Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Een weekbudget maken gaat je écht helpen om geld over te houden

Een weekbudget maken is voor iedereen handig. Of je nu krap bij kas zit of de komende tijd veel geld wilt sparen - het pakt alleen maar positief uit. In dit artikel laat ik je zien hoe een weekbudget werkt!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wat is een weekbudget?

Een weekbudget is een geldbudget die je jezelf en je gezin oplegt per week. Binnen dit budget vallen alle maaltijden, inclusief fruit en tussendoortjes die je op een dag thuis eet.

Van dit bedrag zorg je dat de boodschappen en producten als toiletartikelen in huis worden gehaald om iedere dag van te kunnen ontbijten, lunchen, avondeten, inclusief het nodige fruit, tussendoortjes en verzorgingsproducten. Vaste lasten vallen hier dus niet onder – dus geen huur/hypotheek, energierekening, verzekeringen, etc.

Je bepaalt zelf hoe hoog je weekbudget wordt. Het is wel goed om niet zomaar een bedrag op te schrijven. Kijk wat je de afgelopen maand aan boodschappen kwijt bent geweest en vergelijk dit eens met het NIBUD. Op de website van het NIBUD vind je een overzicht hoeveel je per persoon gemiddeld kwijt bent aan een maaltijd.

Waarom zou je een weekbudget willen maken?

De reden om een weekbudget te willen maken zal voor iedereen net even wat anders zijn. Een goede reden kan zijn dat je graag je financiën beter wilt beheren en minder geld uit wilt geven aan onzinnige dingen. Een andere goede reden voor het maken van een weekbudget is dat je de komende tijd voor iets groots wilt gaan sparen. Zoals een vakantie, verbouwing of om schulden of je hypotheek sneller af te lossen.

Wat je reden ook is – een weekbudget gaat je écht helpen om iedere week meer geld over te houden (zie ook dit artikel). Het enige dat je hoeft te doen, is een weekbudget voor jezelf samen te stellen. Hieronder geef ik je een drie voorbeelden hoe een weekbudget eruit kan zien. ⤵️

Drie voorbeelden:

Voorbeeld 1: Als ik kijk naar een gemiddeld gezin van man, vrouw en twee kinderen (tussen 4 en 8 jaar), dan ben je volgens het NIBUD per dag 15,26 euro kwijt aan boodschappen. Op weekbasis is dit 106,82 euro.

Voorbeeld 2: Woon je net als ik in een huishouden van twee mannen met een kind van 3 jaar, dan is de gemiddelde uitgave aan boodschappen volgens het NIBUD 14,14 euro per dag. Op weekbasis is dit 98,98 euro.

Voorbeeld 3: Een huishouden bestaande uit een volwassen man en vrouw, dan ben je volgens het NIBUD per dag 14,16 euro kwijt aan boodschappen. Op weekbasis is dit 99,12 euro.

Je kunt jezelf een weekbudget opleggen die aansluit op jouw woonsituatie. Geef je nu al minder geld uit dan wat het NIBUD voorschrijft? Pas je weekbudget dan hierop aan en bekijk zelf of je eventueel het weekbudget nog naar beneden bij kunt stellen. Zonder in te moeten leveren op kwaliteit van eten uiteraard (zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt). 🥑

Tips om het vol te houden

Van huis uit ben ik altijd vrij spaarzaam geweest. Mijn ouders zorgden er voor dat ze geen schulden hadden en kochten pas iets als ze er voor hadden gespaard. Dit is echt mijn fundering geweest hoe ik zelf tegen geld aankijk. Als ik het niet kan betalen, dan koop ik het niet (of ik spaar er voor).

Met een weekbudget is dit eigenlijk net zo. Je geeft niet meer geld uit dan er binnenkomt. Houd je maandelijks geld over (na de vaste lasten én het weekbudget) dan kun je dit uitgeven of op je spaarrekening zetten. Zodat je én een spaarbuffer opbouwt én kunt sparen voor een grotere uitgave (zoals een vakantie).

Hieronder heb ik nog een aantal tips om het weekbudget voor jezelf vol te houden.

 1. Maak gebruik van mijn bundel met budget weekmenu’s – meal planning is je antwoord op álles, plus de weekmenu’s kosten je slechts 25 euro per persoon om de hele week van te eten. 🌮🌯
 2. Koop alleen de boodschappen die op je lijstje staan.
 3. Beperk het halen van de boodschappen tot één keer per week. Verse producten kun je eventueel nog een extra keer halen.
 4. Let op de aanbiedingen, maar koop ze alleen als je er ook echt iets aan hebt.

Heb jij ook een weekbudget of lossen jullie het anders op – zo ja hoe? Hoeveel geef je ongeveer uit per week?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

20 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 PatriciaKleijn

  Wij zijn met zn tween en houden meestal ons weekbudget aan tussen de 50 en de 70 euro dit ligt eraan of er wasmiddel etc gkocht moet worden..

 2. 🐐 Henny

  Lees ik het nou goed dat een huishouden met 2 mannen volgens het Nibud per week meer geld uitgeeft dan een huishouden met een man en een vrouw?

 3. 🐐 Ingrid

  Amai met 2 en tussen de 50 en de 70 euro is weinig ben alleen en heb per week tussen 80 a 90 euro nodig.

 4. 🐐 Marlou

  Ik geef gemiddeld €75 per week uit aan boodschappen voor mezelf. Een eenpersoons huishouden is gewoon in alle opzichten véél duurder……

 5. 🐐 Iris

  We geven 50 euro per week uit aan boodschappen, en vaak minder. Ik ben veganistisch en mijn man eet gewoon vlees. Het is een kwestie van enorm goed plannen, goed op aanbiedingen letten en het niet erg vinden om naar 3 verschillende supermarkten te fietsen.

 6. 🐐 Rose

  Ik vind de vergelijking er scheef zeker hier bij jouw er wordt gerekend met voeding die vult en niet voed

 7. 🐐 Niki

  Ik kom toe met 50 euro per week ,ben alleenstaande vrouw van 62 koop zelden klaargemaakte digen ,doe alles zelf en dan nog vind ik het moeilijk om over te houden

 8. 🐐 Ricky

  Jeetje… Wij zijn met 2 volwassenen (m/v) en 3 kinderen van 7,12 en 16. Ik doe al mijn boodschappen voor 82,50 per week en wij komen niks tekort… Het enige dat daar niet in zit is het voor voor de hond, dat koop ik online in grote hoeveelheden (1x per 3 mnd).

 9. 🐐 Wendy

  Jeetje 148 euro…ik heb kinderen van 19 , 16 en 4 jaar en vooral die twee pubers eten je de oren van je hoofd. Ik heb geen frisdrank ofsnoep in huis maar bentoch echt vaak wel ruim 200 euro per week kwijt. En sinds 1 januari zeker .

 10. 🐐 Maaike

  Als alleenstaande moeder met een dochter van 4 geven wij €30 euro per week uit aan boodschappen. Puur en alleen omdat er niet meer geld is. Maar mijn koelkast en vriezer zijn altijd gevuld en we hoeven echt niet op een houtje te bijten. Het ligt allemaal aan het plannen van je boodschappen. Voordat ik mijn wekelijkse boodschappen doe, scan ik alles wat in de vriezer,koelkast en voorraadkasten ligt. Meestal heb je al meer in huis dan je denkt. Ik maak met deze producten een planning voor de week en weet dan wat ik nog moet halen. Planning is KEY

 11. 🐐 Manon

  Volgens het Nibud zou 128 euro per week voor ons oke zijn, nou dat vind ik wel heel laag hoor. Dan moet ik continu opletten…
  En dat wil ik niet. We hebben nu 160 euro en dat werkt goed. Meestal nog met 5 euro koopzegels erbij.

 12. 🐐 Cindy

  50 euro per week incl koopzegels(meer is er niet)
  1 vrouw 1 man en 2 kinderen 7+4
  Gaat prima, niemand komt iets te kort, en kinderen krijgen toch ook iets van een liga oud mee naar school

 13. 🐐 Erog

  Hier 150€
  Voor 2 volwassenen
  3 tieners van 19,16 en 14 een kind van 3 en meestal eet een huisvriend de warme maaltijd nog mee.
  We hebben er ruim voldoende aan.
  Ik bespaar niet op groente en fruit maar wel een beetje op koek en snoep

 14. 🐐 Debby

  Wij hebben een weekbudget van 170 euro, 2 volwassenen, 1 kind.
  Dit is echt voor alles( incl voor dieren en rookwaar, spaarzegels etc.)
  ,en wat er van het weekbudget overblijft, verdeel ik over verschillende potjes, zoals dierenarts, vloerkleed, uit eten, ben nog Luxaflex nodig en een potje verf etc.
  Impulsaankopen doe ik niet meer en willen we iets dan sparen we ervoor.
  Voor ons is het niet echt nodig om te besparen, maar wel heel leuk om te zien wat je overhoud en dat de buffer steeds groter wordt, we hebben een koopwoning, en onderhoud kost ook geld of als er iets kapot is bijv de auto, zo hoeven we niet te klooien met geld maar kunnen het betalen wat ook een hele fijne gedachte is.
  En met een verjaardag of de feestdagen lever ik de zegelboekjes in, zodat we extra lekkere dingen kunnen halen en voor een feestje.

 15. 🐐 Bo

  Billy ,.Ik vraag me af hoe je dat doet met een weekbudget als er dingen in de aanbieding zijn .En dan bedoel ik niet datgene.wat je normaal niet gebruikt want d.Maarat bespaard helemaal niets natuurlijk bv koffiepads 2 voor de prijs van 1.Ik sla op dieomenten altijd in Dat scheelt echt Maar met een weekbudget gaat dat niet lukken .Of je moet het weekbudget weer zo ruim nemen dat het geen zin heeft .Hoe denk jij daarover ?.

 16. 🐐 allard

  hoi, ik geef gem 50 euro per week uit,bewaar alle bonnetjes, en een tip let op of blikjes zoals linzen, kikkererwten en zo in de aanbieding zijn, dat scheelt euro’s.Doordeweeks vegetariesis ook veel goedkoper

 17. 🐐 Janette

  Sinds kort haal ik 1x per maand mijn grote boodschappen ..trek er zo 100 euro voor uit bami rijst bonen macaroni spaghetti frisdrank wijn bier voor de visite wij drinken meestal thee, groente in pot en diepvries, vlees voor in de diepvriezer en snacks . Wc papier
  Wasmiddelen schoonmaak artikelen. Aardappelen..fruit
  1e keer was ik meer geld kwijt daar na weet je wat je gebruikt ..en na mijn inkopen besteed ik zo 7 euro p dag dat is 50 euro in de week zo kom ik op een totaal uit van 300 euro. Ik kijk goed waar ik iets koop ..zo hoef ik door de weeks niet met zware dingen te sjouwen en ik bespaar zo ook nog benzine om naar de winkel te gaan. De eerste maand moest ik nog vaak iets mee nemen zoals mayonaise peper en zout ..ik schrijf alles nu op en neem de lijst mee de keuken in kijken wat aangevuld moet worden.
  Chips nootjes voor de visite..

 18. 🐐 Anna

  @Henny ik vond het eerst ook opvallend dat een man meer nodig heeft dan een vrouw, maar mannen hebben gemiddeld 2500 kcal op een dag nodig en vrouwen 2000 dus ik denk dat het verschil daar vandaan komt.

  Ik budgetteer zelf ook mijn uitgaven redelijk strak, wat mij helpt is om lang houdbare relatief dure producten in bulk via internet in te slaan. Koffie koop ik bijvoorbeeld per tien kilo, dat scheelt me 5 euro per kilo maar als je maar 1 of 2 kilo koopt online ben je je winst kwijt aan verzendkosten. Ook het kattenvoer koop ik eens per jaar ongeveer in zakken van 10 kilo. Succes iedereen met het budget!

 19. 🐐 ankie

  Wij zijn met z n tweeen, man en vrouw met vier huisdieren. Drie honden en n kat. T eten ( en medicatie voor 1 van hen) kopen we 1 keer per maand apart. Verder hebben we als weekbudget voor ons samen rond de 75 euro nodig. Wasmiddelen koop ik ook apart eens per maand in n aanbieding.

 20. 🐐 Ankie

  T voer onze dieren, en de medicatie voor onze Franse Bulldog , daar ben ik zo n 140 euro per maand aan kwijt. Zeer goed droogvoer voor de honden, en Barf voor de kater.,

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate