Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #18 – Financieel overzicht van thuisblijfmoeder Stephanie (inkomsten & uitgaven)

Een nieuw financieel overzicht staat voor je klaar! Dit keer geeft thuisblijfmoeder Stephanie een kijkje in haar financiën. Hoe hoog zijn de inkomsten wat zijn de uitgaven? Daarnaast geeft ze tips voor gratis uitstapjes én deelt ze de nodige bespaartips en haar zwakke plek met ons.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor de rubriek open over geld kunnen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie met ons delen. Het zijn een aantal vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze liever minder geld aan uitgeven. Ik zou het leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan hier. Zo kon je in de vorige editie al lezen dat Rowan dit jaar al 5 keer op reis geweest en dat ze iedere maand slechts 100 euro aan boodschappen uitgeeft.

Vandaag is het de beurt aan de 32-jarige Stephanie om haar financiën met ons te delen. Stephanie woont samen met haar man en 3 kinderen in Roeselare, België. Op haar website thuisblijfmama schrijft ze over alles wat er in haar leven als thuisblijfmoeder gebeurt en waar haar interesses liggen. Hieronder lees je alle ins & outs van Stephanie’s financiële situatie. ⬇

Selfie aan zee met de kids.

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit

Wij wonen in Roeselare in België en zijn gehuwd. We hebben 2 tienerdochters van 14 en 12 jaar en een zoontje van 5 jaar oud.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Ik ga niet uit werken, ik heb enkel wat inkomsten van mijn blog maar dat is echt nog niet veel. Mijn man werkt in de IT sector en hij werkt 39 uur per week.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn jouw uitgaven per maand?

  • Hypotheek – 512 euro per maand
  • Gas/water/licht – 170 euro per maand
  • Alle verzekeringen bij elkaar – 160 euro per maand
  • Gemeentelijke belastingen – de gemeentelijke belastingen worden jaarlijks betaald. Ik denk dat dit anders is dan in Nederland. Hier betalen we grondlasten eens per jaar, en dan belastingen voor de provincie etc. Dat is wel wat moeilijker te berekenen denk ik. Voor grondlasten betalen we 30 euro per jaar.
  • TV/internet/telefoon – 143 euro per maand
  • Boodschappen – 700 euro per maand. Ik merk bij andere gezinnen dat dit vaak goedkoper is. Maar langs de andere kant, mijn man rookt en dat slorpt ook wat geld op. Daarnaast hebben we nog de kosten voor onze katten ook. Misschien is het echt wel mooi om dan op 700 euro te zitten. Ik doe mijn best om wekelijks inkopen te doen, maar ik geraak wel meerdere keren per week in de winkel. Ik moet er dringend werk van maken om weekboodschappen te doen, maar op een of andere manier slaag ik daar dus niet in. Kant en klare maaltijden eten we niet vaak, ik kook meestal wel vers.
  • Vervoerskosten – 60 euro per maand

Overige uitgaven

  • Autolening – 265 euro per maand

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Het salaris is 2700 euro, inclusief kinderbijslag.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Wij sparen niet maandelijks, maar we zetten extra inkomsten zoals teruggaven van de belastingen, verlofgeld, eindejaarspremie op een spaarrekening.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Ik denk dat we echt wel kunnen besparen op de boodschappen. Maar echt op iedere euro letten, dat vind ik best lastig. We geven al veel minder geld uit dan vroeger. Werken met een budget is me nog niet gelukt al heb ik het al vaker geprobeerd. Ik haal wel aardappelen en appels bij een lokale boer en daar bespaar ik wel wat geld op maandelijks. En ik koop vooral huismerken, wat ik vroeger niet deed.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

Wij hebben zonnepanelen op ons dak om zo de maandelijkse kosten van energie te drukken. We moeten eigenlijk op alles wat besparen. Toen ik nog ging werken kochten we meer kleren, maakten we duurdere reizen, gingen we elk jaar nog eens een weekend weg, etc… Maar we zijn nu wel gelukkiger met minder. De druk op ons gezin is veel kleiner dan toen ik nog ging werken.

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Op uitstapjes met de kinderen! Hoe goedkoop zou het zijn om enkel gratis activiteiten te doen met hen. Of om nooit eens op een terrasje te gaan zitten in de zomer. Maar net dat zijn dingen die ons leven rijk maken.

Die leuke uitstapjes met ons gezin. Ja, we geven geld uit aan de bioscoop. Wel minder dan vroeger… Ja, we gaan eens naar een pretpark of dierentuin… Maar ik ga wel altijd op zoek om zo goedkoop mogelijk tickets te vinden (zoals VakantieVeilingen), en daar slaag ik wel goed in.

Tips om gratis op uitstap te gaan:
  • Wat wij vaak doen is wandelingen gaan maken. We ontdekken vaak nieuwe bossen in de buurt. Leuk voor ons en voor de kinderen, en het kost ons enkel de benzine uit de auto.
  • Verder gaan we nooit naar een pretpark zonder ergens tickets met grote korting te scoren. Waar we vroeger jaarlijks op vliegreis vertrokken, zijn we nu blij met een autovakantie dicht bij huis. 
  • Op stap gaan met kinderen hoeft echt niet duur te zijn, we nemen vaak zelf onze drank mee. Maar we genieten ook wel eens van op een terrasje te zitten en dan mag een bordje kaas niet ontbreken.
Genieten van de kleine dingen in het leven is wat wij echt doen. We zijn totaal niet materialistisch aangelegd.

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

Wij hebben een gezamenlijke rekening waar het geld op wordt gestort. Daarvan storten we maandelijks een bedrag op onze vastekostenrekening. Zo zijn we zeker dat alle rekeningen op tijd betaald zijn en dat we nooit met geld tekort zitten. De spaarrekening is ook gezamelijk.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Probeer je vaste lasten te verlagen, als je wat uitkijkt kun je gemakkelijk geld besparen hierop. Laat je niet verleiden door reclame en denk goed na voor je iets aankoopt. Heb je het wel echt nodig? Probeer zoveel mogelijk kosten maandelijks te betalen in plaats van per kwartaal of per jaar.


Dankjewel Stephanie voor het delen van je financiële overzicht! Helemaal mee eens dat het verlagen van de vaste lasten zorgt voor meer financiële ruimte. Bij ons thuis liggen ook al de nodige jaren zonnepanelen op ons dak en het heeft onze elektriciteitskosten drastisch doen verlagen.

Succes met het besparen op de boodschappen! Hopelijk gaat dit artikel je helpen – wij besparen inmiddels de helft op de boodschappenuitgaven – om maandelijks behoorlijk wat geld te besparen.

Wat vind jij van de manier waarop Stephanie haar financiën regelt? Laat ook zeker even een reactie achter hoe jij je financiën regelt, ik ben benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

8 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Geldover

    Betaal juist de zorgverzekering jaarlijks ivm korting op de premie….zou willen dat mijn schadeverzekeraar dit ook toestond en me dan de korting gaf.

  2. 🐐 Maria

    Daar zou ik ook nooit op besparen, wij hebben het niet ruim, maar ik zorg toch altijd wel dat we eens in de zoveel tijd uit eten kunnen of een terrasje kunnen pakken. Het hoeft niet duur, maar het is zo leuk voor jezelf en de kinderen.

  3. 🐐 janette

    Net zoals Stephanie was ik telkens bezig met de boodschappen nu ga ik nog steeds om de twee dagen, toch nu zonder die zware spullen, alleen om groente en wat vlees vis of zoiets te kopen
    Ik haal nu 1 keer in de maand 4 pakken koffie thee suiker honden kattenvoer mijn wc papier houdbare soyamelk en houdbare soya dessert macaroni rijst mie etc aardappelen uien koek en snoep ik heb een kast daar voor waar ik alles in bewaar dus hoef ik nu alleen nog maar groente en vlees te halen ook handig als je een diepvriezer heb kan je ook je vlees en je diepvries groente in kwijt en opeens ben je zomaar voor de gezelligheid aan het fietsen neem je groente bij de boer mee, het is nu maar 1 keer in de maand je grote boodschap te doen en dat scheelt je enorm veel tijd en gedoe fijne dag Billy groetjes aan Jelle en de kleine xxxx

  4. 🐐 N.J. de Gier

    ik denk dat ze het heel aardig doet telefoon internet kan denk ik goedkoper samen bij een provider

  5. 🐐 Gratienne poignie

    Wij zijn met 2 personen,ons budget,enkel om eten te kopen is 120 euro,maar het lukt soms moeilijk.ik koop veel vlees en vegetarisch aan de helft de prijs bij ons in Delhaize.ook 1en 1 gratis acties.bij Etos 1 en 1 gratis producten.en gaan op reis twee maal met de auto car ipv vliegtuig naar het zuidelijke spanje.zalig en gezellig nu we gepensioneerd zijn.65 jaar allebei.we hebben twee reizen voor de prijs van een vliegtuigreis…………..zo besparen we op onze manier.hopelijk helpen mijn tips jullie een beetje

  6. 🐐 Kitana

    Hoi Stephanie, bedankt voor je openheid. Ik vind de persoonlijke kant echter interessanter.. Was je nog maar 18 toen je je eerste dochter kreeg? Wanneer besloot je te stoppen met werken en waarom?

  7. 🐐 anita beaumont

    gen ziektekostenverzekeringen voor jou en jouw man in België?
    Dat scheelt behoorlijk 🙂

  8. 🐐 Joris

    “Was je nog maar 18 toen je je eerste dochter kreeg?” – even snel nagerekend, en ja, dat klopt ongeveer….

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate