Fesenjan saus met geroosterde pompoen. Dit Perzische recept bestaat vooral uit een saus van granaatappel en walnoot. Samen met parelcouscous en geroosterde pompoen is dit een heerlijk gerecht.
Olilo goes Leukegeit
Mijn goede vriend Oliver is echt een ster in de keuken. Hij maakt van iedere maaltijd een feestje. Op zijn eigen website Olilo deelt hij recepten van zijn culinaire avonturen, favoriete smaken en de meest heerlijke Libanese lekkernijen. En speciaal voor Leukegeit deelt hij hier ook met regelmaat de meest heerlijke recepten.
In dit recept deelt Oliver hoe hij fesenjansaus met pompoen maakt. Een heerlijk Perzisch recept. Bedankt weer voor het delen van dit recept!
Geroosterde pompoen met fesenjan saus
We gaan even op reis naar het land van Shah’s. We gaan naar Perzië. Naast de lange geschiedenis en rijke cultuur is er ook een fantastische keuken. Granaatappel, saffraan en noten spelen daar een grote rol in. In dit recept speelt Fesenjan saus de hoofdrol.
De combinatie van granaatappelmelasse en walnoten zorgt voor de intense smaak en de donkere kleur. In dit gerecht serveer ik de Fesenjan saus met geroosterde pompoen. Je kunt de pompoen ook vervangen voor bijvoorbeeld aardappel, zoete aardappel, wortel of knolselderij.
Ingrediënten:
Aantal: 2 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 25-30 minuten
Kooktijd: sudderen voor 45 minuten
- 175 ml granaatappelmelasse
- 125 gram walnoten
- 250 ml groentebouillon
- 1 ui
- 1,5 eetlepel suiker
Voor erbij:
- 1 pompoen van ongeveer 500 gram
- scheutje olijfolie
- snufje piment en zout
- 100 gram parelcouscous
- 1 theelepel kurkuma
Bereidingswijze:
- Begin met de saus. Schil en hak de ui fijn.
- Bak de ui met een beetje olie goudbruin in een koekenpan.
- Hak of maal de walnoten en doe ze bij de ui. Bak voor twee minuten mee.
- Doe de groentebouillon, melasse en suiker erbij en breng aan de kook. Laat het geheel voor 45 minuten sudderen op laag vuur met af en toe roeren. De saus wordt heel donker van kleur.
- Verwarm de oven op 190 graden Celsius. Schil en snijd de pompoen in parten en verwijder de zaden.
- Meng de parten pompoen met wat olijfolie, de piment en wat zout. Verdeel ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 25-30 minuten gaar.
- Kook de parelcouscous volgens de verpakking met één theelepel kurkuma.
- Schep een beetje parelcouscous op een bord, doe een paar partjes pompoen erbij en maak af met een beetje saus.
Dit gerecht bestaat zoals je kunt zien uit drie elementen: de Fesenjan saus, de geroosterde pompoen en de parelcouscous – een heerlijk en veelzijdig Perzisch gerecht.
Ga jij ook aan de slag met deze Fesenjan saus met pompoen. Laat het me dan zeker weten via Instagram, Pinterest of gezellig als reactie op dit recept.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐