Hoe kun je je huishouden vereenvoudigen, zonder alles te laten versloffen? Wij hebben 7 manieren om nu je huishouden een stuk simpeler te maken!
1. minder spullen = minder schoonmaken
Als je minder spullen in je huis hebt staan, kost dit je minder opruimgedoe, minder afstoffen en minder ergernissen van rondslingerend speelgoed. Het wegdoen van veel spullen maakt je huishouden per definitie eenvoudiger. En dat is uiteindelijk wat je uiteindelijk nastreeft.
2. Meewerken met je zwaktes
Onze zwakte in huis ligt bij onze rondslingerende kleding. Over de stoel, over een deur, aan een haakje. Gewoon irritant, want het liefst willen we dit natuurlijk niet. Door mee te werken met je zwaktes vermijd je deze obstakels en zal in ons geval de kleding niet meer overal rondslingeren. Hang bijvoorbeeld extra kledinghaakjes op in de badkamer, zodat de kleding hier kan luchten.
Gooi je vaak kleding op de grond in je slaapkamer? Zet hier dan een wasmand neer. Je kleding ligt dan gelijk in de wasmand die je zo naar de wasmachine kunt brengen.
3. Kleine stapjes zetten
Eerder schreven we al over de kracht van kaizen. Kleine stapjes nemen kan aanvoelen als onnuttig of niet praktisch, maar het is juist one giant stap for mankind. 😉 Anders stapelt alles zich maar op. Denk je meestal: “Ik gooi dat klokkenhuis straks wel in de afvalbak.” Niet doen, maar gooi het direct bij het GFT afval – scheelt je tijd en troep.
4. Ga kleiner wonen – tiny house
Het is misschien niet een tip die je direct toe kunt passen, maar ga kleiner wonen als dit lukt. De tiny house movement gaat je misschien nét iets te ver, maar je zult merken dat het wonen in een kleiner huis je enorm veel vrijheden geeft. Het maak je huishouden een stuk simpeler doordat je alles bij de hand hebt en brengt minder schoonmaakwerk met zich mee (= minder ruimte). Geweldig toch.
5. Minder kledingstress door de capsule wardrobe
Een capsule wardrobe zorgt er voor dat je uiteindelijk minder wasgoed hebt. Het draait allemaal om een kleine en efficiënte garderobe. De capsule wardrobe is een experiment waarbij je maar maximaal 33 items in je garderobe mag hebben voor 3 maanden lang. In totaal zijn dit 33 kledingstukken, accessoires, jassen en schoenen.
6. Plan je agenda niet zo vol
Veel mensen denken dat een overvolle agenda een teken is van succes. Wat vaak niet beseft wordt, is dat ze het te drukken hebben om te merken wat er om hen heen gebeurt. Houd tijd vrij in je agenda en merk dat je hier zowel tijd als energie door overhoudt.
7. Sta ‘s ochtends een uur eerder op
Vroeger opstaan om de tijd te nemen om lekker alvast een badkamer-schoonmaak-work-out te hebben klinkt niet als een incentive om je wekker daadwerkelijk een uur eerder te zetten. Toch zal het ervoor zorgen dat je op de dag meer tijd over houdt voor leukere dingen en je dus niet achter het huishouden aan hoeft te rennen.
Stop met uitstellen – maak je huishouden eenvoudiger
Precies, je leest het goed. Zo nu en dan is het goed om jezelf eraan te herinneren dat je dingen steeds voor je uitschuift die je ook op datzelfde moment had kunnen doen. Je hebt dan last van uitstelgedrag. Geen zorgen hoor, dat hebben heel veel mensen. 🙂
Op soChicken kun je aan de slag met de populaire en effectieve uitstelgedrag cursus. In de cursus leer je om je discipline terug te krijgen en jezelf aan het werk te zetten. Lees hier meer…
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
Mijn moeder was een vroege vogel om die reden. Ze stond op om een uur of half zes en had dan al het leeuwendeel van haar huishouden af, waardoor ze om een uur of half 9 met ons kinderen naar het strand vertrok. in een tijd dat vrijwel niemand een wasmachine of stofzuiger bezat had ze toch altijd tijd om met ons leuke dingen te doen. Veel jonge mensen realiseren zich niet wat een tijdrovende klus het huishouden was in die tijd. Zelfs een kachel aandoen was niet even een thermostaat hoog draaien, maar minstens een kwartier werk, zo niet meer. Er waren geen wegwerpluiers en alle was moest dus met de hand, wringer etc. Niets voor niets werkte in de jaren vijftig vrijwel geen vrouw buitenshuis.