Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Eerste huis kopen – 6 praktische beginnerstips

Ga je je eerste huis kopen? Hartstikke leuk, maar houd rekening met een overload aan nieuwe informatie, zoals het afsluiten van een hypotheek. Waar moet je opletten bij het kopen van een eerste huis?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Overweeg een aankoopmakelaar

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het wellicht verstandig is om een aankoopmakelaar te nemen. Toen wij ons eerste huis kochten hebben wij dit niet gedaan, maar het kan veel voordelen opleveren. Een aankoopmakelaar kan ervoor zorgen dat je een lagere koopprijs krijgt. Daarnaast weet deze makelaar o.a. meer over zaken als de VVE en een eventueel bouwkundig rapport (erg belangrijk, wel voor eigen rekening).

Een aankoopmakelaar werkt natuurlijk niet voor niets en moet betaald worden. Hoe duur een aankoopmakelaar is, verschilt per makelaarskantoor. Het is verstandig om de tarieven van twee of meerdere makelaarskantoren op te vragen voordat je besluit om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Wil je geen aankoopmakelaar inschakelen, neem dan een expert mee tijdens de bezichtiging(en) van het huis. Dit kan je vader zijn of misschien wel een kennis of vriend die makelaardij studeert. Zij kunnen tijdens de bezichtiging nuttige vragen stellen aan de makelaar die wellicht niet bij jezelf opgekomen zouden zijn.

2. Hypotheek afsluiten – bezoek verschillende banken

Ga langs bij verschillende banken om te kijken wat je kunt lenen aan hypotheek en wat de maandlasten zullen zijn. Als je al je aandacht vestigt op één bank weet je niet of je uiteindelijk een goede deal hebt gesloten.

3. Zoek een voordelige notaris

Sinds een aantal jaar zijn de tarieven van notarissen vrijgegeven en hier kun je hier je voordeel mee doen. Het is namelijk mogelijk om een eigen notaris te kiezen. Via deze website kun je gratis offertes opvragen van notariskantoren. Heel handig, hierdoor hebben wij vele honderden euro’s bespaard op de notariskosten voor ons tweede huis.

4. Zet alles op papier

Leg alle onderhandelingen die gedaan zijn vast op papier en laat je makelaar dit ook direct naar je doorsturen. Op deze manier voorkom je onnodige problemen, mochten er later afspraken niet nagekomen worden.

5. Maak op tijd je ontbindende voorwaarden kenbaar

Je eerste huis kopen is altijd spannend. Laat je altijd adviseren door je notaris of door de makelaar over de ontbindende voorwaarden. Mocht je een koopovereenkomst hebben getekend en de hypotheek komt niet rond (of niet op tijd), dan kun je in de problemen komen. De getekende koopovereenkomst moet helaas nagekomen worden.

Door ontbindende voorwaarden op te laten nemen in de koopovereenkomst, ondervang je deze problemen. In de ontbindende voorwaarden zal dan geplaatst worden dat je het huis koopt als de financiering rondkomt en een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) krijgt en als er tevens een bouwtechnische keuring is gedaan.

6. Bied een lagere vraagprijs, maar doe wel een realistisch bod

Het is belangrijk dat de verkopende partij je wel geloofwaardig neemt. Wanneer je oog is gevallen op een huis met een vraagprijs van 150.000 euro, is het ongeloofwaardig om 100.000 euro te bieden (- 33%). Laat je niet altijd misleiden als de makelaar of verkoper vertelt dat er al meerdere geïnteresseerden zijn (hoelang staat het huis al te koop?), maar geef dus wel een serieuze bieding.

Indien je je oog hebt laten vallen op meerdere huizen dan is het wel makkelijker om een wat lager bod te plaatsen, maar probeer de sympathie bij de verkopende partij niet te verliezen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate