Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

5 duurzame tips om geld te besparen

Wil je graag duurzaam leven én geld besparen? In dit artikel lees je mijn 5 duurzame tips die de impact op de aarde verkleinen en direct helpen om geld te besparen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Geld besparen door duurzamer te leven

Bij het bedenken van dit artikel dacht ik dat het leuk zou zijn om te laten zien welke duurzame tips ik zelf toepas. En hoe deze tips mij helpen om behoorlijk wat geld te besparen. Je weet niet altijd hoeveel geld je bespaart door onderstaande duurzame tips uit te voeren, maar bij een aantal tips heb ik toch geprobeerd een grove schatting te geven.

Met de duurzame tips hieronder ga je vast en zeker behoorlijk wat geld besparen. ⤵️

1. Gooi geen eten meer weg

Ruim 40 kilo voedsel – deze hoeveelheid gooien we ieder jaar ongemerkt per persoon in de kliko. Dat is 680 miljoen kilo voedsel voor heel Nederland. Je kunt het je haast niet voorstellen dat er jaarlijks zoveel voedsel verspild wordt.

Thuis doen we echt ons best om geen voedsel weg te gooien. Natuurlijk vinden we af en toe wel een zak verlepte spinazie achteraan de koelkast (zoals Jelle zo eerlijk aangeeft in zijn artikel). Het is voor mij echt een sport om geen eten weg te hoeven gooien:

  • Restjes groenten in de koelkast verwerk ik meestal in een soep of in een curry.
  • De meer houdbare producten (zoals meel, sauzen en conserven) controleer ik regelmatig op houdbaarheidsdata. Zitten er producten tussen die binnenkort over de datum zijn? Zoek dan uit of je er op korte termijn iets lekkers mee kunt maken.
  • Kook je meestal teveel? Vries extra porties eten dan in voor een andere keer. Dit scheelt je weer een maaltijd – en dus tijd en geld.

2. Eet meer plantaardige eiwitten

Eet minder of geen vlees meer en vervang dierlijke eiwitten voor plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten zijn doorgaans een stuk goedkoper dan dierlijke eiwitten. Neem als voorbeeld een blik zwarte bonen. Zwarte bonen bevatten net zoveel eiwitten als kipfilet, maar kipfilet is een stuk duurder (gelukkig maar).

  • Zwarte bonen kosten je per 100 gram zo’n 0,28 cent
  • De goedkoopste kipfilet in de supermarkt kost je per 100 gram zo’n 1 euro – oftewel bijna 4x zoveel

Je kunt dus behoorlijk wat geld kunt besparen door geen vlees meer te eten. Daarnaast ben je natuurlijk ook een stuk diervriendelijker en duurzamer bezig. Je hoeft die zwarte bonen natuurlijk niet als prutje bij je avondmaaltijd te serveren. Maak bijvoorbeeld eens deze zwarte bonenburger – superlekker!

Meer weten over plantaardige eiwitten? In dit artikel vertel ik je er alles over. 🥑

3. Investeer in zonnepanelen

Je wekt je eigen energie op, bespaart geld op de elektriciteitskosten én het is lekker duurzaam. Dat zijn wat mij betreft de drie voornaamste redenen dat we 5 jaar geleden 6 zonnepanelen op ons dak hebben laten leggen.

Het nadeel: hoewel de kosten voor zonnepanelen steeds lager worden, is het nog steeds vrij prijzig.  De terugverdientijd van zonnepanelen wordt echter steeds korter. Voor veel mensen is dit een belangrijke reden om nú te kiezen voor zonnepanelen. Het verschilt een beetje welke website of dienst je wilt geloven – de gemiddeld terugverdientijd van zonnepanelen ligt nu op zo’n 6-7 jaar.

Voor ons energie- en gasverbruik zitten we trouwens bij het duurzame Greenchoice. Een overzicht van ons energieverbruik van de afgelopen 6 maanden maanden:

  • Hebben de zonnepanelen ruim 650 kWh opgeleverd 🎉
  • Hebben we 612 kWh aan elektriciteitskosten verbruikt
  • Hebben de zonnepanelen in deze periode ruim 38 kWh netto opgeleverd

Het is dus zeker de moeite waard om een offerte op te vragen of om een gratis dakcheck te doen. Op deze manier kom je erachter hoeveel energie je kunt opwekken met zonnepanelen op jouw dak.

4. Goed nadenken over je autogebruik

Denk jij weleens na of je niet beter de fiets of trein kunt pakken in plaats van de auto? Nu heb ik zelf nog auto, maar ik gebruik de auto meestal maar één keer per week. Vrijwel altijd verplaats ik mezelf te voet (ik woon dichtbij de binnenstad), de fiets (zo is mijn werkplek slechts een half uurtje fietsen) en pak ik regelmatig de trein (ik woon dichtbij het station, trein is snel en de auto parkeren in de stad is erg kostbaar).

Een tijd geleden twijfelde ik enorm of ik de auto weg kon doen, omdat er weinig gebruik van werd gemaakt. Toch vind ik het voor nu ook nog wel fijn om een auto te hebben – in dit artikel rekende ik uit dat het hebben van een auto erg kostbaar is.

5. Vermijd impulsaankopen

Je weet hoe dat gaat. Je loopt langs een winkel, ziet een advertentie, iemand toont zijn of haar mooie aankopen. En ineens wil je dit zelf ook hebben.

Deze aankopen worden ook wel impulsaankopen genoemd. Je bedenkt in een impuls dat je dit product MOET hebben. Wil je wat meer op de kleintjes letten, dan is het goed om dit soort impulsaankopen te vermijden.

Hoe je dit kunt doen? Vraag je als eerste goed af waarom je dit product zo graag wilt hebben. Bedenk vervolgens dat deze impulsaankopen je leven niet beter gaan maken. Vaak maken ze dingen alleen maar ingewikkeld en duur, want als je de neiging hebt om vaak impulsaankopen te doen kost dit je veel geld en maakt het leven en huis onnodig vol.

Zonde van al het geld. 🤓

Nóóóóg meer duurzame bespaartips

Ben je op zoek naar meer duurzame tips die je gaan helpen om maandelijks geld te besparen? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek Bespaargeit met slimme tips om geld te besparen en te verdienen. 🐐

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Bernadette

    Goeie tips,

    Ik woon echter in een huurflat en kan dus geen zonnepanelen op mijn dak leggen. Ik heb nog een extra tip. Ik haak nu mijn eigen dekentje zodat ik de verwarming een graadje lager kan zetten.

    Groetjes, Bernadette.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate