Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

10 manieren om groen te leven zonder het in je portemonnee te voelen

Leef je ook het liefst zo groen mogelijk, maar schrik je soms van de hoge kosten die daarmee gepaard gaan? Tijd om die misvatting de wereld uit te helpen met deze 10 manieren om goedkoop en groen te leven.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Groen leven hoeft niet duur te zijn

Je kent het misschien wel – je schaft een hippe en dure thermosbeker aan, omdat je je hebt voorgenomen om voortaan alleen nog maar koffie in deze beker mee te nemen in plaats van de koffiezaak op het station te spekken. Scheelt tenslotte bakken met geld én je voorkomt ook een stapel lege wegwerpbekers die in de afvalbak terechtkomen. Klinkt als een duurzame keuze, maar uiteindelijk gebruik je de thermosbeker misschien toch minder dan je had verwacht.

Soms vallen we in de val door te kiezen voor dure en duurzame producten omdat we de verleiding niet kunnen weerstaan om meteen te veranderen naar een groenere levensstijl. Je wordt enthousiast gemaakt door goede marketingverhalen en besluit om het product te kopen.

Hierdoor vergeten we soms om te onderzoeken of een product echt zo duurzaam is als beweerd wordt, of je het nodig hebt en of er goedkopere alternatieven beschikbaar zijn.

Gelukkig kan groen leven een stuk goedkoper. Hieronder vind je 10 manieren om groen te leven zonder het in je portemonnee te voelen.

10 manieren om groen te leven

  1. Was je kleding op een lagere temperatuur en probeer het aantal wasbeurten te verminderen. Wassen op een lagere temperatuur zorgt niet alleen voor energiebesparing, het zorgt er ook voor dat kleding minder snel slijt. Twee vliegen in één klap.
  2. Kies voor lokale en seizoensgebonden producten. Dit vermindert het transport van producten over lange afstanden en steunt de lokale economie.
  3. Maak je eigen producten. Dit kan gaan om zaken als zeep, wasmiddel, schoonmaakmiddelen en zelfs kleding.
  4. Zet je computer, tv en andere apparaten uit als je ze niet gebruikt. Hiermee kom je sluipverbruik, waarmee je veel energie kunt besparen.
  5. Koop vaker tweedehands. Of het nu gaat om kleding, meubels of elektronica – er is een groeiende markt voor duurzame tweedehands producten. Naast Vinted en Marktplaats zijn er nog een tal van sites en apps waar tweedehands producten worden aangeboden (zoals Reliving.nl en The Next Closet).
  6. Installeer waterbesparende apparaten in huis. Dit kan gaan om douchekoppen, toiletten en kranen die minder water verbruiken.
  7. Verminder je afval door bewuster te consumeren. Dit kun je doen door producten te kopen met minder verpakkingsmateriaal, te kiezen voor lokale producten, single-use producten te vermijden en producten te kiezen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen.
  8. Deel producten en diensten. In plaats van alles te kopen, kun je bijvoorbeeld een fiets delen of gebruikmaken van deelauto’s. In dit eerdere artikel deelde ik al hoe je hier extra geld mee kunt verdienen.
  9. Maak tijdens warme dagen gebruik van natuurlijke verkoelers – zoals ventilatoren en openslaande ramen (dit artikel is handig) – zo blijft een airconditioning overbodig en bespaart op energiekosten.
  10. Zet vaker een plantaardige maaltijd op tafel – dit vermindert de CO2-uitstoot die de productie van dierlijke producten met zich meebrengt. Ook kun je behoorlijk besparen op de boodschappenuitgaven met een plantaardig eetpatroon. Mits je je niet laat verleiden door al die dure vleesvervangers of alternatieven voor kaas. 😇

Door deze eenvoudige veranderingen in je dagelijkse routine te implementeren, kun je op een betaalbare manier bijdragen aan een duurzamere toekomst. Het kan je daarnaast veel geld opleveren.

Wat is jouw duurzame tip die jij toepast in je dagelijkse leven en die ook niet onnodig veel geld kost?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate