Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

In een zucht en een scheet 50 euro per maand sparen – 5 tips

Geld hebben is leuk, maar geld uitgeven is nog leuker. Maar het begint natuurlijk allemaal met geld sparen. Hoe doe je dat eigenlijk? Met deze praktische tips spaar jij per maand 50 euro in een zucht en een scheet.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Loop de AH to go star voorbij

Vaak geef je gemakkelijk geld uit aan dingen die er niet echt toe doen: een pakje kauwgom, een leuk tijdschrift voor onderweg, een kopje koffie voordat je de trein instapt, noem maar op.

Probeer al dit soort impulsaankopen zoveel mogelijk te beperken en doe het geld wat je normaal uit zou geven aan deze onzinnige dingen in een speciaal portemonneetje of maak het over op je spaarrekening.

Je zult zien dat dit bedrag steeds hoger wordt. Het pakje kauwgom of het broodje bij de AH to go waar je normaal je hand niet voor omdraait is opeens een hoop geld waard. Zet dit geld opzij zodat het geld zich uiteindelijk letterlijk opstapelt. Doe er je voordeel mee en geef het geld uiteindelijk aan iets écht leuks of belangrijks.

2. Hoge vaste lasten

Zelf iedere maand geld opzij zetten is een goede manier om een vast bedrag per maand te sparen. De verleiding is alleen groot om daar af en toe wat vanaf te snoepen. Helemaal in tijden van hoge nood, bijvoorbeeld in de dure decembermaand. Daarom kun je ook een ander voor je laten sparen.

Je kan geld overmaken naar je partner, maar dat is wellicht nog te laagdrempelig. Iedere maand betaal je gas, water en licht. De maatschappijen achter deze diensten rekenen een vast bedrag per maand, waarna aan het einde van het jaar gekeken wordt hoeveel je hebt betaald en hoeveel gas, water en/of licht je daadwerkelijk hebt afgenomen.

Door je maandelijkse voorschot hoger in te stellen dan de daadwerkelijke kosten, spaar je iedere maand een vast bedrag. Na een jaar krijg je dan een lekker bedrag terug! Je mist alleen de rente die je anders op een spaarrekening zou krijgen, maar ach dat is tegenwoordig ook niet heel veel waard.

3. Laat je coachen via een app

Soms is sparen op eigen kracht een grote opgave. Het vergt namelijk behoorlijk wat discipline om streng voor jezelf te zijn. Meer mensen hebben daar last van en daarom zijn er verschillen gratis app’s op de markt gekomen (zoals deze en deze) die jou als het ware coachen bij het sparen. Hierin kun je je doelen neerzetten, hoeveel je wil sparen en waarop je wil besparen.

Heel handig, vooral omdat je je telefoon vaak dag en nacht bij je draagt. Zo heb je geen enkel excuus meer om niét die 50 euro per maand te besparen!

Lees ook zeker even deze artikelen die we eerder geschreven hebben. Dit stimuleert je vast om maandelijks meer geld opzij te zetten:

4. Rente sparen

Een simpele, maar eenvoudige tip: open een spaarrekening bij een bank met de hoogste rente. De rente staat weliswaar op een dieptepunt, maar toch loont het om te kijken naar de bank die de hoogste rente geeft. Soms kan dat tot een procent schelen en in principe kost het geen enkele moeite. Trek er dus even een uurtje voor uit om je te verdiepen in de banken en de verschillende spaarsystemen – dat is zeker de moeite waard.

5. Eigen risico

Ieder jaar wordt het eigen risico bepaald en dit jaar ligt dat op zo’n 385 euro per jaar. Stel je wordt (ernstig) ziek, dan heb je gegarandeerd deze kosten. Waarom zou je dit dan niet standaard opzij zetten? Blijkt dat je aan het einde van het jaar niet of slechts deels iets gebruikt hebt van je eigen risico, dan kun je de rest op je spaarrekening zetten.

Tip – maandelijks meer geld overhouden?

Wil je tips die je echt gaan helpen om maandelijks meer geld over te houden? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 vroon

    Het allerbeste werkt jezelf eerst betalen. Zet iedere maand automatisch een bedrag opzij, gelijk aan het begin van de maand op een spaarrekening met rente. De ervaring leert dat je dan het beste en het makkelijkste spaart. In de VS is het een begrip; Pay yourself first.

  2. 🐐 dini

    iedere maand automatisch sparen

  3. 🐐 K

    Als je energiemaatschappij failliet gaat ben je het te veel betaalde voorschot kwijt. Bij de bank heb je de depositogarantie regeling, het is daarom verstandiger bij een bank te sparen, niet alleen vanwege de rente

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate