19x geld besparen zoals studenten doen – expert van een student

Als student heb je het vaak niet breed en de studiekosten kunnen hoog oplopen. Vandaar dat iedere student een beetje zal moeten besparen. Maar hoe doe je dat? Daphne is student en heeft 19 praktische tips voor je verzameld!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

  1. Gezond leven is belangrijk – vooral als je veel moet studeren. Groente en fruit zijn veel goedkoper op de markt, probeer daar dus minimaal één keer in de week heen te gaan.
  2. Dure meubels? Bij de kringloop koop je de meest authentieke meubelstukken voor een prikkie. Of wat dacht je van Marktplaats? Er is zoveel keus, dat er ook zeker iets voor jou tussen staat.
  3. Samen eten is leuker én veel goedkoper, aangezien voordeelverpakkingen een stuk goedkoper zijn.
  4. Dure studieboeken kunnen een blok aan je been zijn – koop de studieboeken daarom tweedehands. Bijvoorbeeld via Bol.com of Marktplaats, maar op de Facebookgroep van jouw opleiding bieden ook veel mensen hun (vaak bijna nieuwe) studieboeken aan.
  5. Naast de boeken is het wettelijk collegegeld (zo’n 2000 euro) een flinke som geld die je niet zomaar hebt liggen. Kies daarom voor de optie om in termijnen te betalen. Bijna iedere hogeschool of universiteit biedt die mogelijkheid aan.
  6. Zin om te sporten, maar heb je een klein budget? Kies dan voor een studentensportvereniging. De contributie is veel lager en je komt direct in aanraking met mensen van jouw leeftijd.
  7. Ga zo laat mogelijk naar de supermarkt – de kans dat bepaalde producten zijn afgeprijsd omdat ze niet heel lang meer houdbaar zijn, is zo veel groter.
  8. Ook een studentenkamer moet zo af en toe schoongemaakt worden. Om goedkoper te schoonmaken, laat je de dure A-merk schoonmaakmiddelen staan en ga je aan de slag met wat schoonmaakazijn, heet water en een citroen.
  9. Als student moet je tijdens colleges je aandacht erbij houden en daar heb je soms wel een kop koffie bij nodig. Neem je koffie zelf mee in een thermosbeker – goedkoper en minder afval.
  10. Als student krijg je vaak korting op vertoon van je collegekaart. Heb deze dus áltijd bij je en informeer naar eventuele kortingen voor studenten.
  11. Houdbare items zoals toiletpapier of wasmiddel zijn in de aanbieding vaak een stuk goedkoper – dus dat betekent inslaan. Je hebt ze toch nodig en ze blijven lang goed.
  12. Internet is een bron van kortingscodes en -vouchers. Maak gebruik van al die kortingscodes en ga voordat je iets koopt of onderneemt op internet kijken naar kortingsacties.
  13. Bang dat je geen overzicht houdt op je in- en uitgaven? Laat je pinpas dan zo veel mogelijk thuis en pin een vast bedrag per week of maand. Als dat op is, weet je dat rustig aan moet doen qua uitgaven.
  14. Wie niks of weinig verdient, heeft in Nederland recht op huur- en zorgtoeslag. Ga daar dus op tijd achteraan en vraag deze toeslagen aan.
  15. Studeren kost geld en soms heb je dat simpelweg niet. Probeer geen geld van familie, vrienden of andere partijen te lenen, maar ga naar de DUO. Zij vertrekken leningen voor heel lage rentes en hebben soepele regels wat betreft het aflossen.
  16. Besparen op je energie- en waterrekening? Douche maximaal 5 minuten per keer en haal altijd je opladers uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt.
  17. Een dagje op pad met de trein? Zoek via Facebook naar mensen die diezelfde reis gaan maken en koop samen een groepsticket. Een stuk goedkoper!
  18. Frisdrank, chips en andere snacks zijn vaak veel duurder dan een banaan of snoeptomaatjes, probeer de snacks daarom te laten staan. Dat is ook nog eens goed voor de lijn.
  19. Het OV is duur, zeker wanneer je niet gebruik kunt maken van je studenten OV-kaart. Pak dus eens vaker de fiets op loop een eindje. Dat compenseert de biertjes. 😉

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate