Ají de Verduras is een heerlijk Peruaans gerecht. Normaal wordt het vaak met kip bereid, maar deze versie is volledig plantaardig.
Olilo goes Leukegeit
Mijn goede vriend Oliver is echt een ster in de keuken. Hij is het type persoon dat van iedere maaltijd een feestje maakt. Op zijn eigen website Olilo deelt hij recepten van zijn culinaire avonturen, favoriete smaken en de meest heerlijke Libanese lekkernijen. En speciaal voor Leukegeit deelt hij hier ook met regelmaat de meest heerlijke recepten.
In dit recept laat Oliver zien hij Aji de Verduras maakt – een Peruaans gerecht. Normaal met kip (ook wel bekend onder de naam Ají de Gallina), maar deze versie is heerlijk plantaardig. Bedankt weer voor het delen van dit recept!🙏
Peruaans gerecht – Ají de Gallina
Een van de typische gerechten uit Peru is Ají de Gallina. Een heerlijk gerecht met pecannoten, chili en kip (=gallina). Het lekkerste aan dit recept is eigenlijk de saus – daar draait het om. Het is rijk, romig en pittig. Daarom kan je de saus met allerlei verschillende groenten serveren.
Deze plantaardige variant is net zo lekker als het origineel en het geeft je hetzelfde warme gevoel. Tip: zonder iets erbij is dit gerecht perfect als onderdeel van een tapas- of mezzetafel. Met gekookte quinoa of rijst erbij wordt een heerlijk maaltijdgerecht.
Ingrediënten:
Voor de saus:
- 2 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 25 g pecannoten, plus extra voor ganering
- 2 eetlepels aji amarillo (gele Peruaanse chilipasta)
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 120 ml volle plantaardige melk (ik gebruik de Oatly barista)
- 2 flinke eetlepels paneermeel
- 375 ml groentebouillon
- Peper en zout
Groenten:
- 1 kleine broccoli
- 2 groene paprika’s
Bereidingswijze
- Schil en hak de ui en knoflook fijn. Hak de pecannoten grof.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook enkele minuten tot de ui zacht is.
- Voeg de gehakte pecannoten, chilipasta toe en komijn toe en bak ze al roerend enkele minuten mee.
- In een blender doe je het ui-notenmengsel samen met de melk en paneermeel en pureer het tot een gladde saus.
- Schenk de saus in een pan op middelhoog vuur en voeg de bouillon. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat rustig koken en indikken.
- Verwarm de oven op 220ºC. Snij de broccoli in kleine roosjes en de paprika in repen. Bak ze in de oven ongeveer 15 minuten.
- Serveer de groenten met de saus en garneer met gehakte pecannoten.
Oliver’s recept voor Aji de Verduras vraagt er toch om vandaag nog mee aan de slag te gaan? De saus is rijk, romig en pittig van smaak (naar wens natuurlijk). En aangezien Aji de Verduras vooral om de saus draait, kun je dit gerecht met allerlei verschillende groenten serveren.
Ik ben heel benieuwd of jij ook aan de slag gaat met dit Peruaanse gerecht. Laat zeker een reactie hieronder achter – of tag me gezellig via Instagram.😃
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
Hallo Billy,
Weer zo’n lekker recept in je nieuwsbrief. Dank je wel!
Ik vroeg me af voor hoeveel personen het recept Aji de verduras is bedoeld? Ik wil het als hoofdgerecht met bijvoorbeeld rijst erbij eten.
Dank je wel!
Met vriendelijke groet,
Inge Tieleman