Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Een weekbudget maken gaat je écht helpen om geld over te houden

Billy van der GaagEen weekbudget maken is voor iedereen handig. Of je nu krap bij kas zit of de komende tijd veel geld wilt sparen - het pakt alleen maar positief uit. In dit artikel laat ik je zien hoe een weekbudget werkt!

Wat is een weekbudget?

Een weekbudget is een geldbudget die je jezelf en je gezin oplegt per week. Binnen dit budget vallen alle maaltijden, inclusief fruit en tussendoortjes die je op een dag thuis eet.

Van dit bedrag zorg je dat de boodschappen en producten als toiletartikelen in huis worden gehaald om iedere dag van te kunnen ontbijten, lunchen, avondeten, inclusief het nodige fruit, tussendoortjes en verzorgingsproducten. Vaste lasten vallen hier dus niet onder – dus geen huur/hypotheek, energierekening, verzekeringen, etc.

Je bepaalt zelf hoe hoog je weekbudget wordt. Het is wel goed om niet zomaar een bedrag op te schrijven. Kijk wat je de afgelopen maand aan boodschappen kwijt bent geweest en vergelijk dit eens met het NIBUD. Op de website van het NIBUD vind je een overzicht hoeveel je per persoon gemiddeld kwijt bent aan een maaltijd.

Waarom zou je een weekbudget willen maken?

De reden om een weekbudget te willen maken zal voor iedereen net even wat anders zijn. Een goede reden kan zijn dat je graag je financiën beter wilt beheren en minder geld uit wilt geven aan onzinnige dingen. Een andere goede reden voor het maken van een weekbudget is dat je de komende tijd voor iets groots wilt gaan sparen. Zoals een vakantie, verbouwing of om schulden of je hypotheek sneller af te lossen.

Wat je reden ook is – een weekbudget gaat je écht helpen om iedere week meer geld over te houden (zie ook dit artikel). Het enige dat je hoeft te doen, is een weekbudget voor jezelf samen te stellen. Hieronder geef ik je een drie voorbeelden hoe een weekbudget eruit kan zien. ⤵️

Drie voorbeelden:

Voorbeeld 1: Als ik kijk naar een gemiddeld gezin van man, vrouw en twee kinderen, dan ben je volgens het NIBUD per dag 21,15 euro kwijt aan boodschappen. Op weekbasis is dit 148,05 euro.

Voorbeeld 2: Woon je net als ik in een huishouden van twee mannen, dan is de gemiddelde uitgave aan boodschappen volgens het NIBUD 13,12 euro per dag. Op weekbasis is dit 91,84 euro.

Voorbeeld 3: Een huishouden bestaande uit een volwassen man en vrouw, dan ben je volgens het NIBUD per dag 12,44 euro kwijt aan boodschappen. Op weekbasis is dit 87,08 euro.

Je kunt jezelf een weekbudget opleggen die aansluit op jouw woonsituatie. Geef je nu al minder geld uit dan wat het NIBUD voorschrijft? Pas je weekbudget dan hierop aan en bekijk zelf of je eventueel het weekbudget nog naar beneden bij kunt stellen. Zonder in te moeten leveren op kwaliteit van eten uiteraard (zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt). 🥑

Tips om het vol te houden

Van huis uit ben ik altijd vrij spaarzaam geweest. Mijn ouders zorgden er voor dat ze geen schulden hadden en kochten pas iets als ze er voor hadden gespaard. Dit is echt mijn fundering geweest hoe ik zelf tegen geld aankijk. Als ik het niet kan betalen, dan koop ik het niet (of ik spaar er voor).

Met een weekbudget is dit eigenlijk net zo. Je geeft niet meer geld uit dan er binnenkomt. Houd je maandelijks geld over (na de vaste lasten én het weekbudget) dan kun je dit uitgeven of op je spaarrekening zetten. Zodat je én een spaarbuffer opbouwt én kunt sparen voor een grotere uitgave (zoals een vakantie).

Hieronder heb ik nog een aantal tips om het weekbudget voor jezelf vol te houden.

 1. Maak een weekmenu – meal prepping is je antwoord op álles. 🌮🌯
 2. Koop alleen de boodschappen die op je lijstje staan.
 3. Beperk het halen van de boodschappen tot één keer per week. Verse producten kun je eventueel nog een extra keer halen.
 4. Let op de aanbiedingen, maar koop ze alleen als je er ook echt iets aan hebt.

Heb jij ook een weekbudget of lossen jullie het anders op – zo ja hoe? Hoeveel geef je ongeveer uit per week?

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 PatriciaKleijn

  Wij zijn met zn tween en houden meestal ons weekbudget aan tussen de 50 en de 70 euro dit ligt eraan of er wasmiddel etc gkocht moet worden..

 2. 🐐 Henny

  Lees ik het nou goed dat een huishouden met 2 mannen volgens het Nibud per week meer geld uitgeeft dan een huishouden met een man en een vrouw?

 3. 🐐 Ingrid

  Amai met 2 en tussen de 50 en de 70 euro is weinig ben alleen en heb per week tussen 80 a 90 euro nodig.

 4. 🐐 Marlou

  Ik geef gemiddeld €75 per week uit aan boodschappen voor mezelf. Een eenpersoons huishouden is gewoon in alle opzichten véél duurder……

 5. 🐐 Iris

  We geven 50 euro per week uit aan boodschappen, en vaak minder. Ik ben veganistisch en mijn man eet gewoon vlees. Het is een kwestie van enorm goed plannen, goed op aanbiedingen letten en het niet erg vinden om naar 3 verschillende supermarkten te fietsen.

 6. 🐐 Rose

  Ik vind de vergelijking er scheef zeker hier bij jouw er wordt gerekend met voeding die vult en niet voed

 7. 🐐 Niki

  Ik kom toe met 50 euro per week ,ben alleenstaande vrouw van 62 koop zelden klaargemaakte digen ,doe alles zelf en dan nog vind ik het moeilijk om over te houden

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate