Tempeh bereiden en marineren. Lijkt moeilijk, is het niet. Ben je (nog) niet bekend met tempeh, laat me je er dan kennis mee maken. De laatste tijd heb ik me verdiept in de wondere wereld van het bereiden van tempeh - en ik deel graag mijn ervaringen met je.
Tempeh bereiden – wat is tempeh eigenlijk?
Voordat we tempeh bereiden is het goed om te weten wat tempeh eigenlijk is. Laten we hier eens mee beginnen. Tempeh is een blok samengeperste bonen (meestal sojabonen) die, in tegenstelling tot tofu, gefermenteerd zijn. Het fermentatieproces vindt plaats in een warmhoudkast die een precieze warmte nodig heeft tussen 28-32 graden Celsius.
Precies, gefermenteerd. Schimmels dus. Klinkt ranzig, maar geen zorgen: je proeft hier helemaal niks van. Vergelijk het maar eens met een blauwe schimmelkaas. Zit ook vol met schimmel – en toch is het heerlijk om te eten. 😊
Tempeh is dé perfecte vleesvervanger die ook nog eens een goede bron van eiwitten bevat (19 gram per 100 gram tempeh – 20% eiwitten dus). Daarnaast bevat tempeh ook nog eens de nodige calcium, magnesium en ijzer.
Goed spul.
Maar als je denkt dat je er bent als je in de supermarkt een blok tempeh hebt gekocht, dan moet ik je helaas teleurstellen. Je kunt tempeh in principe rauw eten, maar het heeft een muffe smaak. Mijn vriend vindt rauwe tempeh zelfs een beetje ruiken naar muurverf. Niet lekker dus.
Dus is het goed om tempeh te voorzien van een laagje marinade. Gewoon een simpele marinade voldoet om tempeh lekker te maken.
Tempeh marineren
Als je eenmaal een lekkere marinade hebt gevonden, dan is tempeh je grootste vriend. Mijn marinade is meestal een combinatie van onderstaande ingrediënten:
- Een blok tempeh van 250-300 gram
- 2 eetlepels olijfolie (of zonnebloemolie)
- 3 teentjes geperste knoflook
- 1 cm verse gember, fijngesneden
- 3 laurierbladen
- 60 gram rietsuiker
- 40 ml sojasaus
- 3 theelepels sambal (+ optioneel 1/4 Spaanse peper in reepjes)
En zo maak je de marinade:
- Verwarm de olijfolie in een wokpan en voeg de knoflook, Spaanse peper, gember en laurierbladen toe totdat het lekker gaat ruiken. Dit duurt al met al een kleine vijf minuten.
- Voeg rietsuiker, sambal en sojasaus toe en breng de marinade aan de kook. Zodra de saus wat ingedikt is, is de marinade klaar voor gebruik.
Tempeh bereiden – 3 manieren
Het bereiden van tempeh kan op verschillende manieren en ik moet je eerlijk zeggen dat ik hier tot een jaar geleden nooit een kei in ben geweest. De tempeh werd te droog, het smaakte nergens naar of ik liet de tempeh aanbranden op de barbecue. Bah.
Tot het moment dat ik een aantal maanden geleden een workshop heb gevolgd om zelf tempeh te maken. Een leerzaam moment was toch wel om te horen dat ik tempeh te droog bak en dat frituren de lekkerste manier is om tempeh te bereiden.
Dit heeft er voor gezorgd dat ik de laatste tijd ben gaan experimenten met het bereiden van tempeh.
De instructeur van de workshop gaf dus aan dat tempeh in principe het lekkerste is als je het frituurt. En inderdaad, toen ik tempeh laatst in kleine blokjes kort in een steelpannetje vol zonnebloemolie had gefrituurd werd het lekker. Heel lekker zelfs.
Maar -je kent me misschien een beetje- om nou persé iets te moeten frituren, voordat het lekker wordt, daar hou ik niet zo van. Dus heb ik nog twee manieren voor je gevonden om tempeh te bereiden.
1. Tempeh frituren
Dit is waarschijnlijk de meest bekende manier om tempeh lekker te maken. Het is heel simpel.
- Zorg dat je genoeg (zonnebloem)olie in een steelpannetje hebt en snijd de tempeh ik kleine blokjes/reepjes (zie foto)
- Bak de tempeh, zodra de olie heet genoeg is, goudbruin en krokant. Dit duurt zo’n 5-7 minuten. Laat de tempeh uitlekken op een stuk keukenpapier.
- Maak ondertussen bovenstaande marinade om de tempeh een lekkere smaak te geven. Hussel de tempeh door de marinade en je hebt een lekker bijgerecht.
2. Tempeh stomen
Een gezondere manier om tempeh te bereiden is door deze te stomen. Dit is misschien nog wel makkelijker dan frituren.
- Snijd de tempeh in dunne plakken en zet ondertussen een pan met stoommand met een klein laagje water op het vuur.
- Pak een stoommand en leg de plakken tempeh verdeeld over het mandje en sluit de pan af met een deksel.
- Laat de tempeh zo’n 15-18 minuten stomen, afhankelijk van de dikte.
- Vervolgens kun je de tempeh in kleine blokjes snijden en verwerken in een heerlijke curry als vleesvervanger.
3. Tempeh verkruimelen
Een nieuwe manier om tempeh te gebruiken in de keuken is door het als het ware uit elkaar te trekken. Een soort gyros, maar dan van tempeh. Zo ga je te werk:
- Verkruimel een blok tempeh boven een wokpan en bedek de tempeh met wat water.
- Zet het vuur hoog en stoom de verkruimelde tempeh tot het meeste water is geabsorbeerd, dit duurt ongeveer 15 minuten.
- Maak ondertussen een mengsel van: 1 eetlepel venkelzaad, 1 theelepel oregano, 1/4 Spaanse peper in reepjes, 1 theelepel salie, 2 teentjes geperste knoflook, 2 eetlepels soja saus, 1 eetlepel olijfolie en het sap van een halve citroen.
- Giet het overige water na 15 minuten af en voeg het zojuist gemaakte mengsel aan de tempeh toe op middelhoog vuur. Blijf gedurende 10 minuten af en toe roeren tot de lichtbruin is geworden.
Zoals je ziet is tempeh erg veelzijdig en kun je het in veel recepten gebruiken. Mijn favoriete tempeh recepten waar ik tempeh inmiddels in verwerk zijn curry’s en gewoon als bijgerecht.
Laat me zeker weten wat je er van vindt! Heb je zelf een andere manier om tempeh te bereiden? Of heb je een heerlijke marinade die je wilt delen? Ik ben heel benieuwd! 🙂
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
32 leuke geiten 🐐🐐
Hallo Billy, Ik heb de gemarineerde tempeh gemaakt. Dat is echt heel lekker.
Heerlijk, tempeh ! Ik heb het leren eten op Bali. De manier van frituren en dan mengen met een mix van ketjap manis, fijngesneden en kort gebakken rode peper, knoflook en ui vind ik het lekkerst. Heel simpel. Alleen een beetje rijst erbij en ik ben helemaal happy. Ik heb nog wel een heerlijk recept van tempeh die in dunne plakken wordt gesneden en door een pittig gekruid bloemmengsel gehaald wordt, waarna dit wordt gefrituurd, zodat het een lekker krokant korstje krijgt.
Dank voor jouw recepten van stomen en kruimelen. Ik ga ze zeker proberen.
Wat leuk dat je tempeh hebt leren eten op Bali Anita! Ik wil binnenkort ook nog eens een Indonesische variant maken, dus ik houd jouw ingrediënten zeker in mijn gedachten. Ben benieuwd wat je van de gestoomde en verkruimelde tempeh vindt. 🙂
Hoi Billy,
Wij hebben een keramische kookplaat…gaat dat frituren lukken denk je? Steelpannetje vol, standje 9 en veiligheidsbril op? ;-))
Liefs Bar
Haha, kijk je uit! 😉 Pannetje hoeft niet helemaal vol, een paar centimeter olie is voldoende. Ik heb zelf nog nooit gewerkt met een keramische kookplaat. Misschien kun je beginnen met een lager standje en dan kijken of de olie goed heet is geworden? Laat me zeker weten als het is gelukt en wat je van het recept vindt.
AlDe tempeh roosteren in de airfryer is ideaal. Lekker krokant.
Hey Billy!
Bizar genoeg geen pepertje (meer) in huis.
Ben superbenieuwd naar je marinade recept; het ruikt (al) heerlijk.
Nieuw voor me is, dat ik de marinade bak/kook en naderhand toevoeg…leuk!
Vraag nog: tot hoever bak jij de Tempeh?
Met dat krokante oranje, al?
Hi Emma! Hoe bedoel je? 🙂 Ik bak/frituur eerst de tempeh 5-7 minuten in de olie en meng hierna de marinade door de gefrituurde tempeh. Leuk dat je het gaat uitproberen, ik ben benieuwd wat je er van vindt.
Hoe weet ik welke Tempeh gefermenteerd is? Kan ik er vanuit gaan dat alle tempeh gefermenteerd is, dus zowel als in de supermarkt of toko? of moet je echt naar een natuur winkel gaan. En wordt er ook ongefermenteerde tempeh verkocht? zo ja welke zijn dit zodat ik weet dat ik die niet moet halen. Groetjs, Sabrina
Wat wij erg lekker vinden is om of de tempeh in dunne plakken te snijden, in te smeren met tamari en dan te drogen (wij doen in het in een dehydrator maar het kan ook in de oven). Dit geeft heerlijke crackers.
De andere manier is om de tempeh te bakken (niet frituren!) in de kokosolie en dan, als de tempeh goudbruin is, deze in de pan te blussen met een scheut tamari. Dit geeft overigens ook een heerlijke smaak aan tahoe of geroosterde zonnebloempitten…
Hai Billy,
Wat heb je toch een leuke blog! Dank voor het recept van die lekkere marinade! Ik kreeg kort geleden een praktische tip over tempeh. Als je tempeh eerst kort stoomt (10 minuten), af laat koelen tot lauwwarm, en daarna pas marineert, zuigt het de marinade nog beter op. Heb ik geprobeerd. Bleek te kloppen, we hebben gesmuld. Ik heb de gemarineerde tempeh plakjes daarna krokant gebakken in een heel klein beetje olie. Was heerlijk.
Hartelijke groeten,
Anne-Mieke
Hoi Anne-Mieke! Wat een leuke reactie, dankjewel!
De tip om tempeh eerst kort te stomen ga ik binnenkort uitproberen, dat klinkt inderdaad als een goede tip om de tempeh lekker gemarineerd te krijgen. 🙂
Ik heb niet alle reactie’s gelezen, maar tempeh 3-5 minuten stomen voordat je hem in de marinade legt is een wereld van verschil met een directe bereiding. Het is ff gedoe, maar ik heb het er graag voor over. En frituren, of bakken in een laagje olie, is gezonder in kokosolie/ vet. En minstens zo lekker :).
Heel erg bedankt voor de tip om de tempeh eerst te stomen (dat heb ik dus gedaan, niet gefrituurd) en dan pas te marineren. Ik marineerde eerst, maar dat bleef wat smakeloos.
Dank je wel voor je recept. Heel smakelijk. Mijn aanpassing is ongeveer de helft minder suiker (60 gram is echt mega veel naar mijn idee) en wat vers citroensap. Iets minder zoet en wat meer en bite.
Klinkt als een heerlijk recept! Welke sambal gebruik je bij het gerecht? Groetjes Marcia
Hallo Billy ,
Ik kwam per toeval op jouw blog en word er helmaal vrolijk van 😀.
Ik heb Indonesische roots en ben helemaal gek op tempeh !!
Bij ons thuis snij ik het eerst in kleine reepjes en bak het hierna krokant in wat zonnebloemolie.
Daarna fruit ik ( per blok tempeh ) 1fijngesneden groene en rode peper , 1 1/2 ui en 1 /1/2 teen knoflook.
Hierbij doe ik een scheut ketjap manis , wat bruine basterdsuiker, wat koenjit en een klein scheutje heet water.
De marinade moet zoet/pittig zijn en daar meng ik de tempeh door.
Mijn kinderen vinden deze tempeh ook erg lekker op brood !!
Jouw recept om het te verkruimelen of te stomen vind ik erg leuk en ik ga het zeker uitproberen 👍
Hoi Hedy, bedankt voor je reactie. Wat superleuk om te horen! Ik ga jouw tempeh recept binnenkort ook zeker eens proberen, klinkt ook ontzettend lekker! 🙂
Dag Billy
Wist je dat het heel ongezond is plantaardige olie zoals Zonnebloemolie te verhitten?
Verder had de Keuringsdienst van Waarden een item vorig jaar over Zonnebloemolie, niet al te best.
Mvg, En dank voor je Tempeh recepten. Marga Wessels
Jouw tempehmarinade is zo heerlijk! Bedankt!
Heerlijke marinade!
Ook ik wil geen vlees meer. Maar als je tempeh gaat marineren komt de marinadesmsaak dan ook wel aan de binnenkant? Het zou zo jammer zijn als dat niet gebeurt en de binnenkant naar muurverf smaakt
Hallo, ik ben geen fan van rode peper. Kan ik daar wat anders voor in de plaats gebruiken?
Hi, super lekker dit! Vraagje: wat doe jij met de olie? En tempeh in de airfryer wel eens geprobeerd?
Hoi Ron, bedankt voor je reactie. Bedoel je wat ik met de olie doe na het frituren van de tempeh? Deze giet ik meestal terug in de fles om een volgende keer te gebruiken. Ik heb tempeh nog niet in een airfryer bereid, maar ik ben heel benieuwd wat jouw ervaringen hiermee zijn als je dit hebt geprobeerd. 🙂
Ik heb de tempeh gefrituurd zoals beschreven; een eye-opener.
De marinade gemaakt en na het frituren de tempeh daar direct aan toeegevoegd + twee handjes taugé.
Heerijke combinatie met rijst en roerbakgroente.
Snel en gemakkelijk een lekkere vegetarische maaltijd.
Heb vandaag de marinade gemaakt voor de tempeh, en vindt de tempeh nu heerlijk. Was er nooit zo weg van maar deze blijft!
Dank je wel!!
ik doe door de marinade een blaadje djeroek poeroet (toko, specerij dat eruitziet als laurier) . geeft een typische wat cirtroenachtige smaak aan het geheel. Van mijn indonesische bonuspapa geleerd.
Heerlijk recept, als of ik in een Indonesisch restaurant zat en frituren in een pannetje ging super makkelijk. Hoe simpel kan het zijn.
Kan je tempeh ook lekker op de bbq bereiden?
De marinade in dit recept klinkt meer als een saus die je later toevoegt. Als je de nog niet verhitte tempeh een paar uur of een dag laat marineren, neemt het dan ook de smaak van de marinade op? Of bakt het dan sneller aan als je het gaat frituren/roosteren?
Ik ben blij met je artikel! Gister voor het eerst tempeh gegeten, ik had het alleen in blokjes gesneden en in olijfolie gebakken. Brr. 😝 Ik ga je marinade proberen!