Dit recept voor tempeh saté van de bbq is zo'n gerecht waar echt iedereen enthousiast van wordt. Ontzettend lekker én een marinade en pindasaus die je in een handomdraai hebt gemaakt.
Lekker barbecuen met tempeh saté
De namiddagzon, korte broek aan, blote voeten, Ibiza muziek op de achtergrond en de bbq aan. Dit bezorgt mij ultiem zomergevoel. Even geen gehaast en gehannes met potten en pannen in de keuken, maar lekker lang natafelen in de tuin.
Dit fijne gevoel dat het bij mij oproept heeft er ook vast mee te maken dat ik niet degene ben die zich bekommert om het aansteken van de barbecue. Deze taak ligt volledig bij Jelle. Ik zorg ervoor dat de glazen gevuld zijn en het eten op de bbq wordt gelegd. Prima taakverdeling wat ons betreft.👨🍳
Een deel van het rooster op de barbecue leg ik vol met plakken groente – zoals courgette, aubergine en pompoen. Op smaak gebracht met knoflook, wat olie en specerijen. Het overgrote deel van het rooster wordt gevuld met producten die meer bite (en eiwitten) hebben, zoals tempeh.👌
Je weet natuurlijk dat ik groot fan ben van tempeh – en dus kon een bbq recept met tempeh niet ontbreken op mijn site. Dit weekend maakte ik tempeh saté van de bbq met een heerlijke pindasaus.
Verwacht geen moeilijke instructies, want zowel de marinade voor de tempeh bereiding als de pindasaus zijn echt een fluitje van een cent om te maken. Precies het soort recepten waar ik op zit te wachten tijdens dit soort warme dagen.
Wat heb je nodig?
Hieronder vind je alle ingrediënten die je nodig hebt om de tempeh saté van de bbq te maken. Is het slecht weer of heb je geen bbq? Niet getreurd – dit recept voor tempeh saté kun je ook prima bereiden in een koekenpan of grillpan.🍳
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- halve theelepel gerookte paprikapoeder
- halve theelepel komijnpoeder
- 250 gram tempeh
- 10 saté prikkers (Leg de prikkers 10 minuten in koud water, voordat je de tempeh er aan rijgt. Dit voorkomt dat de stokjes verbranden op de bbq).
Voor de pindasaus:
- 2 flinke eetlepels pindakaas (zo’n 70 gram)
- 3 eetlepels (plantaardige) melk
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels limoensap
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel maple syrup
- 1 theelepel sambal
- 2 cm verse gember – geraspt
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
Lekker om te serveren met:
- Gekookte rijst of stokbrood
- Geroosterde groenten op de bbq. Zoals: courgette, lente-ui en pompoen
- Toppings: verse koriander, limoen en ongezouten pinda’s
Bereidingswijze van de tempeh saté
- Maak de marinade door de sojasaus, sesamolie, gerookte paprikapoeder, komijnpoeder in een kom met elkaar te mengen.
- Snijd de tempeh eerst in plakken van zo’n 1 cm. Snijd de plakken vervolgens door de helft. Meng de tempeh door de marinade en zet in de koelkast. Laat de marinade minimaal één uur in de tempeh trekken.
- Rijg de tempehstukken aan saté prikkers. Ik heb 10 prikkers gemaakt met elk 2 plakken tempeh.
- Maak ondertussen de pindasaus door alle ingrediënten hiervoor met elkaar te mengen. Voeg eventueel een extra eetlepel (plantaardige) melk toe als de pindasaus te dik blijft.
- Rooster de tempeh saté op de bbq. Afhankelijk hoe heet de kolen zijn – zo’n 2-3 minuten per kant, totdat ze licht geroosterd zijn.
- Verdeel de tempeh saté over de borden. Garneer royaal met de pindasaus, wat pinda’s, limoensap en verse koriander.
En de stokjes tempeh saté van de bbq zijn klaar! Serveer de tempeh saté met de pindasaus en met wat rijst, stokbrood en/of wat geroosterde groente en je hebt een heerlijke maaltijd.
De tempeh saté is echt heel snel gemaakt. Het marineren kost je slechts een paar minuten, net als het maken van de pindasaus. Of je nu een vegan barbecue organiseert of niet – dit tempeh recept wordt een blijvertje voor op de bbq. 🔥
Ik ben heel benieuwd of je deze tempeh saté ook eens gaat maken. Hier is het in ieder geval een favoriet. Laat het me dan zeker weten als reactie onderaan het artikel of gezellig via Instagram. Wordt gewaardeerd!🙏🏼
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐