoorbeeld de vaatwasser inruimen tijdens het koken, je bureau netjes achterlaten als je klaar bent, direct het bed opschudden als je opstaat en de vuile was direct in de wasmand gooien.

Reken af met uitstelgedrag – definitieve oplossing

uitstelgedragWil je voor eens en voor altijd afrekenen met je uitstelgedrag? Dan hebben wij iets leuks voor je. Op soChicken kun je aan de slag met de effectieve uitstelgedrag cursus. De cursus helpt je je uitstelgedrag om te zetten in discipline. De tips en opdrachten in deze cursus werken zowel op je werk als thuis.

Al duizenden mensen hebben hun uitstelgedrag aangepakt met deze cursus, en misschien is het ook voor jou de oplossing die je al zo lang zoekt! Lees hier meer over deze effectieve cursus…

 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

21 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Nienke

  Wat voor mij (als koningin van het uitstellen) altijd werkt is mezelf voor de gek houden dat ik het echt wel leuk vind, dus eigenlijk direct na het opstaan lekker muziekje opzetten en heel enthousiast aan de slag gaan. Meestal ben ik dan al een heel eind op weg. En belonen: een uur bezig is daarna een uurtje wat leuks doen.

 2. 🐐 Janine

  Heel herkenbaar allemaal. Ik probeer volgens clean as you go te leven, maar dat lukt me niet altijd. De tip om in kleine stappen te denken ga ik zeker eens toepassen. Dank voor dit verfrissende artikel!!!

 3. 🐐 Elisabeth

  Sinds ik op de site heb gelezen over “clean as you go” hanteer ik dat principe zo vaak mogelijk. Als ondernemer, met jong gezin en regelmatig paar dagen in het buitenland heb ik namelijk altijd het gevoel dat ik achter de eiten aanloop. Wat mij helpt is het huishouden verdelen in kamers. Elke dag 1 ruimte schoonmaken, in plaats van een vaste dag per week het hele huis.
  En maak het jezelf makkelijk. Een grote foulard over de bank was je makkelijker dan een hele hoes, even de bezem door de kamer voordat je gaat zitten zorgt al voor ontspanning en is veel minder gedoe dan de stofzuiger weer tevoorschijn halen, etc etc.

 4. 🐐 Claudia

  Ik probeer volgens CAYG te leven. Maar nu ik weer druk ben met stage en school, betrap ik mezelf erop dat ik me er niet aan houd.
  Er staat alweer iets teveel afwas, mijn bureau ligt vol troep en stof. En eergisteren besloot ik een bos tulpen bij te knippen omdat ze gingen hangen. Daarna zag het er helemaal niet meer uit en besloot ik de mooie bloemen er tussenuit te halen en in een andere vaas te zetten en de rest weg te gooien. Die ‘rest’ ligt nog op de grond 😛 want opeens was het al laat op de avond en had ik geen zin meer.
  Oh wat slecht, ik moet me schamen!
  Maar, morgen is het zaterdag, dan ga ik er weer tegenaan. Want ik poetsen en opruimen doe ik trouw elk weekend!

 5. 🐐 Eve

  Beste Jelle, zelf ben ik erg van goede gewoontes oftewel opruim routines. Bv. tafels opruimen, de 2 minutencheck voordat ik de deur uitga. Ook geloof ik erg in the- clean as you go- voor de badkamer vooral. Het moeilijkste is het vasthouden aan de gewoontes als er veranderingen zijn zoals een verhuizing of verbouwing.

 6. 🐐 Gemma

  Ik weet dat dit heel kansloos klinkt maar; als ik me echt ga irriteren en mezelf steeds niet kan zetten tot het huishouden, dan nodig ik iemand uit… Ik vraag mijn neef te eten, mijn ouders op de koffie, een vriendin voor een wijntje… Dan móet ik.
  Ik gun mezelf dan wel 2 tot 3 vrije avonden om het huis aan te pakken (anders wordt het al snel laden volproppen en dus problemen verplaatsen)
  Enne … de visite mag niet plassen en al helemaal geen wijn morsen of schoenen aanhouden :p :p

 7. 🐐 Jo

  Mijn moeder zegt altijd tegen ons: van uitstel komt afstel met betrekking tot huiswerk/schoolopdrachten. Toch stelt zij het huishoudelijk werk steeds uit 🙂 De tips die hier boven staan moet ik echt eens aan mijn ma laten zien.

 8. 🐐 margriet

  ik stel heel weinig iets uit. Elke morgen na het wassen en plassen even de wastafel en toilet schoonmaken en elke vrijdag helemaal goed zo hou je de boel schoon en geen vervuilende wcblokjes in je toilet, schoonmaken met een mengsel van soda en azijn in een spuitfles. hoe goedkoop kan het.

 9. 🐐 Ro

  Ik ben nu gelukkig netter geworden. De tips gebruik ik in mijn huishouden. Ik ben nu veeeel sneller klaar en kan leuke dingen doen

 10. 🐐 Alysia

  Goede tips, erg handig! Het is inderdaad niet altijd even makkelijk om te beginnen aan bepaalde klusjes. Wat bij mij erg heeft geholpen is een centraal stofzuigsysteem. Hiermee is stofzuigen veel gemakkelijker en zie ik er minder tegenop. Je hebt niet alleen de stofzuiger (slang in dit geval) gepakt maar ook het stofzuigen zelf gaat makkelijker. Ook heb je hem zo weer opgeborgen. Aanrader dus! (ik heb de mijne online besteld bij Astrovac voor de geïnteresseerden, dit bevalt super)

 11. 🐐 Jannie

  Wij houden op onze vrije dagen een pommodoro momentje. Zowel mijn man als ik hebben onze eigen werkzaamheden in huis. Ik ben chef opruimen en bovenetage, hij chef stofzuigen en dweilen. Zodra de 25 minuten over zijn, drinken we even een kopje koffie. Daarna start een nieuw moment en doen we wat er nog gedaan moet worden. Ondertussen wordt dat wat gesopt moet worden alvast met een spuitfles allesreiniger behandeld. Zo is alles voor het weekend in goed een uur opgeruimd en schoon en hoeven we het hele weekend niets te doen.

 12. 🐐 Jaqueline

  Zo herkenbaar die uitspraken. Ik ben ook een echte uitsteller. Gek, want voor mijn werk maak ik ook schoon en dan is die discipline er zeker wel. Thuis heb ik toch vaak zo iets van, ach het is lekker weer, dat schoonmaken komt morgen wel. Helaas is er elke dag wel weer een reden om het niet te doen haha. Als het echt te gek wordt dan doe ik het natuurlijk wel, maar vaak ligt er dan toch al een aardig stoflaagje. Ik ga je tips zeker eens toepassen!

  Groetjes,
  Jaqueline

 13. 🐐 Maria

  O la lá ik zie wel dat ik niet de enige ben. Het meest afgrijselijk denkbare onderwerp. Wat ik het ergste vind aan stofzuigen is de herrie. Het moet zo zijn ontworpen. In Giethoorn worden hele boten voortgestuwd door praktisch geluidloze fluisterboten. En het is niet de luchtstroom die noodzakelijk is voor het zuigeffect waardoor we liefst met oorwarmers te werk gaan. Zeer denigrerend dit. Als de stofzuiger voor mannen was ontworpen zag het er allemaal ongetwijfeld heel anders uit.

 14. 🐐 Yvonne

  Ik vind CAYG geweldig! Maar er moeten vaak ook andere klussen gedaan worden. Hiervoor zet ik mijn wekker. Ik ga bv 15 minuten strijken en daarna stop ik. Dat kwartier is goed te overzien. En zo doe ik dat met meer huishoudelijke klusjes in huis die niet met CAYG gedaan kunnen worden.
  Groetjes,
  Yvonne

 15. 🐐 Anne

  Ik ben een type die het liefst alles achter elkaar afwerkt: alle was in 1 x weg, alle “zooi” in 1 x weg, Het huis in 1 x gepoetst en de boodschappen voor 1 hele week!! Ik werk en heb overal een broertje dood aan!! Doorwerken om het zo snel mogelijk gedaan te hebben. Was 1 x per week vouwen in plaats van 7 keer!! En sommige machines heb ik gewoon aan staan als ik werken ben!!! Nu nog een robot stofzuiger, 30 pakjes brood in de vriezer voor naar het werk en s morgens koken voor s avonds als ik vrij ben (of voor 2 of 3 dagen!!).

 16. 🐐 Kathinka

  ik heb een hekelo aan het huishouden en stel graag dingen uit tot het weekend, maar 1 ding doe ik tegenwoordig met plezier: strijken. W

 17. 🐐 Kathinka

  sorry, stijve vingers, verkeerde toets.
  Strijken doe ik dus graag want dat is ons ‘cinema-moment’. Dan wordt er een leuke film opgezet, of zien we – ookal uitgesteld -iets wat we eerder opgenomen hebben. En voor ik het weet is de strijk gedaan. Tip: voordat je begint, eerst alles sorteren op wat te strijken is en wat alleen opgeplooid hoeft te worden. Scheelt veel tijd én stroom!

 18. 🐐 leukegeit

  Goeie tip Kathinka! Strijken is hier ook geen favoriete bezigheid, maar met de nodige afleiding is het zo gebeurd. 🙂

 19. 🐐 Willem

  Neem een schoonmaak(st)er. Zelfs als hij of zij niet schoon zou maken heb je er toch voor te zorgen dat je huis opgeruimd is.

 20. 🐐 Carola

  Ik hou van opruimen en schoonmaken.. ja echt! Geen gein.. Muziekje aan en gaan! Natuurlijk zijn er ook wel klusjes die ik wat minder leuk vind zoals strijken. Maar verder doe ik alles met plezier en als alles weer netjes en schoon is geniet ik er extra van. Met twee honden, twee vogels en een hamster in huis… owja en een man… is het soms wel even aanpoten. Iedere dag de stofzuiger er doorheen, anders heb ik vloerbedekking ipv laminaat en er ligt overal wel wat. Van honden speelgoed tot sokken van mijn man. Maar een schoonmaakster nemen daar denk ik voorlopig nog niet aan 😛 ik doe het lekker zelf!

 21. 🐐 Geertje

  Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik heb precies het tegenovergestelde. Ik kan ben een ontzettende controlfreak niet op mijn kont zitten, ben altijd bezig (zo van dan is het maar gedaan maar vervolgens zie ik 100 andere onbenullige klusjes…ik heb een hekel aan rommel en vuil) en ik word daar onderhand erg moe van dus ik wil graag een snelcursus uitstellen 😁. Idee voor volgende artikel 😉?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate