Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Rondkomen met weinig geld – mijn 6 tips

Moet je maandelijks rondkomen met weinig geld? Dan hoop ik echt van harte dat de tips in mijn artikel je gaan helpen, zodat je de broekriem wat minder strak hoeft aan te halen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Van uitgaven naar sparen

Wil je aan de slag om te kijken of je kunt rondkomen met weinig geld? Dan is mijn eerste tip om je bank app te openen en alle variabele uitgaven te bekijken van afgelopen maand. Hiermee doel ik echt vooral op uitgaven die je onbewust veel geld kosten.

Denk aan uitgaven als een kop koffie to go, croissantjes van de bakker, nieuwe geurkaarsen, een zoveelste fles schoonmaakmiddel of een (online) abonnement op een tijdschrift of dienst die je niet of nauwelijks gebruikt. Kijk – ik ben de laatste persoon die tegen je zal zeggen dat je deze uitgaven niet nodig hebt. Alleen als je het financieel niet al te breed hebt, dan is het wel heel goed om dit soort uitgaven te beperken.

Twee dingen die je met dit geld kunt doen:

 • Na je salaris verplaats je dit overbodige bedrag direct naar je spaarrekening (dus al die kleine bedragen bij elkaar opgeteld).
 • Stel in je bank app in dat al deze kleine bedragen bij elkaar over de maand verspreid naar je spaarrekening worden gesluisd (de totale waarde van deze overbodige uitgaven). Iedere opdracht keert terug op een specifieke dag in de maand, waardoor je er zelf niet meer over na hoeft te denken. Dit artikel vind je wellicht fijn om erover te lezen.

Ze gaan sowieso allebei naar de spaarrekening om een spaarbuffer op te bouwen. ✌️

2. Maaltijden plannen = veel geld besparen

De laatste tijd plan ik steeds vaker mijn maaltijden. Dit helpt mij om veel geld te besparen op de boodschappenuitgaven. Het is eigenlijk heel simpel: bedenk in een half uur tijd wat je de komende week wilt gaan eten en plak je weekmenu op de koelkast.

Schrijf alle boodschappen die je nodig hebt op een lijstje en haal ze in huis. Door het plannen van je maaltijden ben je voortaan minder tijd kwijt in de keuken en ga je ook geld besparen op de boodschappen. Door het weekmenu weet je immers wat je gaat eten en kom je minder snel in de verleiding om te kiezen voor dure kant-en-klaar maaltijden en impulssnacks. 🍪

Bekijk ook: mijn bundel met budgetvriendelijke weekmenu’s.🍠🥦🥑

3. Lees hoe anderen hun financiën aanpakken

Bekijk de persoonlijke verhalen van mensen in de rubriek ‘open over geld’ op mijn blog en doe tips op hoe andere mensen hun financiën aanpakken. Hoewel iedereen weer zijn of haar eigen kijk op geld heeft, zitten er altijd bruikbare tips tussen. Er zijn al de nodige verhalen de revue gepasseerd: van mensen die ook moeten rondkomen met weinig geld tot mensen die het financieel gezien wat breder hebben.

Naast alle persoonlijke bespaartips zijn de bezoekers ook zeer open over hun salaris, delen ze hun zwakke financiële plek en geven ze aan hoe en hoeveel geld ze iedere maand (kunnen) sparen. 🙌

4. Toeslagen aanvragen

Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen van de overheid in de kosten voor je huur, zorgverzekering of van de kinderopvang. Dit kan om een flink bedrag gaan. De vraag is natuurlijk of je recht hebt op het ontvangen van toeslagen.

Even in het kort over huurtoeslag: alle mensen in het huishouden bij elkaar opgeteld mogen niet teveel verdienen en de huur mag in 2022 niet hoger zijn dan 763,47 euro voor het aanvragen van huurtoeslag. Op de website van de Belastingdienst vind je meer info.

Verdien je in 2022 minder dan 31.747 euro per jaar, dan heb je recht op zorgtoeslag. Naast deze voorwaarden zijn er nog een paar voorwaarden om te bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag (check dit hier).

De toeslag voor de kinderopvangtoeslag zijn wat ruimer. Heb je kinderen, dan krijg je vast en zeker al kinderopvangtoeslag terug (het is namelijk een kostbare maandelijkse uitgave). Je kunt op de website van de Belastingdienst een proefberekening maken. Altijd goed om nog even te controleren of je nu niet teveel of te weinig toeslag ontvangt.

5. Overstappen – klinkt saai, ik weet het

Overstappen naar een andere verzekering, energie- of telefoonaanbieder is zo’n tip die genoemd wordt, waarvan jij denkt: “ach ja, dat komt binnenkort wel”. En dat is natuurlijk helemaal prima.

Alleen weet ik nog hoe een vriendin een paar jaar geleden overstapte van autoverzekering en hiermee maandelijks 50 euro ging besparen. De auto was nog steeds all risk verzekerd, terwijl beperkt casco prima zou zijn. Plus dat een andere verzekering een stuk goedkoper was. Catching – 600 euro per jaar verdiend.

Wat ik hier alleen maar mee wil zeggen: overstappen kan écht lonen. Ik vergelijk zelf ieder jaar of overstappen loont (bekijk hier mijn snelle bespaar checklist).🦒

6. Passief inkomen genereren

De vraag hoe je kunt rondkomen met weinig geld kun je ook ombuigen naar hoe je meer geld kunt verdienen. Het genereren van passief inkomen is hier een goed voorbeeld van. Heb je naast je werk nog tijd over en wil je je kennis over een bepaald onderwerp graag met mensen delen? Dan kun je bijvoorbeeld denken om een blog te beginnen.

Als je merkt dat je blog groeit en mensen blij zijn met waar je over schrijft, dan kun je overwegen om een advertentie op je blog te plaatsen, een online cursus maken of je kunt affiliate links toevoegen. Als bezoekers klikken op een affiliate link en iets bestellen dan verdien je een klein percentage over het bestelde bedrag. De bezoeker betaalt hier niks extra’s voor, een mooie win-win situatie voor beide partijen. Dit is één van de manieren waarmee ik met mijn blog geld verdien. 🙏

Ik hoop dat de tips hierboven je gaan helpen om je uitgaven enigszins naar beneden bij te stellen. Heb je vragen of misschien wel tips voor anderen – laat hieronder dan zeker een reactie achter om elkaar te inspireren.


Tips – nog meer goedwerkende bespaartips

Wil je nog meer goedwerkende tips die je gaan helpen om meer geld te besparen en over te houden? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

10 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Jo

  Ha Billy, dank je voor je bespaartips. Ik merkte dat ik de laatste maanden vaker mijn rekening vanuit mijn spaarrekening moest aanvullen, die helaas niet van elastiek is. Het verbaasde me omdat we tamelijk sober leven. En ja, het venijn bleek in lidmaatschappen en abonnementen te zitten. Heb daar ‘ns de kam doorheen gehaald. Gekeken wat we echt belangrijk vinden en welke tijdschriften we in de bibliotheek kunnen lezen. Dat geeft weer wat lucht.

 2. 🐐 Eva

  Hi Billy, ik plan ook wekelijks mijn menu en het is zo makkelijk… geen gezeur over wie wat wil eten en je hoeft maar 1 maal per week naar de winkel! Wat ik ook doe vóór ik mijn menu opstel is een lijst maken met wat er nog allemaal in mijn diepvries zit en aan de hand van deze lijst stel ik mijn menu op. Zo bespaar je wel altijd iets én je hoeft je diepvries niet meer op te ruimen of na te kijken op vervaldatum.

 3. 🐐 Renee

  Hi Billy, goede bespaartips! Wat ik zelf ook altijd fijn vind om te doen is om geldpotjes te maken. Volgens mij zou dit bij steeds meer banken mogelijk moeten zijn, maar ik heb voor verschillende categorieën een potje gemaakt. Potje vakantie, potje voor kleding-uitgaven, potje voor auto/reiskosten enzovoorts. Als ik ergens een (grotere) uitgave voor doe, haal ik dat uit dat potje. En het geld wat nog op m’n betaalrekening staat, gebruik ik voor de dagelijkse en overige aankopen. Zo weet ik precies wat ik onderaan de streep overhoud 🙂

 4. 🐐 Marielouise

  Hoi Billy,

  Ben overgestapt van Zorgverzekeraar en met energie. Samen een verschil van 19 euro per maand en dat 12 x is toch een leuk jaarbedrag dat extra overblijft.

 5. 🐐 Billy

  Hi Marielouise, dat is inderdaad een mooie besparing!

 6. 🐐 Chris

  Ik heb heel weinig inkomen wegens ziekte. Maar zuinig zijn is voor mij geen moeite: ik voedde drie kinderen op zonder alimentatiegeld van de vader.
  Ik knip zelf mijn haar, ik loop gekleed uit de tweedehandswinkel incl. schoenen, ik maak mijn postkaartjes zelf, ik sport gratis (wandelen, fietsen), ik eet dikwijls geen vlees, ik maak geen weekmenu maar eet op dag drie wat overblijft van dag één en twee (en dat is gemakkeiijk afslanken want je laat daarom automatisch wat op je bord liggen), ik koop geen cd’s want heb spotify en de radio, ik verdik niet en doe sommige spullen al 30 jaar aan (basic stuks zoals een witte shirt), ik brei sjaals met wol uit de kringwinkel en een oude jas (of trui) lijkt daardoor steeds anders, ik koop geen huishoudrol maar gebruik een rol toiletpapier, ik spoel mijn afwas met koud water, ik douche tweemaal per week (drie minuten) en de andere dagen was ik me aan de wasbak, ik gebruik enkel mascara (maar dan wel drie lagen), ik heb geen droogkast en vermits ik bewust deftig mijn kleren te drogen hang, hoef ik niks te strijken, ik heb geen wagen, ik lees boeken van de bib of kringwinkel, ik spoel niet telkens door als ik ga plassen (als je veel water drinkt is je plas kleurloos), ik drink kraantjeswater, ik koop geen ontbijtgranen of koekjes, ik maak elke week broodpudding met oud brood dat ik van familie krijg (telkens anders: rozijnen, fruit, chocoladestukjes, krieken uit een bokaal. Soms ook hartig: met kruiden, kaasrestjes, spekjes en groeten, etc)

 7. 🐐 Chris

  vervolg 🙂
  Ik ben op geen enkel weekblad of krant geabonneerd (lectuur genoeg overal zo’n beetje), ik koop enkel blokjes zeep geen flessen, ik maak van iets oud iets nieuws (bijv. oude babyslabbetjes worden vaatdoekjes), ik koop voor de kleinkinderen geen kleurboeken maar teken zelf iets met een dikke zwarte stift, ik koop geen planten maar pluk tijdens mijn wandelingen en in een pot water houden de bloemen en takken lang op het balkon, ik onderhoud en verzorg alles goed zodat mijn spullen héél lang meegaan (schoenen, fiets, …), ik koop geen snacks (als ik een dag op stap ga, smeer ik boterhammen en neem ik een kruik mee), ik maak zelf kerstversiering, oude lakens worden zakdoeken, ik kocht nooit een pyjama (oude shirts doen het ook goed), ik kijk naar uitstalramen naar nieuwe kleurencombinaties en probeer wat ik zag met wat ik al in mijn kast heb hangen, ik koop geen pudding of mousse maar maak die zelf, ik koop nooit taart of gebak maar bak zelf cake en taart, ik koop steeds natuuryoghurt die ik meng met nootjes, zaadjes, muësli, rozijnen, jam, hagelslag, geplette speculaas, stukjes banaan, gebakken appeltjes of geplette platgeworden koekjes. Ik bak croutons met oud brood dat ik rijkelijk bestrooi met lookpoeder (zalig met groenten ipv vlees), Kortom: als je iets wilt kopen, denk je na: hoe maak ik het zelf en/of wat is een goed alternatief dat mijn welzijn niet in de weg staat. Het wordt een sport waarvan je echt gelukkig wordt vanbinnen. Veel succes!

 8. 🐐 Paula

  Ik vang water op in afwasbakken in keuken en badkamer en spoel daar de kleine boodschapjes in de wc mee door. Heb een overwegend vegetarisch weekmenu.. heb tot nu toe de cv kachel dit seizoen nog niet gebruikt, ja soms maar 15 graden in huis kwestie van wennen en lekker warm aankleden, plaid over je heen.. en als ik ga koken en het is me echt even te fris dan heb ik daar een kleine roodbrander voor Ik douche niet elke dag en ook niet lang… gewoon ook met koud water met washandje aan de wastafel.. heb geen tv abonnement maar kijk alles wat ik wil met uitzending gemist op laptop…Deze manier van leven geeft mij voldoening en bespaard ook veel.. Een mens heeft niet zoveel nodig om gelukkig te zijn…

 9. 🐐 Willy

  Hoi Billy, lees altijd met plezier je mail.
  Je bespaartips zijn heel handig, alleen durven wij niet van zorgverzekeraar te veranderen omdat we nooit problemen hebben met het Zilveren Kruis, ja, ik weet het niet de goedkoopste., de laatste jaren heeft mijn man enkele keren in her ziekenhuis gelegen en ik heb me nooit ergens zorgen over hoeven maken. Groetjes

 10. 🐐 Marianne H.

  Het allergevaarlijkste voor je al dan niet beperkte budget en je voornemen minder te verspillen.. dat zijn impulsaankopen! Maar daar heb ik een goede remedie voor! Zie je iets waarvan je denkt “dat wil ik hebben en wel NU..’ beheers jezelf en schrijf het artikel op in een notitieboekje ( of lijstje in de computer) en sla het op voor tenminste een of twee weken. Als je na een tijdje je lijstje weer eens bekijkt, zult je merken dat het sterke verlangen dat artikel aan te schaffen al heel wat minder is geworden en kun je rustig besluiten het aan je voorbij te laten gaan. En zo heb je een soms dure aanschaf voorkomen door geduld te oefenen!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate