Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je eigen groenten en kruiden kweken – 6 tips

Je eigen kruiden en groenten thuis telen en kweken is erg leuk en lekker om te doen. Alleen bij de één gaat het wat makkelijk dan bij de ander (herkenbaar..). Daarom zijn we op zoek gegaan wat de beste manier is om je eigen kruiden en groenten in je eigen huis en tuin te gaan kweken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jolanda.

 • Zet kruiden in de volle grond. Dit is beter dan de kruiden in kleine potjes te zetten. Dan drogen ze sneller uit en dat is zeker op zomerse dagen geen pretje. Als je geen tuin hebt waar je ze in kunt zetten is het ook goed om ze in ruime en grote potten te zetten met verse potgrond.
 • Laat je groenten omhoog klimmen. Span wat gaas tegen een muur in je tuin of op het balkon waar genoeg zon overdag schijnt. Er zijn veel soorten groenten die ook tegen muren opgroeien zoals: courgettes, pompoenen, klimtomaten en komkommers. Heel handig als je weinig ruimte hebt. Op Crumbleupon vind je moestuin updates waar je met beperkte ruimte een moestuin in een kleine tuin kunt beginnen.
 • Vermijd de kruidenplantjes van de supermarkt. Deze plantjes zijn veel te snel gekweekt, waardoor ze snel zijn gegroeid en ook heel snel weer dood gaan. Het is veel beter om kruidenzaadjes te kopen die je zelf in de aarde stopt. Binnen een mum van tijd groeien de lekkerste kruiden ook bij jou in de tuin, maar wel lekker op hun eigen snelheid.
 • Eet je graag sla? Dan zijn snijslazaadjes een enorme uitkomst. Plant de zaadjes buiten in de volle grond, in de vensterbank of in een grote pot en je hebt er het hele seizoen plezier van. Scheur er af en toe wat blaadjes van af die je heerlijk kunt verwerken in een verse salade.
 • Kweek je groente in potten of bakken. Het hoeft zoals we eerder zeiden niet meer allemaal in de volle grond gestopt worden. Er zijn genoeg groente zoals tomaten en sperziebonen die makkelijk gekweekt kunnen worden in een flinke pot of je balkon of tuin.
 • Kruiden kun je gewoon in één grote bak bij elkaar zetten. Zorg voor voldoende verse grond (en eventueel wat mest) en je zult zien dat dit het goed zal doen. Af en toe even het onkruid er tussenuit halen en je kunt zeker heel het voorjaar en de zomer genieten van verse kruiden in je eigen tuin.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Cmr

  Ik mis de kiemgroenten. Reuze makkelijk te kweken, lekker op de boterham met kaas, over de tomaten, e.d..

 2. 🐐 Dirk de Wijs

  Met Vegger kan iedereen eigen gewassen binnenshuis kweken zonder moeite. Zie de website van Vegger voor meer informatie: https://www.vegger.nl/!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate