Mijn makkelijke versie van Indiase dosa maken is zo lekker geworden - dit recept moet je echt binnenkort gaan maken. De dosa heeft een vulling van o.a. zoete aardappel, wortel en heerlijke Indiase specerijen.
Voor de eerste keer dosa eten in India
Toen ik laatst drie maanden door India heb gereisd, heb ik zo vaak dosa gegeten. Ik weet nog goed dat mijn eerste dosa ervaring in India niet echt goed was. Gewoon niet zo lekker.
De jongen achter de receptie bij ons hotel in Mumbai had zijn favoriete restaurant aanbevolen waar we – volgens hem – de lekkerste dosas in overvloed konden eten. Bij binnenkomst in het restaurant namen we plaats met teveel spiegels om ons heen (geen idee waarom) en hadden we één van de vele dosas op de kaart besteld.
Onderstaande dosa om precies te zijn – het heeft wel iets weg van een puntmuts. Je breekt een stukje af en dipt het in één van de bijbehorende sauzen. Wat mij betreft gewoon te vet en niet echt lekker.
Totdat…. totdat ik in aanraking kwam met gevulde dosas. Zoals deze goddelijke dosa bij een heerlijk plekje in Mysore. Deze was écht ontzettend lekker. En toen kon ik niet meer zonder. Bummers.
Zelf dosa maken de makkelijke manier
Dosa op traditionele Indiase wijze wordt gemaakt van voornamelijk linzen en rijst. Dit laat je 6-8 uur fermenteren om vervolgens verder te kunnen. Dat vind ik nou nét iets te lang duren.
Dus heb ik een dosa recept voor je gevonden die ontzettend eenvoudig is – en vooral ontzettend lekker.
Ingrediënten voor 4 gevulde dosas
Met onder andere een vulling van zoete aardappel, wortel en heerlijke Indiase specerijen.
Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd: 50 minuten
Baktijd: 20 minuten
Voor de vulling:
- 2 zoete aardappelen – met schil in grote stukken gesneden
- 300 gram wortelen – met schil in grote stukken gesneden
- 1 cm verse gember – zonder schil in kleine blokjes
- 3 lente uitjes – fijn gesneden
- 1 Spaanse peper – in dunne ringetjes gesneden
- 1 theelepel kurkuma
- Peper en zout
- 1,5 theelepel mosterdzaad
- Het sap van 1 limoen
- Handjevol verse koriander – grof gesneden
Voor het beslag om dosa te maken:
- 125 gram kikkererwtenmeel
- 2 theelepels mosterdzaad
- 1 kleine theelepel baking soda
- 300 ml water
Voor de yoghurt van munt:
- 125 gram yoghurt (ik heb magere yoghurt gebruikt)
- Mangochutney (kant-en klaar zoals op de foto hieronder) – gewoon te koop bij een toko of Turkse supermarkt
- 10 blaadjes verse munt – fijngesneden
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Pak een grote ovenschaal en leg hier de stukken zoete aardappel en wortel in. Giet er een scheut olijfolie overheen en bestrooi met wat peper en zout. Zet dit voor circa 50 minuten in de oven, totdat de groenten zacht zijn geworden (je kunt er makkelijk met een vork in prikken). Laat het wat afkoelen en prak het geheel ietwat plat met een vork (maak er geen puree van).
- Maak ondertussen de muntyoghurt door de stukjes munt, yoghurt en alvast 1 theelepel mangochutney met elkaar te mengen. Voeg meer mangochutney aan het eind toe als je van pittigheid houdt.
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur, giet er een een scheutje olijfolie in en bak hier de kurkuma, stukjes gember, mosterdzaad en peper en zout in. Schud de pan regelmatig of gebruik een spatel om de keuken van een heerlijke geur te voorzien. Ik heb flink wat peper en zout gebruikt, omdat dit mengsel straks door de aardappelen en wortel wordt gemengd. Het vuur kan uitgezet worden als de mosterdzaadjes beginnen te poppen.
- Hussel het kruidenmengsel met een spatel door de zoete aardappel en wortel. Voeg de lente ui samen met de koriander toe en knijp een hele limoen uit over de vulling. Roer alles nog even goed door elkaar en proef of het op smaak is.
- Tijd om het beslag voor de dosa te gaan maken. Zeef de kikkererwtenmeel samen met de baking soda in een mengkom en voeg hier het mosterdzaad, een snuf zout en 300 ml water aan toe. Meng het beslag goed met een garde en klaar ben je. Best makkelijk toch?
- Vet een koekenpan in met wat olijfolie en zet deze op middelhoog vuur. Gebruik een soeplepel om het beslag in de pan te gieten. Zorg ervoor dat de dosa dun wordt. Draai de pan dus een paar keer heen en weer, zodat het beslag goed verspreid wordt. Je hebt waarschijnlijk minder dan één soeplepel beslag nodig.
- Maak de randen los met een spatel en keer – zodra de onderkant gaar en licht gekleurd is – de dosa om.
- Schep twee flinke eetlepels vulling in het midden en rol de dosa voorzichtig op. Keer de dosa nog een paar keer om, zodat het beslag wat krokant wordt.
- Serveer de dosa samen met de muntyoghurt en nog een schepje mangochutney en wat verse koriander.
Ik waande me na het eten van deze heerlijke gevulde dosa weer even in India. Had jij weleens van dosa gehoord?
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
7 leuke geiten 🐐🐐
JAM! Ziet er ZO lekker uit! Met hoeveel personen kan je hier van eten Billy? Alvast bedankt! Groetjes 🙂
Billy, het was heerlijk.
Wij hebben een aantal van jouw recepten uit geprobeerd en zijn erg enthousiast.
Dag lieve Geit,
Hoe gaat het fermenteren in zijn werk of mis ik info die wel in het recept staat?
Fijne dag en nog veel plezier met bedenken van recepten en doorgeven van tips.
🙂 Nel
@Nel Hoi Lieve Nel 🙂 Het fermenteren kun je bij dit recept lekker overslaan (in India gebeurt dit nog wel). Dat maakt het zo makkelijk om de dosa’s te maken.
@Trea Wat leuk om te horen, dankjewel!! 🙂
@Annemiek Dankjewel! Het recept is voldoende om 4 gevulde dosa’s te maken. Eén dosa per persoon zou voldoende moeten zijn.
Lekker!!! Ga ik eens uitproberen.
interessante fusiondosa Billy, ga ik zeker proberen.
I just love dosa en overal waar ik op vakantie ga check ik of er zuidindiase restaurant zijn. In India zelf heb ik ook zo mijn adresjes. Ik ga binnenkort naar mysore:) heb jij een dosa tip voor me daar, is nog een maagdelijke stad voor mij.
Groetjes
Koos
In verband met lichamelijke klachten heb ik besloten minder ( geen) vlees meer te eten. Wat wordt ik blij van jou recepten ( de Vegan-tofu-burger is tot nu toe mijn favoriet!) en dat terwijl ik dacht dat vegetarische niets voor mij zou zijn, dank je voor je inspiratie en heerlijke recepten! Morgen gevulde dosa 🙂