Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

6 redenen om nú te beginnen met sparen (+ voorbeelden)

Ondanks de lage rente is het goed om maandelijks geld opzij te zetten en te sparen voor later. Waarom? Daarom - bekijk 6 redenen waarom het goed is om te beginnen met sparen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Als je niet spaart, heb je ook het geld niet

Simpel. Als je iedere maand geld opzij zet, zul je later blij zijn met het gespaarde geld. De rente staat weliswaar erg laag – ik weet het. Maar toch is geld dat je nu apart zet op een spaarrekening, geld dat je nu niet uitgeeft. Je bouwt hiermee een buffer op voor later. En hoewel sparen voor later niet echt romantisch klinkt, is het verstandig om bijvoorbeeld iedere maand 25 euro, 100 of misschien wel 250 euro apart te zetten. Je hoeft er niets van te merken.

Voorbeeld. Je spaart 10 jaar lang een vast bedrag per maand en zet dit weg op een spaarrekening tegen een rendement van 2%. Over deze tijd is de maandelijkse 25 euro nu 3348 euro waard geworden, de maandelijkse 100 euro is bijna 13.400 euro waard geworden en als je 250 euro per maand hebt gespaard staat er over 10 jaar bijna 33.500 euro voor je klaar.

jaar25 euro p.m. (2% rente)100 euro p.m. (2% rente)250 euro p.m. (2% rente)
1€ 306,00€ 1.224,00€ 3.060,00
2€ 618,12€ 2.472,48€ 6.181,20
3€ 936,36€ 3.745,44€ 9.363,60
4€ 1.260,72€ 5.042,88€ 12.607,20
5€ 1.592,22€ 6.368,88€ 15.922,20
6€ 1.929,84€ 7.719,36€ 19.298,40
7€ 2.274,60€ 9.098,40€ 22.746,00
8€ 2.625,48€ 10.501,92€ 26.254,80
9€ 2.983,50€ 11.934,00€ 29.835,00
10€ 3.348,66€ 13.394,64€ 33.486,60

2. Je maakt jezelf minder kwetsbaar als je spaart

Het is makkelijk om er niet over na te denken, maar sparen maakt je minder kwetsbaar voor financiële tegenslagen.

 • Misschien staat je baan over een paar jaar wel op het spel
 • Of heb je geld nodig voor onderhoud aan je huis
 • Gaat de auto kapot – of valt de APK een stuk duurder uit dan verwacht
 • Je huisdier kampt met een inwendige infectie die veel geld gaat kosten

Oké – geen leuke dingen. Wel realiteit. Het is daarom goed om maandelijks geld opzij te zetten op een spaarrekening – of in een oude sok. Wat jij prettig vindt.

Kijk je normaal of je aan het einde van de maand geld overhoudt om naar de spaarrekening door te sluizen. Pak het eens andersom aan. Begin de maand (na het ontvangen van je salaris) met spaargeld te zetten op je spaarrekening. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat het vaste prik wordt om iedere maand een bedrag opzij te zetten.

3. Je geeft je kinderen een duidelijk signaal

Wil je dat je kinderen goed met geld om kunnen gaan, geef dan zelf het juiste signaal af. Sta je vaak in het rood, dan zullen je kinderen denken dat dit de normaalste zaak van de wereld is. Terwijl als je maandelijks geld apart zet op een spaarrekening, je kinderen dít als normaal ervaren.

4. Je kunt je vaste lasten verlagen dankzij je spaargeld

Met al dat gespaarde geld kun je jezelf vrijer maken en je vaste lasten verlagen.

 • Overweeg eens om een deel van je hypotheek schuld af te lossen. Jaarlijks kun je tot 10% van de hypotheeksom boetevrij aflossen. Op soChicken vind je een uitgebreid artikel om je hypotheek versneld af te lossen.
 • Neem je verzekeringen onder de loep en kijk of je bij bepaalde verzekeringen wat minder uitgebreid verzekerd kunt zijn (zoals all risk autoverzekering verlagen naar WA+ beperkt casco – de auto is tenslotte al 10 jaar oud), omdat je zelf meer risico kunt dragen. Bekijk ook onze geld besparen checklist eens.
 • Je kunt met het spaargeld geld besparen door bijvoorbeeld dubbelglas in je huis te laten plaatsen, zelf energie op te wekken (hoe duur zijn zonnepanelen eigenlijk?) en door zuinigere apparatuur aan te schaffen (A++ wasmachine).

Dit soort aanschaffingen kunnen je op de den duur behoorlijk wat geld besparen. Bedenk dat een hypotheek een schuld bij de bank blijft waar je rente over betaalt. En ja – de hypotheekrente aftrek iedere maand is interessant, maar het is nog altijd beter om geen rente te hoeven betalen.

5. Sparen gaat sneller dan je denkt

In het begin heb je niet het idee dat je vooruitkomt door geld te sparen. Stel je spaart maandelijks 50 euro, dan heb je zonder hier ook maar iets aan rente over te ontvangen 600 euro in een jaar bij elkaar gespaard.

Tip: bedenk hoeveel geld je maandelijks apart kunt zetten en verdubbel dit bedrag. Dit lijkt in eerste instantie onmogelijk, maar ook als je iets onder dit bedrag uitkomt spaar je nog een hoop meer dan je oorspronkelijk voor ogen had.

6. Een spaardoel helpt je geld besparen

Je denkt meer na over iedere aankoop die je doet. Als je voor ogen hebt dat je drie jaar moet sparen om je huis te voorzien van zonnepanelen, dan word je minder geprikkeld om tussendoor impulsaankopen te doen. Je hebt een visie, een duidelijk doel. En dat is over drie jaar zonnepanelen op je dak laten plaatsen. En niemand die je hierin gaat tegenhouden, toch? 🙂

Hoeveel geld denk jij maandelijks te kunnen sparen? En waar zou je graag voor willen sparen? Ik ben erg benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

10 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Vera

  Ik heb ooit een keer bij Oprah (ja ik weet het naar) een hele goede tip gehoord. Deze “betaal eerst jezelf” tip. Zegt eigenlijk dat zodra je je inkomen binnen krijgt je meteen een vast bedrag apart moet zetten op een rekening. Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon nog extra sparen. Maar dit heeft mij wel gemotiveerd om elke maand een vast bedrag weg te zetten. Zelfs nu ik in de uitkering zit krijg ik dit nog voor elkaar, omdat het zo’n vast gewoonte is geworden.

 2. 🐐 Lucy

  Rentes van 2 % is uit lang vervlogen tijden.
  De beste rentes op internetspaarrekeningen zitten nu rond de 0,5-0,6%.
  En die rentes gaan nog verder zakken(al jaren zijn ze historisch laag, ook zo’n onzinterm)en straks wordt de rente negatief dwz dan mag je rente toe gaan betalen om je geld op een spaarrekening te mogen zetten.
  Dus je zou beter een iets reëlere voorstelling van zaken mogen geven en een berichtje opnieuw plaatsen misschien.

 3. 🐐 Spirrit

  Sparen is helemaal goed. Maar de stelling rente 2 % daar klopt niets meer van er zijn banken waar je nog geen 0,5% rente meer krijgt .

 4. 🐐 Billy

  Een rente van 2% is misschien wat hoog op het moment, maar als je er voor kiest om voor een langere periode (1,5 of 10 jaar) een vast bedrag per maand op een spaarrekening te zetten, kun je aardig in de buurt komen. 🙂

 5. 🐐 Mark Tissink

  Zonder hier concrete voorstellen te doen, maar verdiep ook eens in beleggen; aandelen of ETF’s. Op youtube is hier een hoop informatie over te vinden. Het is lang zo spannend niet als dat het allemaal lijkt.
  Ja, inderdaad, er kan(!) iets meer risico in zitten, maar de totale opbrengsten zijn ook hoger.

 6. 🐐 Frann

  Ik las ooit ergens de tip om vaste kleine betaalopdrachten naar je spaarrekening in te stellen. Bijvoorbeeld elke week 2 euro op de dinsdag, en 3 euro op de vrijdag. En elke 2 weken 5 euro op de woensdag. Je kunt zoveel betaalopdrachten erin zetten als je wilt, en zulke kleine bedargen merk je nauwelijks op, maar je spaarrekening groeit gestaag door. Helpt mij goed!

 7. 🐐 Brini

  Dát vind ik nou eens een goeie tip Frann, de andere ook hoor. En 2% is veel te veel idd. ook als je 10 jr vast zet. mocht de rente negatief worden… gedeelte ouwe sok en gedeelte op betaal rekening zetten. geen rente maar ook niet ervoor betalen!

 8. 🐐 Brini

  Trouwens… oh ja sparen is altijd goed , het levert je altijd wat op !!

 9. 🐐 Tah86

  Goede tip Frann! Ik heb eigenlijk altijd een vast bedrag per maand aan spaargeld. Dat bedrag zet ik (automatisch) op dezelfde dag dat ik loon krijg op mijn spaarrekening, kom ik er in principe niet meer aan. En alles wat alsnog overblijft na de rest van de maand gaat als extra naar de spaarrekening.
  Daarnaast heb ik twee rekeningen, 1 voor vaste lasten (waaronder het vaste spaarbedrag, maar ook benzine voor werk) en de andere rekening voor variabele kosten (boodschappen, overige benzine, leuke dingen, kleding, etc.). Dit helpt mij ook goed. Stel de vaste lasten zijn maandelijks 1.000. Dan zorg je dat er 1.000 euro op je vaste lasten rekening wordt gezet elke maand. De rest blijft op je variabele (Huishoud) rekening. Heb je vanaf die rekening geen omkijken naar je vaste lasten en weet je precies wat je uit kan geven aan andere zaken. Een overzicht in Excel maken is ook handig, maar daar heb je ook veel apps voor. Met vaste inkomsten en vaste lasten overzichtelijk weergegeven. Zie je vaak ook gelijk waar je kunt besparen. Rabobank heeft bv ook een handige widget op hun site waarmee je kunt categoriseren wat je uitgeeft en een overzicht kunt opvragen. Veel doet Rabobank al zelf. Bv als er een bedrag van 59,- is gepind bij Shell, deelt die widget deze kosten direct in onder vervoer, benzine. Kruidvat bv onder huishoudelijk en Albert Heijn onder dagelijkse boodschappen. Zo kun je ook zelf categorieën toewijzen of aanpassen. Daarnaast kun je daar spaardoelen instellen, ook handig. Hiervoor moet je wel op je laptop inloggen, dit kan nog niet via de app op mobiel. Wellicht hebben andere banken dit ook. Leuk om eens mee te stoeien.

 10. 🐐 Laura

  ik spaar ook zodra het loon gestort is een vast bedrag.
  Daarnaast heb ik bij mijn lopende rekening 3 “spaarpotjes”.
  Ook daar gaan vaste bedragen op voor de hele maand:
  boodschappen, uitjes en tanken.
  Zoals nu in de corona tijd is er weinig aan uitjes, dus dit gaat einde van de salarismaand ook naar mijn spaarrekening. Ook als ik vaker de fiets heb gepakt gaat er tankgeld heen.
  Misschien nog een tip:
  Ik heb mijn spaarrekening niet bij dezelfde bank als mijn lopende rekening. Als ik geld van mijn spaarrekening nodig heb kan dit een paar werkdagen duren. Dit zet mij altijd aan het denken of ik het wel echt nodig heb…..

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate